Múlt héten nálunk vendégeskedtek Amerikában élő barátaink. Érkezésük estéjén nem volt sok időm a főzéssel foglalkozni, de nem is volt rá igazán szükség, hiszen amikor Magyarországra látogatnak, mindenhol nagy lakomát csapnak a tiszteletükre. Néhányon már túl voltak ekkor, ezért jobb választásnak ítéltem, hogy egy aránylag könnyebb, de mégis tartalmas vacsorát üssek össze. A csirkével ideális erre a célra, nincs vele sok teendő, még akkor sem, ha fel kell darabolni és kicsontozni. A far-hát és a csontok mehetnek egy finom levesbe, a többit pedig serpenyőben néhány perc alatt ki lehet sütni.
![]() |
Hozzávalók (5-6 adag)
- 2 egész csirke (darabja 1.2-1.3 kg)
- só, 2 kk feketebors, 2 kk rózsabors, 2 kk szegfűbors, 1 kk római kömény, 1 kk édeskömény, 1 zöld kardamom magjai, 1/4-1/3 rúd fahéj (Green Cusine), 3 szegfűszeg
- 1 diónyi kacsazsír vagy libazsír
- 800 g vajbab
- só, bors
- 2 diónyi kacsazsír
- 1 dl kovászos uborka leve vagy fél citrom leve
- 200 g joghurt
- 1 kis gerezd fokhagyma
- néhány szál kapor
- személyenként 2kisebb kiflikrumpli
- só
- petrezselyemzöld
- vaj
A csirkéket megperzselem, megtisztítom. Főbb részegységekre bontom, a mellet és a combot kicsontozom. Serpenyőben pattogzásig hevítem a fűszereket, amint kihűl, mozsárban közepesen finomra töröm, majd befűszerezem vele a csirkét.
Sós vízben felteszem főni a kiflikrumplit, majd forrástól számított 20-25 perc alatt fő puhára. Lehúzom a krumpli héját, tálba teszem, enyhén sózom. Vajat hevítek, megfuttatom benne a finomra vágott petrezselyemzöldet, és ráöntöm, a krumplira, összeforgatom.
Megmosom a vajbabot, levágom a tetejét, és megfelezem őket. Serpenyőben kacsazsírt hevítek, közepes lángon megpirítom a babot. Amikor szép aranybarna színt kapott, sózom, borsozom, meglocsolom egy kevés kovászos uborka lével, amelyet elforralok. Tálalásig félrerakom. Kapros-fokhagymás joghurtot (legyen szobahőmérsékletű) készítek hozzá öntetként.
A csirkét kevés kacsazsíron közepesen nagy lángon megpirítom. Először a bőrös felüket ropogósra, majd megfordítva a másik oldalon elég egy perc, épp csak egy kicsit színe legyen. Ennyi húst három menetben sütök ki, a szárnyakat már az első adaggal odarakom, mert több idő kell nekik, csak az utolsó menetben veszem ki.
Utolsó kommentek