Bár januárban volt már egy nagyon hasonló leves, ez mégis más lett, a szezonális alapanyagok és zöldfűszerek miatt. A sok friss belevaló miatt úgy döntöttem, hogy a zöldség alaplevet teljesen elhagyom. Így kevésbe karakteres, de talán komplexebb az összhatás. A lényeg, hogy minél többféle, éppen frissen elérhető zöldségféle legyen benne. Természetesen ha újabb hozzávalót veszünk hozzá, a többi arányosan kell csökkentsük. A juhtúrós gombóc továbbra is nagy kedvencem, és fontos, hogy belefőzzük a levesbe, a lének is ad át az ízéből, kell is hozzá. Hűtőben 3-4 napig így is gond nélkül eltartható.
Hozzávalók /12 adag, kb. 6 liter/
- 6 közepes sárgarépa
- 3 szál petrezselyem
- 1 közepes karalábé
- 30 deka lilabab /zöldbab, vajbab is jó/
- 1 fej fokhagyma
- 300-350 g zöldborsó
- 3 kisebb cukkini
- 3 kisebb lila csemegehagyma
- só
- frissen vágott petrezselyemzöld, kapor /kakukkfű is kiváló, de akkor kapor nélkül, együtt nem biztos, hogy a legjobb választás/
- 300 g passzírozott paradicsom (Mutti)
- 50-60 ml jó minőségű olívaolaj
- 400 g juhtúró
- 4 tojás
- 4 száraz zsemle
- 1/2 szerecsendió
A répát, gyökeret, karalábét, lilababot, cukkinit 3-4 centi hosszú ferde hasábokra felvágtam, és főzési idő szerint 2 részre osztottam /a cukkini, hagyma, zöldborsó 6-7 perc főzést igényel/. A fokhagyma felét finomra vágtam, a maradékot pedig gerezdenként elfeleztem. Elkészítettem a gombócokat, lereszeltem a száraz zsemléket, összedolgoztam az összetört juhtúróval, tojással, és a frissen reszelt szerecsendióval. Az a jó, ha még majdnem lágy a massza, épp csak formázható. 20-25 perc pihentetés elég neki.
Olívaolajon megfutattam a felaprított fokhagymát, majd mielőtt még színt kapott volna, hozzáadtam és megpirítottam a hosszabb főzési idejű zöldségeket, illetve a fokhagymagerezdeket. Sóztam, felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje, belekalkulálva a később jövő hozzávalókat. Forrás után csendes lángon kb. 20 percet bugyborékolt. Kb. dió nagyságúra formáztam a gombócokat, és a passzírozott paradicsommal, cukkinivel, negyedelt lilahagymával és a zöldborsóval együtt hozzáadtam a leveshez. Forrástól számítva 5-7 perc elég neki, a gombócot félbevágva ellenőrizhetjük, hogy megfőtt-e. Frissen vágott zöldfűszerekkel tálaljuk.
Utolsó kommentek