A névadással rendkívüli módon bajban voltam, igazából valamilyen fantázianévet illene kitalálni ehhez az ételhez. Ihlet híján maradok a főbb összetevők felsorolásánál, ezek egyébként is fontosak, együtt nagyon jól működtek. Szintén nagyon jó volt bele az a kemény, világoszöldes héjú cukkini, amelyet Chiliitől kaptam, ez ugyanis a hőkezelés hatására tovább marad roppanós állagú, nem esik szét olyan pillanatok alatt, mint hagyományos fajtársa.
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 1 nagyobb, szabályos hengerhez hasonló padlizsán
- 1 közepes világoszöld cukkini (patisszon is jó lehet)
- 600 g zsenge juliska bab (vagy más vastagabb hüvelyű zöldbab)
- 1 kg érett paradicsom
- 200 g bivalymozzarella
- 200 g fiatal Montasio sajt (gouda vagy ementáli is jó lehet)
- 1 csillagánizs
- 2 kis fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2-3 szál zellerzöld
- só
- szőlőmagolaj, olívaolaj
A padlizsánt felhasználás előtt másfél órával fél centi vastagra felszeleteltem, enyhén lesózva állni hagytam. A paradicsomokat forró vízbe mártottam, lehúztam a héjukat, apró kockákra daraboltam. Olívaolaj és szőlőmagolaj keverékén üvegesre pároltam a finomra vágott lilahagymát, sóztam, hozzáadtam a paradicsomot és a csillagánizst. Bő egy órát hagytam csendes tűzön, időnként persze nem árt ránézni, és megkevergetni, nehogy odakapjon. Mikor elkészült, apróra vágott zellerzöldet adtam hozzá, és beletörtem egy gerezd fokhagymát.
A padlizsánszeletekről papírtörlővel leitattam a nedvességet, forró serpenyőben mindkét oldalukat enyhén megpirítottam. Zsiradék nem szükséges hozzá. A zöldbabot enyhén sóztam, 2-3 percig párolóbetéten gőz fölött hőkezeltem. A cukkinit 7-8 mm vastagra karikáztam, a kiöblösődő végéből pedig kikapartam a magot, és feldaraboltam, ahogy adta magát.
![]() |
Közepesen nagy tepsit kikentem szőlőmagolajjal. Legalsó rétegként teljes fedésben leraktam a padlizsánt, lényeg, hogy ne látszódjék a tepsi alja. Erre jött egy réteg paradicsomszósz, majd egyenletesen megszórtam a 12-be vágott mozzarella-golyók felével. Következett a zöldbab, ezt is teljes fedésben raktam le (ha nem elég sós, sózzuk), erre újabb adag paradicsom és mozzarella, végül a cukkini, kevés só, és a maradék paradicsomszósz. A tetejére ráreszeltem a montasiót. Forró sütőben 45-50 perc alatt készre pirítottam. Tálalás előtt 20 percet pihentetés kell neki. Másnap, sütőben felmelegítve még jobb.
Utolsó kommentek