A csirke alapvető népélelmezési cikk. Ha nem bukna meg ellenállásomon, életem párja minden nap képes lenni csirkét enni, akár hónapokon keresztül. Ezért aztán időről időre engednem kell a nyomásának, és csirkét kell készítenem. Persze én is szeretem, csak sokkal jobban igénylem a változatosságot. Figyelembe véve, hogy a sütőm erős kihívásokkal küzd, úgy döntöttem, hogy a húst ezúttal kicsontozom, és serpenyőben készítem el. A piacon szokás szerint nem tudtam ellenállni a sokféle szép zöldségnek, de nem is kellett, mert azt találtam ki, hogy mindenféle zöldet vegyesen meg fogok sütni. A végén természetesen az egyik legfontosabb alkotóelemet, a koktélparadicsomot elfelejtettem belerakni. Hiába, biztosan öregszem, bár lehet, hogy mindez csak valamilyen korai agylágyulás előjele - nem most kezdődött :)
Hozzávalók (8 adag)
- 2 kisebb csirke
- nagyszemű só, 1/2 kk szecsuáni bors, 1/4 kk római kömény, 1 kk koriander, 1 kk fekete bors, 1 kk fehérbors, 1 kk rózsabors, 1 kk édeskömény
- szőlőmagolaj
- 1 kg apró újkrumpli
- 600-750 g zöldbab (pl. juliska bab)
- 4-5 közepes sárgarépa
- 1 fej fokhagyma
- 6-8 fej zsenge lilahagyma
- 6-8 koktélparadicsom
- rozmaring, kakukkfű, zellerzöld
- só
- olívaolaj
- tálaláshoz kovászos uborka
A csirkét feldaraboltam, a mellét és a combokat kicsontoztam. Az aprólék ment a levesbe. A fűszereket a sóval együtt serpenyőben pattogásig pirítottam, majd mozsárban megtörtem. Előkészítettem a zöldségeket. Az újkrumplit lecsutakoltam, mérettől függően félbe vagy négybe vágtam, a zöldbabot feleztem-harmadoltam, a répát hasábokba vágtam, a fokhagymagerezdeket és a lilahagymákat pedig egészben hagytam. Egy tálba dobáltam, megsóztam, megszórtam frissen vágott kakukkfűvel és összerázogattam. Úgy láttam, hogy a kisebbik kacsasütőmbe pont belefér minden. Kiolajoztam, beleöntöttem a zöldségeket, néhány rozmaringággal és 2-3 szál kétcentisre vágott zellerzölddel. Ilyenkor kéne a zöldségek közé dugdosni az egész koktélparadicsomokat is. Jól meglocsoltam olívaolajjal, majd a tetejére elhelyeztem a fűszerkeverékkel bedörzsölt csirkeszárnyakat. 200 fokra előmelegítette sütőben kb. másfél óra alatt megsült. Szerencsére a kacsasütővel jobban működik a tűzhelyem, a szárnyak is megsültek, sőt még meg is pirultak.
A csirke-alkatrészeket megszórtam a fűszerkeverékkel, jól át is forgattam. Közepesen erős lángon kevés szőlőmagolajat hevítettem a serpenyőben, és ezen megsütöttem a csirkét. Először a bőrös felükön kicsit hosszabb ideig, ropogósra, majd átfordítottam, és 1-2 perc alatt a másik felét is, hogy egy kis színt kapjon. Kovászos uborka jól illik hozzá. Bussay doktor 2008-as rajnai rizlingjét ittuk hozzá.
Utolsó kommentek