A nyakpörkölthöz hasonlóan, levest is a köz kívánatára követtem el. Ilyenkor, a nagy melegben nem igazán szeretem a forró vagy nehéz leveseket, igazából csak a könnyebb, zöldségesek, esetleg savanykásak jöhetnek szóba, mint amilyen most is volt. A leves savanyítására mostanság korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll a kovászos uborkalé. Függő lévén, különösen vonzóvá teszi számomra. (egyébként másnaposságra is kiválóan alkalmazható)
Hozzávalók (5-6 liter)
- 1 kisebb karfiol
- 3-4 közepes sárgarépa
- 300 g zöldbab vagy vajbab
- 1 petrezselyemgyökér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb zeller
- 1 kisebb karalábé
- 3-4 bébicukkini
- olívaolaj
- 4-500 ml kovászos uborka lé
- 300 g tejföl
- 2 ek étkezés keményítő
- kapor
- 2 paradicsom
A megtisztított zöldségeket nagyjából hasonló méretű hasábokra vágtam -már amelyiket lehetetséges-. Finomra vágott fokhagymát megfuttattam olívaolajon, majd megpirítottam a keményebb zöldségeket. Sóztam, borsoztam, felöntöttem vízzel. Forrás után 10 perccel jöhet hozzá a karfiol, majd 6-7 perc múlva a cukkini és a kockára vágott paradicsom. Végül a kovászos uborka leve, de ekkor már be is habartam a tejfölben eldolgozott a keményítővel. Frissen vágott kapor triviális zöldfűszere.
Utolsó kommentek