Időnként húsevési roham tör rám, mintha hetek óta kenyéren is vízen élnék. Ilyenkor nincs más teendő, mint gyorsan átugrani a henteshez, és megfelelően hatalmas konccal hazaérkezni. Az alapos és gyors problémamegoldás leghatékonyabb eszköze a karaj, ezzel mindig biztosra lehet menni. Leginkább a hosszúkaraj tarja felőli végét kedvelem erre a célra, amely már egy kicsit zsírosabb, de még rövid idő alatt elkészíthető úgy, hogy nem lesz rágós. Természetesen csonttal együtt kérem, és szeletenként legalább 30, de inkább 40 dekának kell lenni, a vékony szelet alkalmatlan ide. Ha kellőképp vérengző kedvemben vagyok, akkor csak borsozom, serpenyőben azonnal kisütöm, és utána szinte azonnal, köret nélkül nekiesek, de ha kevésbé "komoly a helyzet", akkor módszeresebben járok el: fűszerezem, mialatt elkészül hozzá egy gyors krumplipüré, addig erős tűzön kérget sütök rá, és a sütőben végzek rajta 20 perc utólagos hőkezelést. Ez így a legjobb. Máskülönben gyors esti vacsorának is beiilik, annyi idő (max. fél óra) alatt megvan, míg egy tészta.
Hozzávalók (3 adag)
- 3 szelet hosszúkaraj (1200g)
- 1/2 kk római kömény, 1 kk édeskömény, 3-4 szem szegfűbors, 3 szegfűszeg, 1 tk tarkabors, 1/8 rúd fahéj, 1 kk lepkeszegmag, 1 kk szecsuáni bors, 1/6 csili (néhány maggal)
- 2 diónyi zsír
- só
- 1 kg krumpli
- 1 kis doboz tejföl
- 2 deka vaj
- 1 1/2 tk medvehagyma-pesztó
- só
A fűszereket a só kivételével mozsárban finomra töröm, a szeletek mindkét felét bedörzsölöm vele. A krumplit megpucolom, nagyobb kockákra vágom és kevés vízben sóval felteszem főni. Serpenyőben nagy lángon zsiradékot hevítek, gyorsan kérget sütök a szeletek minden oldalára (igen, oldalra is és a csontot is). Sózom, tepsibe teszem, a serpenyőből a zsiradékot rálocsolom, és 20 percre 190-200 fokos sütőbe teszem. Amint a krumpli megpuhult a levét leöntöm, összetöröm, eldolgozom a vajjal, tejföllel és medvehagyma-pesztóval. A keletkező kevés pecsenyeléről a zsírt nagyjából leöntöm, és kis azt is feltálalom. Mindegyeik szelethez egy nagyobb citrom negyede jár, mindenki maga facsarja rá.
Utolsó kommentek