A paradicsomos merényleteket egy időre felfüggesztve - nem véglegesen -, továbbra is az idényzöldségek izgatnak. Annyi szép dolgot kapni a piacon, szinte az összes nyári és őszi termény jelen van a palettán, minden napra ki lehetne valami újat találni.
![]() |
Most úgy döntöttem, hogy az összes rendelkezésemre álló alapanyagot kacsazsíron megpirítom, összekeverem, és egy öntettel megkoronázom. Bíztam benne, hogy sikerül annyit készítenem, hogy másnap ebédre is tudok vinni belőle (annyira romlik a helyzet a belvárosban, ahol dolgozom, hogy inkább eszem a saját kosztom felmelegítve, mint bármi mást), de gyakorlatilag épp, hogy csak elégnek bizonyult az adag. Ismétlés bizonyosan lesz, esetleg más összetevőkkel is.
Hozzávalók (3 nagy adag)
- 1 kg krumpli
- 3 zsenge cukkini
- 600 g zöldbab (juliska bab)
- 1 pritamin paprika
- só, bors
- kacsazsír
- 2 doboz joghurt
- kis csokor kapor
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 gerezd fokhagyma
![]() |
A krumplikat lesuvickolom, erősen sós vízben felteszem héjában főni. A babot, cukkinit és a paprikát előkészítem, feldarabolom, és közepesen forró 32 cm-es serpenyőben kacsazsíron külön-külön megpirítom. Ennyi hőkezelés elég mindennek, az a jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak. Mire ezzel végzek, a krumpli is megpuhul. Azon melegében lehúzom a héját, feldarabolom, és most nagy lángon kacsazsíron ropogós kérget sütök rá. Keverni tilos, csak a serpenyőt rázogatva átforgatni. Amikor a krumpli szépen ropogósra pirult, 2-3 gerezd fokhagymát török rá, megszórom vágott petrezselyemzölddel és egy kevés sóval, összerázogatva pirítom még egy percet. A zöldségeket a keverőtálban csak ekkor sózom meg, és most is csak mértékkel, majd óvatosan öszeforgatom a krumplival a serpenyőben. Öntetként a joghurtba beletörök egy gerezd fokhagymát, és némi vágott kaporral elkeverem. 2007-es Borbély-féle száraz Badacsonyi Szürkebarátot ittunk hozzá.
![]() |
![]() |
Utolsó kommentek