lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhturó (1) juhtúró (13) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

A kecske bosszúja

2009.10.21. 10:52 lorien

Van a blog oldalán-tetején egy olyan mondat, hogy "A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok." Nos, akkor az utóbbiból következzék egy fejezet. Egy kis nyilvános önostorozás már csak azért is indokolt, mert kezdett már túl nagy arcom lenni a húsokkal kapcsolatos tudományom tekintetében. A történetet fő vonalakban úgy lehet felvázolni, hogy barátainkkal elhatároztuk, veszünk egy egész, fiatal kecskét. Két nagy közös ebédet terveztünk, először amit lehet, megsütünk, a maradékból pedig egy másik alkalommal kecskeragu fog készülni. Annyi bökkenő akadt ezzel, hogy végül csak másfél év körüli, aránylag megtermett jószágot sikerült szerezni, és a tenyésztő megbetegedése miatt a vágásra is a tervezettnél egy nappal később került sor. Ez utóbbi meglehet, fontos momentum, hiszen egy nap plusz pihentetés lehet, hogy sokat javít a hús állagán.

kecske egyben a közel egy méter széles asztalon

Szombaton délután megérkezett a megnyúzott, kizsigerelt jószág, ketten felcipeltük a harmadikra (egyedül nem bírtam el), aztán nekiálltam a hentesmunkának. Jó négy és fél óra alatt végeztem a teljes feldolgozással, a sütésre kerülő combokat, gerincet kicsontoztam, a ragunak valót is előkészítettem, amelyet a különválogatott csontokkal egyetemben lefagyasztottam, hogy majd egy későbbi alkalommal kerüljön a kondérba. Másnap következett az első kecskeebéd, a gerincet a kecskegida analógiájára, csak most sárgarépás hagymás töltelékkel sütöttem meg, a combokat pedig csak fokhagymával, zöldfűszerekkel. A combokat előpirítottam, és a sütőben 160-170 fok közötti hőmérsékleten 4-4 1/2 óra alatt megsütöttem, a gerincet egy órával rövidebb ideig. Ott mondjuk elkövettem egy újabb technológiai hibát, hogy amikor beraktam a gerincet, egy 20-25 perce felvettem a hőfokot 200 fokra, de azt hiszem, mégsem ezen múlott. Amikor végeztem a sütéssel, már gyanús volt, hogy túl sok a pecsenyelé (amelyet a harmadára besűrítettem, igazán jó lett), de ezután jött az igazi feketeleves. A gerinc kegyetlenül rágós volt, különösen a hátszín része, amely még némileg a kiszáradás jeleit is mutatta (bár csak ennyi baja lett volna). A comb egy fokkal puhább volt, bár ennek a jelzőnek a használata meglehetősen eufemisztikus ebben az összefüggésben. Ráadásul ki is száradt, a liternyi pecsenyelé java része a combokból származott.

jól néz ki, finom is, de kegyetlen rágós

 

Igazából nem tudom a helyes megfejtést, hogyan lehetne egy ilyen idős kecskét megfelelően jóra sütni (különösen ekkora mennyiségben). Ötleteim azért vannak. Valószínűleg ennél jóval alacsonyabb hőfokon lenne érdemes elindulni, de akkor egy nappal előtte kellene megsütni, mert nem lehet hajnali ötkor nekiállni tölteni, pirítani, berakni a sütőbe, hogy ebéd legyen belőle. Esetleg, ha konfitálnám, az is javíthatna rajta, de egyrészt kérdés, milyen zsiradékot használjak, másrészt azt a kecskehús jellege miatt később nem lehetne másra felhasználni, pocsékolni pedig nem szeretek. A hús érlelésének hiánya egyértelmű, de otthoni körülmények között 3-4 napnál tovább nagyon nehéz megoldani. Az sincs kizárva, hogy az ilyen nagy kecskét egyszerűen már nem érdemes megsütni.

40 komment

Címkék: kudarc kecske

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr11465015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makka · http://www.makkakonyha.com 2009.10.21. 12:07:29

A vén kecske és a só relációját nem vetted még górcső alá?:)
Igazság szerint nem próbáltam még sosem kecskét sütni, de egy akkor a állat, amit nem bírsz el egyedül, legalábbis gyanús ebből a szempontból.:)
Úgy tudom, ekkora állat ilyen élettapasztalattal csak főzni jó valamennyire.

Makka · http://www.makkakonyha.com 2009.10.21. 12:09:43

Csak a mérteről jutott eszembe, hogy mi is jártunk már úgy, hogy egy egész őzet hozott egy barátunk, abból kiindulva, hogy "majd legközelebb, ha mész vadászni, hozzál már egy kis őzhúst!".:-D
Ja, és le volt fagyasztva, esély nem volt rá, hogy feldaraboljuk.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 13:29:52

hát igen, a kecskehús sütése kényes dolog. én biztos nem álltam volna neki, inkább ragúban gondolkodtam volna...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.21. 14:09:19

Úgy tudom, az ilyen vén húsokat rohasztani szokás, a romák nagy mesterei ennek. Állítólag még a varjút is el tudják készíteni, pedig annak valóban kenderszövetszerű a húsa. Asszem beássák több napra, dunsztban a földbe, és utána lesz jó porhanyós a hús, de ezt ne vedd szentírásnak. A több nap akár lehet hét is, nem tudom. valami öreg romaasszonnyal kell összehaverkodni, az tuti vajpuha kecskesültet csinálna... :))) De legalábbis tudja, hogy kell az ilyet sütni..:))

kbk 2009.10.21. 14:27:00

Nekem sokkoló a fotó nagyon... Fakanál

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 14:33:16

@Makka:
A őzet, borjút, marhát, disznót is sütjük, azok nagyobbak :) Talán az ősök a mammutot is nyársra húzták, de akkor még más viszonyok uralkodtak :) Egész fagyott őz nemrulez és sportszerűlen és eszetlen dolog is, így az egészet el kell készíteni.

Másfél éves korára még talán öregnek sem számít, bár ki tudja :)

@Bombadil Toma:
Én azért bíztam benne. Így is lesz elég ragu.

@efes:
:) Egy jó kis hűtőkamra is megfelelne, ahová ki lehetne akasztani két hétre.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 14:34:25

@kbk:
Egy kicsit valóban az, de a húsevés is ilyen sokkoló, legalábbis annak a félnek, akit megesznek. De a hentesnél is ugyanezt látod.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 15:07:40

@lorien: persze az ember utólag tud okos lenni, de szerintem sok volt 170 fok több mint négy óráig. az ilyen fajta húsokat max 130 fokon szabad, 6-8 óráig sütni/párolni és a végén rápirítani egy kicsit ha kell...
ragúhoz meg, van egy jóféle portugál chanfana receptem:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 15:24:05

@Bombadil Toma:
Ezen polemizáltam a végén, de ilyen nagy mennyiségű húst sütni nem egyszerű, és ha mondjuk legkésőbb kettőre készen kell lenni, akkor azért nem kelek fel négykor:) Azért kisebb mennyiségekkel valószínűleg még fokok kísérletezni.

Igaz, a ragurá már van határozott elképzelésem, de azért nagyon érdekelne ez a portugál megoldás is, megosztanád? :)

Noémi Valentina 2009.10.21. 15:40:27

Kedves Lorien!

Nem gondolod, hogy kicsit érzéketlenség egy ilyen kezdőképet a blogra kitenni?
A gaszto blogot olvassák vegetáriánusok és jóérzésű emberek, akik nem szívesen néznek egy megnyúzott, fejetlen állatot!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 15:59:32

@Noémi Valentina: remélem, hogy ez csak valami vicc!:)) ha komolyan, akkor ott komoly gondok vannak fejben. márt elnézést, hogy így bloggazda helyett reagálok hirtelen...

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 16:01:55

látszik, hogy gyorsan gépeletem, de azért talán értelmezhető a mondandóm :))

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 16:10:08

@Noémi Valentina:
Nem kell nézni.

De. Amikor elmégy a boltba, ott is látsz ilyet, sőt. Csak azért mert kecske, mitől rosszabb? A kopasztott csirke meg mitől jobb? Rádásul ennek a kecskének amíg élt, jó sora volt, minden nap friss zsenge füvet legelt a nemzeti park területén, azt csinált, amihez kedve volt. Az a húsáru, amit az emberek 99% vásárol, nem ilyen, sőt szörnyű, zsúfolt körülmények között, rossz minőségű tápon felnevelt jószágoktól származik. Így is érzéketlennek gondolod?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 16:15:53

@lorien: ne etesd a trollt, mert ideszokik!:)
@Noémi Valentina: egy ilyen kommentért kár volt regisztrálnod ezt a nicket.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 16:30:21

@Bombadil Toma:
Ugyan, hagy mondja, szólásszabadság van, inkább a portugál kecskeraguról szólj néhány szót, az most jobban izgat :)
/Egy kissé különben tényleg szokatlan így látni, a mai túlzottan kifinomult világban az emberek többsége már csak a tányéron találkozik a táplálékkal. /

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.21. 16:43:35

@lorien: persze szólásszabadság van, de ha valaki csak azért reggel be egy új nickkel, hogy beszóljon hülyeséget, az kimeríti a troll fogalmát és tőlem röpül örökre:) de hát ez a te blogod... :)
a chanfana recepje baromi egyszerű, mint a paraszti ételek többsége. ha kell, elküldöm mailben...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 17:02:46

@Bombadil Toma:
Én még senki hozzászólót sem tiltottam le, még olyat sem, aki lekommunistázott. Kivétel a spammerek, na, azért viszont ütok.
Repect jöhet mailben. Tényleg, mi van a gombával?

Noémi Valentina 2009.10.21. 17:49:35

@lorien:

Nagyon kedves vagy, hogy nem tiltasz le, mert közzéteszem a véleményemet! Nem én vagyok az egyetlen ember, akit ez a kép megdöbbentett. Igazad van, én is járok henteshez, persze, hogy nem lep meg, hogy ott ilyen látvány ér, de egy gasztro blogon erre nem számítottam!

@Bombadil Toma:

Köszönöm, de az én fejemmel semmi gond nincsen, ezek a hozzászólások csak téged minősítenek!

Attól nem kell félni, hogy ide fogok szokni, ennél sokkal minőségibb blogok léteznek!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 17:53:05

@Noémi Valentina:
Ha a hentes és a gasztroblog nem függ össze, akkor elég különös elképzeléseid lehetnek. Ilyen szar blogra, ahol ezekkel is foglalkoznak, nem is érdemes járnod :)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.21. 17:54:02

Csak egy picit, és csak látszólag offolok: az Őfelsége pincérében írja pan Hrabal a töltött teve receptjét? Végy egy tevét, vágd fel a hasát, vedd ki belsőségeit, tégy helyükre egy bárányt, annak a hasát, miután a nem odavalókat kivetted, tégy egy kappant, abba meg egy galambot, amiben egy tojás van. Ezt az egészet húzd nyársra és süsd két napig. Biztos kihagytam valamit, de ez még így is nagyobb, mint a te sült kecskéd...:D

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 17:56:46

@efes:
Baszki, ez nem off, ott a pont :) Ez a kecske kismiska. Tevét ugyan már kóstoltam, de csak raguban, nem tudom, az sütve mennyira szíjas, bár két nap az két nap :)

Papp Sanyi 2009.10.21. 18:36:34

Én viszont kissé off leszek :) Holnap Burgundi marharagut fogok készíteni és az lenne a kérdésem, hogy ha (valószínűleg) nem kapok burgundit, akkor milyen magyar borral helyettesítsem? Köszönettel!

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.10.21. 19:15:27

@Papp Sanyi: Úgy rémlik, a kékfrankost hívták régebben spätburgundinak, úgyhogy bármilyen jó kékfrankos mehet bele. Én bírom a Takler sztenderd küvéjét, főzni és inni is jó. Minden nagyobb áruházban kapni, de kékfrankosban lehet válogatni, van bőven.

Piros = Kırmızı 2009.10.21. 21:15:36

A kecske finom volt, csak igen küzdelmes volt megenni. :)
Ezzel a fotóval meg adtál egy jó nagy pofont az álszenteknek, akik nem szeretik látni, ha hús emlékeztet egy állatra.

Piros = Kırmızı 2009.10.21. 21:18:51

De a képről még az jutott eszembe, hogy egy kutya is így néz ki bunda nélkül. Tényleg mi van az erdész öreg kopójával? Nem látom néhány napja...
:))))
(Gyengébbek kedvéért: ez vicc volt!)

Dynax 7 · http://spotter.blog.hu 2009.10.21. 21:37:17

@Piros, a tanú:
Hmm, miközben a kecske (?) maradékait eszegettem nekem is beugrott ez a kutyás ügy, én sem látom napok óta a dögöt, de elhessegettem magamtól a gondolatot... Amúgy érdekes "performánsz" ez a fejetlen kecske a blogon, egy kis fotosoppolás után akár fejléc is lehetne. Egy fejetlen fejléc :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 21:48:56

@Papp Sanyi:
A burgundi marha nem is igayán a hozzá többnyire felhasznált pinot noir miatt kapta a nevét, hanem a hozzá hagyományosan készített burgundi köret, azaz a szakonna, hagyma, gomba miatt. A felhasznált bor ezen kívül még cabernet sauvignon is lehet, szóval bőven tudsz válogatni.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.21. 21:51:41

@Piros, a tanú:
A francba, azért van éjjel ez a csönd. Na, holnap lekapom a madarásyt a tíz körméről:)

@Dynax 7:
LOL :) én meg leszek a fej nélküli lovas?

Horasz · http://horasz.blog.hu 2009.10.22. 07:54:36

@Noémi Valentina: Nem kell olvasni gasztroblogokat és nincs probléma...;> Lehet kiskegyedet meg Blikk nőket forgatni, azok sokkal, sokkal színvonalasabbak.

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.10.22. 10:13:20

micsoda csetepaté! :) álszenteknek ajánlom figyelmébe Jamie Oliver olasz kajás könyvét!!! na abban van fotóanyag a hentes munkáról! egy fellógatott, firssen kizsigerelt állat (alatta a vérrel teli vödör) és mellette egy 3-4 éves forma gyerek ácsorog. ;)

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.10.22. 10:14:13

@efes: esküszöm van egy szakácskönyvem, amiben pontosan le van írva a töltött teve receptje! :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.10.22. 11:19:36

@lorien: este írok mailt, most rohanósban vagyok:)

@Noémi Valentina: fogd fel, hogy butaságot írtál, és az bizony téged minősít.
legközelebb valami süteményes posztra írsz be, hogy "Nem gondolod, hogy kicsit érzéketlenség egy ilyen kezdőképet a blogra kitenni?
A gaszto blogot olvassák fogyókúrázók, akik nem szívesen néznek egy tortát!"

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.10.22. 12:09:38

A képteleséget illetően: tekintsük a gyűjtőoldalakat tömegközlekedési eszköznek. Ott sem választhatom meg az útitársaimat, legfeljebb arrébhúzódok, vagy elveszem róla a tekintetemet.
Nem húsos ételekről is lehet gyomorforgató kezdőképeket találni. A nyúzott állat pedig így néz ki.
Húst néhanapján fogyasztóként mondom : nem igazán indokolt a kíméletes bánásmódra fenntartott igény, ez egy boritékolt, egyenlőtlen távolságtartás.
Nincs sérültebb vagy sérülékenyebb sem egyik , sem másik oldalon sem. Tiszteljük meg elfogadásunkkal a másikat.:)

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.10.22. 12:12:30

Bocs! rendetlenség volt a nick táján: liagota=olzka

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.22. 12:30:32

@olzka:
1. Kinek mi a gyomorforgató, teljesen fölösleges ebbe belemélyedni, mert aki nem szereti a töltött káposztát, akkor joggal tiltakozhat, hogy az neki sérti az érzékenységét, aki meg nem eszi meg a répatortát, azt találja undorítónak, és így tovább. ezen túl ne rakjon ki senki semmilyen képet. Lásd a South Park egyik erről szóló karácsonyi epizódját.

2. A gyűjtőoldalak teljesen heurisztikusan döntik el, éppen melyik képet teszik ki, hol az elsőt, máskor az utolsót, néha meg semelyiket. Nehogy már ezen izguljak, illetve nehogy már ne én döntsem el, hogy a saját blogomon milyen képeket rakok ki.

3. Úgy látszik, a mai társadalom ennyire álszentté vált, hogy egy táplálék-állat képe már felháborító. Igenis tessék tudomásul venni, hogy ez ilyen. Az meg persze kevésbé felháborító, hogy a tévében főműsoridőnem emberek legyilkolásárát mutatják. Hülye egy világ ez...

olzka · http://olajzoldlevelekkeken.blogspot.com/ 2009.10.22. 14:25:51

Hopp, nagyon bénán fogalmaztam : SEMMI bajom a nyúzott kecskével, a gyomorliftezést nem erre értettem. Anno kecsketartóként én is nyúztam. Bocs, így félrecsúszott a mondanivalóm.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.22. 15:46:30

@olzka:
Nem, nem nagyjából sejtettem, mire célzoltál, amit inkább összegzésként válaszoltam, bővebben, de nagyjából ugyanaz ;).

kbk 2009.10.22. 22:02:17

lorien: nem, a hentesnél nem ezt látom. ott egyrészt nincs kecske, másrészt feldarabolt húsokat látok, nem egész, megnyúzott állatokat. mindegy végül is, csak annyira szíven ütött a fotó, hogy megosztottam a véleményemet, és csak reménykedem, hogy én nem fej nélkül távozom innen:) de ha már erre jártam, elmondom, hogy a freeblog gasztro aloldala kapcsán többször is küldtem neked e-mailt, hogy az ajánlóba betehessem a posztjaidat, de egyszer se kaptam választ:(

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.10.23. 07:29:55

@kbk:
Nem fogsz fej nélkül távozni :)
Küldtél nekem e-mailt? Mikor, milyen címre? Szerintem nem kaptam meg (a fideliós néhány hete megszűnt)

kbk 2009.10.24. 16:12:59

Arra küldtem, az elsőt májusban, aztán néhány héttel később még egyszer. Engedélyedet akartam kérni, hogy a blogodat szemlézhessem a freeblog.hu/gasztro aloldalon
süti beállítások módosítása