Végre hozzánk is elérkezett a vargányaszezon. Mivel 150 km-es körzetben egyetlen komolyabb vargánya-lelőhely sincs, ezért meglehetősen drágán mérik, de a vargánya akkor is az alapvető emberi jogok közé tartozik, még válság idején is. Ha pedig jóféle erdei gomba, akkor célszerű a lehető legegyszerűbb dolgokra törekedni, hagyni kell érvényesülni a gombát. Most pirítósra halmozva végezte, feldobva a hétfői nap egyébként mindig nehézkes hangulatát.
![]() |
Hozzávalók /2 nagy adag/
- 4-500 g vargánya
- 4-6 nagyobb koktélparadicsom
- 1 kis fej lilahagyma
- 20-30 g vaj, 2 ek. olívaolaj
- 75 ml félszáraz fehérbor
- só, bors
- tálaláshoz olívaolaj és frissen tört bors
A gombát gyorsan lecsutakoltam, papírtörlővel alaposan letörölgettem, 3-4 mm vastag szeletekre vágtam. Nem baj, ha kicsi nagyobbak a szeletek. A lilahagymát félbevágtam, felkarikáztam, a koktélparadicsomokat nyolcba aprítottam. Serpenyőben kb. felesben vajat és olívaolajt hevítettem, rádobtam a vargányát és a hagymakarikákat. Közepesen erős lángon időnként megrázogatva-átforgatva megpirítottam. Amikor szép színe lett, és kissé összeesett, felöntöttem borral, sóztam-borsoztam, és beledobtam a paradicsomot. Amikor elforrt a bor, még egy percet pároltam, és késznek nyilvánítottam. Közben a pirítóban egész szelet kenyereket pirítottam, majd a gombát vastagon ráhalmoztam, borsoztam, és meglocsoltam extra szűz szűretlen olívaolajjal. Tökéletes nyári vacsora egy pohárka rizling társaságában.
Utolsó kommentek