Következzék egy kis bikavadítás. Már jó ideje a cékla az egyik kedvenc zöldségfélém. Különösen akkor kedvelem, ha szinte még nyers, épp csak fel lett melegítve, ilyenkor még erősen ropogós és szaftos. Éppen ezért nagyon jól felhasználható tésztához is (egyszerre készen vannak), avagy megfordítva, tulajdonképpen a tészta köretül szolgál a céklának, a pasta csak másodlagos szereplő a történetben. Szerencsére a kezdeti idegenkedés után életem párja is megkedvelte a "félig nyers" zöldségeket, és - hozzám hasonlóan - csatlakozott a céklafüggők táborához. Jelen esetben a cékla melett a paradicsomszósz juhtúróval történő együttes házasításával próbálkoztam, amely kombináció végül nagyon megtetszett. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a juhtúró - még ha nincs is nagy mennyiségben jelen - erősen elnyomta a fűszerezést, ezért érdemes bátrabban bánni velük, ebben az összeállításban legalább is. Sajnos a nagy kísérletezésben megfeledkeztem a csiliről, márpedig az kötelező elem, nagyon hiányzott belőle, a cékla csili nélkül félkarú órás. :)
Hozzávalók (4 adag)
- 2 nagyobb cékla
- 1 fej lilahagyma
- kb. 2 ek kacsazsír
- 80 g juhtúró vagy bryndza
- 1 csili, 1 kk római kömény, 1 kk szecsuáni bors, 1 tk feketebors
- só
paradicsomszósz:
- 4 nagyobb, kevésbé savas fajta paradicsom (lucullus, kb. 300 g)
- só
- 1/2 csillagánizs
A paradicsomokat felaprítom, kevés sóval és fél csillagánizzsal kb. húsz perc szétfőzöm, fakanállal nyomogatva rásegítek. Amikor elkészül, a csillagánizst kidobom. Felteszem a tésztafőző vizet. A céklát meghámozom és 3-4 cm hosszú 7-8 mm vastag hasábokra aprítom. A fűszereket a kimagozott csiliivel együtt mozsárban megtöröm. A tésztát beledöntöm a forró vízbe, egyúttal a serpenyőben kacsazsírt hevítek, és nagy lángon elkezdem pirítani rajta a céklát. 6-7 perc múlva hozzáadom a felkarikázott lilahagymát és a fűszereket, 2 perc alatt összepirítom, sózom, majd hozzáadom a paradicsomszószt és a juhtúrót. Néhány evőkanállal a tésztafőző vízből is merek hozzá, összeforralom, leszűröm a tésztát, óvatosan beleforgatom, a színhatás kedvéért megszórom egy kevés finomra vágott petrezselyemzölddel, és tálalom. Alig van szaftja, de ez pont jó benne, így jobban érvényesül a cékla kifolyó leve, mikor ráharapunk. Másnap felmelegítve is jó.
Utolsó kommentek