Tegnap egy könnyű nyári vacsorát szerettem volna. Reggel kirontottam a piacra, amely a nyári melegnek és szabadságolásoknak köszönhetően meglehetősen kihalt volt. Talán éppen ez volt a szerencsém. Csakis így terelődhetett a figyelmem a fejtett bab irányába, a következmények pedig már olvashatóak is.
Hozzávalók (2-3 adag)
- 700 g nagyszemű fejtett tarkakbab
- 4-5 db nagyobb hosszúkás paradicsom (a jobb konzervekben is ezt találjuk, magja és leve alig van)
- 3-4 ek olívaolaj
- 2 kisebb fej lilahagyma
- 1 csili
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 csillagánizs
- 100 g parasztkolbász
- 6-8 szál zsenge kapor
Igazság szerint a paradicsomot meg kellett volna hámozni, de a melegre és lustaságomra való tekintettel hamar lebeszéltem róla magam. Inkább gyorsan vékony, kb. félcentis kockákra vagdaltam. A lilahagymát finomra aprítottam, olívaolajon kissé megpirítottam, amint kezdett színe lenni, hozzáadtam a paradicsomot a nagyjából kimagozott és feldarabolt csilivel és a csillagánizzsal együtt. Összeforraltam, hogy a paradicsom egy kicsit szétessen, sóztam, hozzáadtam a fejtett babot és még jó fél liter vizet. Lefedve puhára főztem, 5-10 percenként nem árt ránézni, megkavargatni, ha szükséges, a vizet pótolni. Közben elraktam egy üveg kovászos uborkát. Majdnem másfél óra kellett neki, hogy megpuhuljon, ekkor hozzáadtam a pirított kolbászkarikákat és a kaprot, beletörtem egy gerezd fokhagymát. Összeforraltam és tálaltam. Próbáltam a csillagánizst kivadászni belőle, de nem találtam, valószínűleg teljesen szétesett :) A kolbász egyébként nem feltétlenül szükséges hozzá, el is hagyható. Kisfröccsöt ittam hozzá, többet is.
[Kérés]: Akinek van garantáltan megbízható, tartósítószer-mentes módszere kovászos uborka télire való eltevéséhez (nem sósuborka), kérem jelezze! Hálám örökre fogja üldözni! :) Köszönöm!
Utolsó kommentek