A május végén elkövetett szamócás túrógombóc készítésekor beterveztem egy málnásat is. Amikor aztán beindult a málnaszezon, a málna soha nem jutott el ebbe a fázisba. Egy része rendszerint még felhasználás előtt szublimált, és ami megmaradt, leginkább szorbetként végezte, a nyári melegben tulajdonképpen ez az egyik lehetséges legjobb dolog, ami a málnával történhet. Magamban már nyugtáztam is, hogy ezt az ételt az idénre már elbuktam, míg a múlt hét közepén figyelmes lettem arra a piacon, hogy még mindig kapni málnát. Ezért szombaton bizakodóan indultam, még edényt is vittem magammal, ha kapnék málnát, legyen miben hazahoznom. És lőn, szerencsém volt, kaptam.
Hozzávalók (4-6 adag)
- 500 g tehéntúró
- kb. 120 g búzadara
- 2-3 deka szobahőmérsékletű vaj
- 2 csipet só, 1 ek. porcukor
- 3 tojás
- 1 kg málna (ha nincs friss, fagyasztott is jó lehet)
- 5 cl rum
- 3-4 ek méz
A gombóc tésztája megegyezik, a koncepció pedig hasonló, mint a szamócás gombóc esetében. A túrót villával alaposan összetöröm, eldolgozom a tojások sárgájával, a vajjal, sóval és porcukorral. Eközben a tojásfehérjéből kemény habot veretek a robotgéppel, amelyet óvatosan beleforgatok a masszába. Legalább egy órára visszarakom a hűtőbe pihenni.
Amíg a tészta pihen, elkészítem az öntetet. A málna 3/4-ét leturmixolom, átpasszírozom, jobb, ha nem fő bele a magja. A pürét fél deci rummal felteszem főni, erős tűzön kb. a felére sűrítem. Felhasználásig félrerakom. Nagy lábasban vizet teszek fel, amíg felforr, megformázom és megtöltöm a gombócokat. Mindegyikbe 3-4 szem málnát töltök. Forró vízben kifőzöm a gombócokat, miután feljöttek, 4-5 perc általában elegendő. Amikor a jelzett idő letelik, egyet ellenőrzök, leszűröm. Újra megforralom a málnaöntetet, beleszórom a maradék egész málnákat, összeforralom, ha savanykásnak találom, néhány evőkanálnyi mézzel édesítem. A szorbethez hasonlóan ez is 100% málnaélmény.
Utolsó kommentek