Azt hiszem, rá kell állnom egy kicsit könnyebb ételek készítésére, mert kezd elszaladni a ló. A szervezet is jelez, kívántam a zöldségeket rendesen, ezért a piacon vettem egy szép nagy céklát, meg néhány zsenge sárgarépát, úgy voltam vele, majd wokban lesz belőle valami. Hogy ne legyen teljesen húsmentes, a hentesnél levadásztam egy kis darab mangalicakarajt, 30 deka pont elég hozzá. Gyors vacsora, akár hétköznapokra.
Hozzávalók (2-3 adag)
- 1 nagyobb cékla
- 7-8 zsenge sárgarépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 30 deka mangalicakaraj
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 csili, római kömény, lepkeszegmag, szecsuáni bors, tarkabors, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj
- 2 tk rákszósz, 1 ek szójaszósz, 2 ek sukiyaki wok szósz
- 150 ml száraz siller (rozé vagy fehér is jó)
- 2-4 ek nagy hőtűrésű zsiradék
- 80 g rizs
- só, olívaolaj
A rizst megmosom, lecsepegtetem. Olívaolajon megfuttatom, sózom, kétszeres mennyiségű vízzel lefedve megpárolom. Ha kész, megkeverem, hogy ne tapadjon össze. Amíg a rizs fő, a zöldségeket megpucolom, a céklát vékony szálakra vágom, a répát vékony csíkokra, a hagymát félfőre féloldalasan, a fokhagymát vékony szeletekre. A húst vékonyan felcsíkozom (kb. 6x8x40 mm) A wokot kitörlöm, felrakom a legnagyobb teljesítményű gázégőre, 5-6 percig hevítem. A csilit kimagozom és a fűszerekkel együtt mozsárban megtöröm. A lényeg, hogy minden elő legyen készítve, mire a wok készen áll a használatra. Zsiradékot öntök a wokba, és először a húst, majd a zöldségeket fajtánként megpirítom. Ha szükséges, az újabb menetek előtt kitörlöm a wokot, és pótolom a zsiradékot. A húsnak 2-3, a többinek 1-2 perc elég, a zöldségek maradjanak ropogósak. A hagymát hagyom utoljára, amikor kezd puhulni, ráborítom a fűszereket. Célszerű mindezt nyitott ablaknál vagy elszívó mellett végezni, nem tanácsos belélegezni, a csili felszálló gőze brutális hatású. Megfuttatom a fűszereket, felöntöm fehérborral és 1-2 perc alatt elforralom az alkoholt, majd jöhetnek a szószok. Sózni semmit sem kell, a szószokban van elegendő. Összeforralom, majd mindent a wokba borítok, és összepirítom. A végén megszórom vágott petrezselyemzölddel és tálalom.
Utolsó kommentek