Ha jól emlékszem, lassan két éve már, hogy legutóbb rakott krumpli volt minálunk. Nem is értem, miért hanyagoltam ennyire, mert bár nem is kétperces étel, és jól el is lehet vele pepecselni, de mégsem igényel órákat, sem különösebb konyhai bravúrt. Miután a legutóbbi badacsonyi kirándulásra szánt ellátmányt otthon hagytam, jelentős mennyiségű kolbász halmozódott fel, aztán ezt a készletet még jó felszaporítottuk az Istvándyéktól származó különféle füstölt húsokkal. Tojás is volt, krumpli is volt, ebből mi más lehetne, mint rakott krumpli. Most azonban egy kicsit másképp akartam elkészíteni. Egyrészt a sok húsos dolog miatt kissé nehéz ételnek tűnt, a tejföl sem zsírmentes, másrészt a tejfölből sülés során rengeteg folyadék csapódik ki, ezért úgy gondoltam, hogy a tejföl nagy részét lehetne pótolni közepesen sűrűre főzött paradicsomszósszal. A paradicsom adna neki jótékony savasságot, illetve ízfokozóként sem elhanyagolható a hatása. Bár a közönség kissé kétkedve fogadta elméletemet, a gyakorlat szerencsére engem igazolt, ezt a módszert ezután is használni fogom.
Hozzávalók (8 adag)
- 2 kg kiflikrumpli
- 12 tojás
- 350 g szárazkolbász (a fele csípős)
- 250 g füstölt mangalicatarja
- 600 g tejföl
- 1/3 szerecsendió
- só, bors
- 200 g érlelt kemény sajt (most holland parasztsajt, de lehet pl. grana padano is)
- 1 paradicsomkonzerv
- 1 1/2 ek kacsazsír
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1/2 csillagánizs
- só
életlen a kép, de itt jobban látszanak a rétegek |
A kiflikrumplit sós vízben puhára főzöm, forrástól számítva kb. 25-30 perc szükséges hozzá. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Hagyom kihűlni (a tojások héját célszerű kissé megtörni és hideg vízben kihűteni), addig előkészülök. Hagymát, fokhagymát aprítok, a csillagánizzsal együtt forró kacsazsírban megfuttatom, majd hozzáadom a paradicsomkonzervet. A paradicsomokat fakanállal vagdosom, szétnyomkodom, és lefedve, kis lángon kb. 35-40 perc alatt készül el a szósz. Néha nem árt megkeverni, és az utolsó 10 percre levenni a fedőt, ennyi sűrítés elegendő. A végén kihalászom belőle a csillagánizst. A tejfölbe belereszelem a szerecsendiót, a kolbászok bőrét lehúzom, vékonyra felkarikázom, a tarjából milliméteres szeleteket vágok. Amikor kihűlt, a krumpli és a tojás héját lehúzom. Kisebb kacsasütő edényt vékonyan kikenek valamilyen zsiradékkal, és elkezdődhet a rétegezés. A krumplit szeretem hosszában szeletelni, így nagyobb egybefüggő felületeket kapok, tálaláskor könnyebb egyben maradó kockákat vágni belőle. Hézagmentesen lerakok egy sor krumplit, enyhén sózom, borsozom, meglocsolom paradicsomszósszal és egy kis tejföllel, kissé elkenem. (Célszerű úgy beosztani, hogy alul több legyen a paradicsom, kevesebb a tejföl, és ahogy haladunk felfelé, egyre nőhet a tejföl aránya. Így süléskor a tejfölből kicsapódó, lefelé szivárgó nedvességét egyenletesebben szívja magába a krumpli.) Erre jön egy réteg kolbász, majd 3 tojás vékonyra szelve. Újabb réteg krumpli, só, bors, paradicsom, tejföl, majd most tarjaszeletek és tojás. És így tovább, összesen 4 szint töltelék. Legyen jó magas. A tetejére egy záró réteg krumpli sózva, borsozva, majd tejföl: ide, felülre hagytam meg a bő negyedét. Egyenletesen elkenem rajta, és megszórom frissen reszelt sajttal. Forrós sütőben fedő nélkül kb. egy óra alatt aranybarna kérget sütök rá. Tálalás előtt legalább 20 percet pihentetem. Visszamelegítve talán még jobb.
Utolsó kommentek