Kellett egy leves. Untam már a "hagyományosakat", nem akartam alap zöldségelvest, sem akármilyen habarásost. Leginkább zsenge csirkéből szerettem volna valami olyat, ami nem szokványos. Ilyenkor érdemes körülnézi, hogy a távoli népek fazekaiban mi fő. A kínai és thai levesekből merítettem hát ötletet, a fűszerezést ugyan visszafogottabbá tettem, hogy ne uralkodjon el a levesen, de persze a csili nem maradhat el, továbbá tettem bele szójaszószt és rákszószt is, majd keményítővel sűrítettem rajta. Egészen kedvemre való lett.
Hozzávalók (10 adag)
- 1 csirke a melle kivételével (kb. 1 kg)
- 1 cékla
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 1 feketeretek
- 1 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 1/2 tk koriander, 1 tk tarkabors, 1 tk szecsuáni bors, 1/6 rúd fahéj, 1/4 csillagánizs
- só
- 4-5 ek szójaszós, 2 ek rákszósz
- kb. 4-5 ek. kukoricakeményítő
- 25-30 g szárított vargánya
- tálaláshoz frissen vágott koriander, petrezselyemzöld és személyenként negyed citrom
A vargányát megmosom, kevés vízben beáztatom. A csirke háját és bőrös részeit leszedem, felaprítom, a többit részegységekre szedem. Egy gondolatnyi kukoricaolajon megindítva kisütöm a hájból és a bőrökből a zsiradékot, majd ezen megpirítom a többi húst. Amikor kezd színe lenni, hozzáadom a mozsárban megtört fűszereket, összepirítom, enyhén sózom (jönnek még a szószok, amelyek sósak) és felöntöm hideg vízzel. A habját leszedem, majd forrás után negyed órával hozzáadom a hasábokra vágott zöldségeket és a gombát a levével együtt. Amikor már minden annyira megpuhult, hogy még enyhén roppanós, hozzáadom a szójaszószt és a rákszószt, besűrítem hideg vízben eldolgozott keményítővel. Összeforralom, és frissen vágott korianderrel, petrezselyemzölddel, valamint negyed citromokkal tálalalom. A citrom különösen fontos eleme, feltétlenül szükséges. Ha nincs friss, zöld koriander, inkább hagyjuk el!
Utolsó kommentek