Mostanában többen is készítették, én is kedvet kaptam hozzá. Az egyetlen magyarrá vált tengeri halról van szó, mert bár nincs tengerünk, mégis kiszorította a balatoni és egyéb lacipecsenyések kínálatából a keszeget, a pontyot és egyáltalán a többi halat. Ez az a hal, amelyet fejnélküliként ismerünk. Az egyik legtöbbet gyalázott alapanyag, rendszerint égett olajban sütik élvezhetetlenül szárazzá. Létezik ennél hátrányosabb helyzetű élőlény? Nem hiszem!
![]() |
Hozzávalók (2 kis adag)
- 2-3 kisebb hekk-törzs (100-150 g darabja)
- só, bors
- 2 deka vaj
- fél lime
- 1 nagyobb paradicsom
- 1 szál lila újhagyma
- fél citrom leve
- csipet só
Most egy háromfogásos vacsora első elemeként lépett színre, ezért fejenként csak 1-1 kisebb haltörzset vettem alapul, ha főételként készülne, a kisebb darabokból 3-4 is elkél egy személyre. Hűtőben kiolvasztottam a halat, majd 2-3 centiméterenként gerincig bevágtam. Lehetne ennél sokkal jobban is cifrázni, lisztbe hempergetni, stb., én most meglehetősén naturista kedvemben voltam, csak sóztam, borsoztam. Kb. egy órára visszatettem a hűtőbe, majd felhasználás előtt egy bő fél órával kivettem, hogy addigra szobahőmérsékletű legyen. Serpenyőben vajat hevítettem, a haltörzsekről papírtörlővel leitattam a nedvességet és néhány perc alatt kisütöttem. Újhagymás-citromos paradicsomágyan negyed lime-al tálaltam.
Utolsó kommentek