Vigyázat, újabb paradicsomos ámokfutás következik, és még csak azt sem ígérhetem, hogy ez az utolsó. A minap a piacon bóklászva, valamilyen zöldséges ételhez alapanyagokat vadászva nagyon szép céklákra lettem figyelmes. Önmagában ez még kevésnek tűnt, ezért tovább keresgéltem. Természetesen a paradicsom most sem maradhatott el, majd találtam még zsenge juliska babot, miért is ne lehetne hozzá? Bár egészen az étel összeállításáig voltak kétségeim, a végeredmény minden várakozásom felülmúlta. A céklához nálam valamiért kihagyhatatlan a csípősség, de a zellerzöld is szinte nélkülözhetetlennek tűnik. Köretkén egyszerű párolt rizst készítettem (teljes kiőrlésű kovászos kenyérből készült pirítós is jó), és ha nem pirítok hozzá néhány vékony kolozsvári szalonna szeletet, akkor teljes értékű vegán étel lenne.
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 3 cékla
- 800 g paradicsom
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 600 g juliska bab (vagy más zöldbab)
- 1 csili
- só, bors
- 2-3 szál zellerzöld
- szőlőmagolaj
- 160-200g rizs
- vaj vagy olívaolaj
- só
A rizst megmosom, leöblítem. A vajat habzásig hevítem, megfuttatom rajta a rizst, sózom, kétszeres mennyiségű vízzel felöntöm, puhára párolom. Amikor kész (de csak akkor!), óvatosan átforgatom, így nem ragad ösze.
A finomra vágott hagymát szőlőmagolajon üvegesre párolom, enyhén sózóm, borsozom, hozzáadom az apróra vágott, csak nagyjából kimagozott csilit, majd az apróra kockázott paradicsomot (most nem volt idő lehúzni a héját). Néha megkevergetve lassú tűzön lefedve párolom. Közben meghámozom a céklát, 4-5 centis hasábokra vágom, majd a babot is hasonló méretűre aprítom. Ha hagyományos zöldbab vagy vajbab kerül hozzá, akkor a céklát vékonyabbra kell vágni.
Serpenyőben szőlőmagolajon ropogósra sütöm a szalonna-szeletek mindkét oldalát, ezeket tálaláshoz félreteszem. A visszamaradó zsiradékon nagy lángon megpirítom a céklát, majd hozzáadom a paradicsomhoz. Következő menetben megpirítom a babot, ha nem marad vissza elég olaj, előtte pótolom. Elzárom a tüzet, megsózom, pár percet várok vele (a céklának több idő kell), majd hozzáadom a paradicsomos céklához. 5-6 percig együtt párolom, a lényeg, hogy a cékla és a bab is maradjon roppanós. A legvégén beletörök két gerezd fokhagymát, durvára vágott zellerzölddel ízesítem, ha kell, sózom. Összeforralom, és lehet tálalni. Mindennel együtt 50-60 perc alatt készen van, könnyű nyári vagy kora őszi vacsora. Egy pohárka siller jól illik hozzá.
Utolsó kommentek