lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Bor, mámor, Bénye

2009.08.17. 13:43 lorien

Kicsit nehéz billentyűzetet ragadnom a szombati erdőbényei buli után. Mindenféle, vegyes érzések kavarognak bennem még most is, amelyeknek talán még ülepedni kell, hogy valósághűbb képet alkothassak, így ez az írás talán inkább csak egy hangulatjelentés. De talán először egy kissé távolabbról kell megközelítenem magát az eseményt.

Azt hiszem, minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Tokaj-hegyaljai borvidék a világ legjobb és legkülönlegesebb termőterületei közé tartozik, ilyen kiváló adottságok pedig lehet, sehol sem állnak együtt, mint itt. De mindezek mellett súlyos terheket is kell cipelnie, hiszen az ország legszegényebb vidékének kellős közepén terül el. Jól jellemzi a visszás helyzetet, hogy miközben a helyi borkultúra világszínvonalú, a környéken nem találni közepesnél jobbnak mondható éttermet (legalábbis a tapasztalatok, vélemények nagyon is megoszlanak, hogy jónak nevezhessünk akár egyet is). Nehéz is lenne megélnie, hiszen a rövid idegenforgalmi szezonon túl a környéken nem létezik olyan fizetőképes kereslet, amely a stabil alapforgalmat biztosítana. Az sem segít, hogy az állami vagy uniós csatornákon rengeteg értelmetlen dologra költenek hihetetlenül nagy összegeket. Más lehetőség nincs tehát, mint hogy a helyi borászatok, közösségek maguk találják ki, mi is legyen a Tokaji borvidékből. Talán, ha Hegyalja komolyan megpróbálja egységesebb fellépéssel erősíteni saját arculatát, idegenforgalmi vonzóképességét, akkor a közös munka sikerrel járhatna. Létezik erre működő példa itthon is: Badacsonyban és környékén már mutatkozik a pezsgés (erről majd egy későbbi posztban). A Balaton közelsége ott hatalmas előny, de Észak-Magyarországnak is megvannak a maga értékei, amelyeket kiaknázva, egy csomagba pakolva versenyképessé lehetne tenni.

 

A Bor, mámor, Bénye fesztivál egy jó lépés ebbe az irányban. Az olyan ötletek igazán működőképesek, amelyeket a kisebb helyi közösségek kezdeményeznek.  Az alapgondolat az volt, hogy a falu és a részt vevő borászatok egy nagy piknik színhelyeivé változnak, ahol mindenki megtalálhatja a magának a megfelelő ételt, bort, programot. Mindezt úgy megvalósítva, hogy a szokványos, fesztiválokon eluralkodó vásári hangulatot teljes mértékben nélkülözzék. Azt hiszem, ezeket a célokat már első alkalommal sikerült megvalósítani, sőt, sokkal többet is.

Természetesen egy kezdő rendezvény esetében mindig vannak hiányosságok, de - legalábbis jómagam úgy éreztem -, hogy ezek nem zavarták meg, hogy rendezvény jól sikerüljön. Mivel valamennyire belülről - még ha "társadalmi munkában" - is volt rálátásom a dolgokra, árnyaltabb a kép. Sajnos a az ételeket elkészítő catering céggel nem minden alakult úgy, ahogyan azt elterveztük és előre egyeztettük (a poszt eredeti címére egy rosszindulatú pillanatomban a "komp akart lenni, de nem komp lett" szlogen is felmerült). Természetesen az is igaz, hogy tapasztalatok híján senki sem tudta, hogy első alkalommal mekkora látogatottságra kell felkészülni, valljuk be, így nehéz jól felkészülni. Talán túlzottan is óvatosan becsülték fel a várható keresletet, ezért a kelleténél kisebb adagszámmnal, felszereléssel és személyzettel vonultak fel.  Így például az Ábrahám pince stand és étel nélkül maradt, jómagam pedig tulajdonképpen számkivetettként érezhettem magam. Az ételek elkészítése sem teljesen úgy történt, ahogyan kértük, illetve szerettük volna, bár saját házam táján maradva, a leves a "nagyüzemi" körülmények ellenére egészen jól sikerült. Igaz, hogy nem láttam a költségeket, de úgy érzem, hogy az árképzés során kissé vastagon húzott a ceruza, ennél olcsóbb árakban reménykedtem.  De végül Ábrahámék sem maradtak hoppon, sikerült egy adag őzpörköltet néhány pad társaságában megszerezniük, én pedig egy óra fel-alá rohangálás közben lehiggadtam, és úgy döntöttem, hogy innentől kezdve inkább vendég leszek, és jól fogom érezni magam.

Vendég szemmel egészen más érzés volt sétálgatni, betérni a helyszínekre. Mindenhol nagyon kedvesek voltak a házigazdák, kiváló borokat kortyolgattunk, a programok pedig kifejezetten jók voltak. Megkóstoltam a "levesem", néhány hibától eltekintve egészen jó volt, Anna hozott nekünk a saját maga sütötte bárányból, amely bár nem teljesen az eredeti elképzelése szerint lett fűszerezve, de mégis nagyon jól sikerült. Horasz őzpörköltjét két alkalommal sikerült megkóstolni, az utolsó főzetet igen kellemesen és pikánsan csípősre készítettek. Chili&Vanilia kukoricapürés erdei gombájához már csak a második körben jutottunk hozzá. Legnagyobb sajnálatunkra nem volt mód a püré passzírozására, pedig akkor lenne az igazi. Eszter bobajkára már nekem sem volt kapacitásom. Nagy öröm volt találkozni a gasztrobloggerekkel. Végre személyesen is megismerhettem és elbeszélgethettem Dalittal, Lila Fügével, Bombadil Tomával.

Az este hátralévő részében kellemesen elborozgattunk. Talán kissé túlzottan is, ezt betudhatjuk a jó társaságnak és a finom boroknak. Az éjszakába nyúló borozásnak Docens Úr harcias félreértése vetett végett, mi pedig nem rajta, hanem csak azon nevettünk igen jóízűt - még másnap is -, hogy annyira jól megy Horasz életmódváltó programja, hogy néha már-már láthatatlanná tud válni. Rossz nyelvek szerint más történt, de megerősíthetem, ez egyáltalán nem igaz.

 
 Itt ül a láthatatlan barátunk

 

Mindent egybevetve úgy érzem, nagyon jól sikerült a fesztivál, és a tapasztalatokból tanulva egy-két év alatt könnyen kinövi a kezdetekkel járó gyermekbetegségeket. Ezúton is szeretném megköszönni Eszternek a szíves meghívást, a többieknek a jó társaságot. Jó volt Bényén lenni, remélem, jövőre találkozunk ugyanitt!

Update #1

Mások így látták (időrendben):

- Bacsi szubjektív beszámolója
- Horasz
- Bombadil Toma
- Chili & Vanilia
- Deluxe.hu
- Péter Anna
- A Művelt Alkoholista
- Fűszeres Eszter
 

Update #2

Kérdőív a fesztiválról

20 komment

Címkék: erdőbénye erdőbénye pincefesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr301314934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.17. 14:34:53

én kb. mostanra kerültem olyan állapotba, hogy valami beszámolót lepötyögjek a blogomra:)) a 900 km. autózás és a nemtudommennyipohár bor és tizenkét óra alvás után kezdem visszanyerni a fittségemet:))

nagyon jól éreztem magam! remek társaság, jó borok és ételek. mi kell még?!:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.17. 15:18:55

@Bombadil Toma:
:) A tegnapi nap nekem is nehéz volt.
Reggel mikor indultál vissza?

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.17. 17:00:48

@lorien: reggel hétkor elindultam, és egyre értem haza. azért háromszor is meg kellet állnom egy pár perces pihenésre, mert már nagyon bandzsítottam a fáradságtól:)))

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.17. 17:04:35

@Bombadil Toma:
Jó korán elindultál. Gondolom az a bizonyos konzervkávé jól jött :) Lényeg, hogy rendben hazaértél!

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.08.17. 19:38:28

@lorien: bizony jól jött, és még egy redbullt is ráküldtem:)))

John Deer 2009.08.17. 19:53:50

ez milyen hülyeség, hogy Ti nem főzhettetek, csak a tömegétkeztető cég???? ez is olyan magyaros, h az ilyen ostoba szabályzásokat betartatják szószerint...
Amúgy sajnálom, h nem tudtam menni, de végül Szigliget mellett döntöttünk...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.17. 21:05:55

@John Deer:
Én is sajnálom, jó lett volna találkozni.

Eszter egyébként most pont azt tervezi, hogy alaposan utananéz a jelenlegi magyar szabályozásnak, megpróbálja egy kicsit felkavarni az állóvizet. Kíváncsi vagyok, mire jut.

Karnamantra 2009.08.18. 11:49:55

Ne haragudj a butának tűnő kérdésért, de nem nagyon olvastam utána: lehetett jelentkezni séfnek a különböző pincékhez? Vagy csak néhány blogger összefogott?

Nem voltam még Hegyalján, nagyon messzinek találom, a közlekedés (nincs autóm) rémes. Pécs sincs a szomszédban, de oda megy Intercity legalább. Ezen is lehetne változtatni, akkor már eggyel több turista látogatna oda (én), de sajnos a MÁV-nak a legkisebb gondja is nagyobb ennél. Esetleg egy magán busztársaság?

Szívesen olvasom a gasztroblogokat, (jót) enni és inni jó.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.18. 14:37:47

@Karnamantra:
Akkor mindent tudsz :)
Autó nélkül tényleg nehéz onnan eljutni, bár talán Tokajig könnyű eljutni. Ha Bénzére szeretnél, az már bonyolultabb, igaz Szegilongig eljuthatsz a Sátoraljaújhelyre menő gyorssal, onnan kell kivárni a buszt. A rendezvényre indult Budapestről szervezett buszjárat, remélem jövőre is lesz.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2009.08.19. 14:10:46

Horasznál már felvetettem, de itt is megemlítem:
Nem-e lehetne-e egy BBB talit (Bényei Bloggerek Bulija) összehozni? Persze közös főzéssel.
lorien, a levesed perfekt volt, kár, hogy melegben leblokkol a gyomrom, így csak ezt, és Horasz pörköltjét kóstoltam, ami kicsit kozmásan is kiváló volt. Párom bobájkát is kóstolt, szte nem volt ideje a tésztának megpuhulni, de ez nem Eszter hibája.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.19. 19:41:45

@nagypapi:
Szerintem jó ötlet, bennünk is felmerült már. Csak egy helyet kellene szerezni hozzá, meg némi szervezés, és meglehet.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2009.08.20. 10:24:54

Nekem helyre is van ötletem. Ahol mi szálltunk meg, egy nagyon kellemes panzió, 2 km-re Bénye elött, van konyha is, és még találkozom is a házigazdával majd, mert nagyon jó kapcsolatba kerültünk.

5 szoba van az egyik épületben, ahol étkező, meg konyha is van.
És én nagyon szívesen szervezek is.
Nagyon örülök, hogy találkoztunk, sajnos nagypapiról lemaradtam.

Dalit · http://dalit.blog.hu/ 2009.08.20. 10:26:37

Most fogalmam sincs, elment-e az előző hozzászólásom.
Viszont most állok neki a zöldséglevesednek, mert fantasztikus volt. Remélem hasonló sikeredik.

ezanevjelenikmeg 2009.08.21. 13:59:22

üdv, a segítségeteket szeretném kérni: összeállítottunk egy kérdőívet a feszt-ről, nem hosszú vagy bonyolult, csak 2 perc kitölteni, de sokat segítene nekünk szervezőknek a továbbiakban. Pont az ételrészleg nem erős (mivel azt már biztos nem így kell jövőre), de van szöveges rész is :) Szóval a link:

spreadsheets.google.com/viewform?hl=en&formkey=dG9CZ1FZYlh0dUdDcGU3VEZjSFZpTGc6MA

előre is köszi mindenkinek, aki kitölti!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.08.25. 14:12:28

@ezanevjelenikmeg:
Ok, mindjárt nekiesek. Kitettem a linket a poszt végére is.

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2009.09.01. 08:43:46

Fotók és szövegek a Bor, mámor, Bénye szombatjáról - nosztalgiázóknak és azoknak, akik biztosak abban, hogy jövőre ezt nem akarják kihagyni!
borkaland.hu/felhasznalo/petike
Barátsággal
Péter
www.borteka.hu

esommelierHU · http://www.borteka.hu 2010.02.26. 10:12:17

Nosztalgiázzunk, hogy találkozzunk!
videa.hu/videok/emberek-vlogok/bor-mamor-benye-abraham-beres-borteka.hu-1CvR7zmXpQAkZazS
Bor, mámor ... veletek ugyanitt!
Barátsággal
Péter
PS: A zene egy debreceni (diák)rockzenekaré!

borjós 2010.04.07. 12:03:25

Kedves Lorien!

Lelkes ifjú alföldi borászként szeretnék kéréssel fordulni hozzád. Szent György napi szabadszállási rendezvényünket népszerűsíteni., hogy minnél több bortursita ellátogasson hozzánk. Ebben nagy segítségemre lehetnétek, ti a borbloggerek. A családi borászatunk hagyományai egészen a múlt század elejéig nyúlik vissza, és azóta azon fáradozunk, hogy boraink ismertsége minél szélesebb legyen.Szentül hiszem, hogy az alföldi borok híre megint szép lesz. Kérlek segítsetek a program híresztelésében.
e-mail címem: info@birkaspinceszet.hu
Rendezvényünket: A Magyarok Szövetsége is támogatja
Ha írsz nekem szívesen átküldöm a részletes programot!
süti beállítások módosítása