Néhány hete ismét kitört rajtam a kéksajt-mánia. Különösen a gorgonzolának nem tudok ellenállni. A Garabonciásban például szépen bealkudtam egy gyönyörű, már-már túlérett maradék darabot, jelentős engedményt kapva, aztán a Kaiser's-ben is akcióztak 15 dekás darabokat 500-ért. Próbáltam készletet felhalmozni, de nem jártam sikerrel, a gorgonzola csaknem olyan sebességgel fogyott, mint ahogy hazahordtam. Így most megint tök üres a hűtő, legalábbis gorgonzolának nyoma sincs benne. A végén sikerült annyira megálljt parancsolni, hogy legutolsó tételből legalább ki tudtam találni egy egyszerű pasta-vacsorát. Természetesen a gorgonzola dominált benne, na meg a finom koktélparadicsom. A cukkini inkább csak meghúzódott a háttérben, egyfajta töltelékanyagként, de mindezt cseppet sem bántam, mert egyébként igazán jól sikerült eltalálni az állagát. Nem is a főzés a jó szó rá, hiszen gyakorlatilag csak felmelegítettem, igazán jó roppanós maradt.
![]() |
Hozzávalók /2 fő/
- 250 g mini farfalle
- 100-125 g gorgonzola (dolce)
- 2 marék koktélparadicsom
- 2-3 zsenge cukkini
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, 1/12-ed szerecsendió
Feltettem a vizet a tűzre, míg felforrt előkészültem. A negyedbe vágott cukkiniket ferdén felszeleteltem, a koktélparadicsomokat mérettől függően négybe-hatba vágtam, a fokhagymagerezdeket pedig durvára aprítottam. Amint megforrt a víz, sóztam, és kifőztem a tésztát. A mini farfalle pont jó erre a célra. Rövid a főzési ideje - 7 perc -, mikor kifő és megdagad, nagyjából hasonló méretű, mint a zöldségek. A szaftot csak közepesen-gyengén szívja magába, márpedig itt nem lesz sok lé, csak amennyit a paradicsom enged, plusz a megolvadt sajt.
Olívaolajon megfuttattam a fokhagymát, majd hozzáadtam a cukkinit. Erős lángon kissé megpirítottam, hozzáadtam a paradicsomot, amelyet már tényleg csak fel kell melegíteni, majd legvégül jött a gorgonzola. Reszeltem rá egy nagyon kevés szerecsendiót, megvártam, míg a sajt megolvad, és óvatosan beleforgattam a tésztát. Kiváló nyári vacsora.
Utolsó kommentek