Avagy burek, attól függően, melyik népcsoport mondja. Mint kollégám elmondta és leírta, a börek koszovói albán eredetű étel, nem pedig török, ahogy ez általában lenni szokott, és hittem. De ez nem is lényeges, az viszont annál inkább, hogy ismét kaptam Szabadkáról böreknek való tésztát. Kollégám tanácsát megfogadva ezúttal kipróbáltam úgy, hogy nem vajjal, hanem joghurtos tojással kenem meg az egyes lapokat, így valóban jóval könnyebb lesz. Az igazság azonban úgy gondolom, valahol félúton van. A tapasztalataim alapján addig, amíg töltelék kerül a tésztákra, valóban jó ez a megoldás, azonban a tojásos joghurtos keveréktől a felül lévő lapok (is) hajlamosak összeragadni. Ott mindenképp indokolt a vaj használata, akkor lesz igazán jó leveles, ropogós a tészta. Természetesen nem árt mértéket tartani a zsiradékok esetében, mert azt sem szeretem igazán, - ahogy a horvátoknál legtöbbször tapasztalni lehet -, hogy ha pl. tocsog az egész a olajban. Vannak még persze további ötletek is a tarsolyomban, ezeket azonban ki kell előtte próbálni, hogy valóban működnek-e. Ha minden igaz, a héten újabb adag tésztához jutok, tehát lesz alkalmam próbálkozni :)
Hozzávalók (4-6 adag)
- 1 cs börek- vagy ennek hiányában réteslap
- 1 tojássárgája
- 1 doboz joghurt (150g)
- 60-65 g vaj
- 300 g juhtúró
- 150 g tehéntúró
- 1 vagy 2 tojás
- 1-2 ek. zsemlemorzsa
- frissen tört ill. reszelt bors és szerecsendió, fűszerkömény, római kömény
A fűszerköményt és a római kömény mozsárban finomra töröm. A juhtúrót és a tehéntúrót villával összetöröm, eldolgozok benne egy nagyobb vagy két kisebb tojást, a fűszereket és valamennyi zsemlemorzsát, attól függően, milyennek érzem a túrót. A cél, hogy sütéskor minimális levet engedjen, ne áztassa el a tésztát. Megnézem, mekkora a böreklap, kerítek hozzá hasonló méretű, de leginkább valamivel kisebb méretű tepsit. Kivajazom, majd elkezdem lerakni a lapokat egyesével, mindet megkenve joghurtban elkevert tojással. A lelógó részeket felhajtom a tepsi oldalára. Amikor a lapok harmada elfogyott, óvatosan elkenem rajta a túró felét, majd ismét jöhetnek a tésztalapok az előbbi módon. Újabb adag töltelék következik, végül a maradék harmad tésztát is ráhelyezem. Ezt már inkább jobb olvasztott vajjal kenni, a széleket pedig óvatosan visszagyűrni. A legfelső lapra hagyok egy kevés tojásos joghurtot, hogy jobban piruljon, ezt vékonyany rétegben rákenem, és forró sütőben kb. 40 perc alatt kisütőm. Tálalás előtt negyed órát pihentetem. Borbély-féle Somlói Juhfarkat ittunk hozzá.
Utolsó kommentek