lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Szentiván-éji hamburger

2009.06.25. 14:42 lorien

Hamburgert enni szükségszerűség, és nem is az ördögtől való dolog. A lényeg, hogy kizárólag jó minőségű alapanyagokat használjunk fel. A jó hamburger titka a jó minőségű hús, és a zsiradék megfelelő aránya, ez utóbbi legyen kb. 15-20%. Erre a célra pont megfelelő rostélyost sikerült a hentesnél szerezni és érleltetni. A célnak megfelelő még a nyak környéki hús illetve a tarja is, de ha csak soványabb húst sikerül szerezni (pl lapocka), akkor érdemes kérni hozzá egy kis marhavesefaggyút is. Szóval régóta szerettem volna már egy igazán jó hamburgert enni, ilyen pedig ma Magyarországon vendéglátóipari forgalomban nem nagyon kapni. Leginkább onnan lehet felismerni ezeket a helyeket, hogy fehér holló ül a cégtáblán. Éppen ezért a Szentiván-éji menü tervezésekor ragaszkodtam a hamburgerhez. Piros ugyan ellenkezett, de sikerült leszerelnem azzal, hogy sütünk majd mangalicatarját is.

Ezen a ponton pedig egy töredelmes vallomás következik. A hentesnél már jó előre, múlt hét kedden megrendeltem mindent, ő pedig annak rendje s módja szerint mindent kiakasztott a hűtőkamrába érlelődni. Tegnap a megbeszéltek szerint nem sokkal zárás előtt érkeztem a húsokért. A hentes épp az általam választott darabokat készítette elő. Jól eldumáltunk a hamburgerről, majd szóba került, hogy akkor kicsontazza-e a húst, az most nekem úgy sem kell. Jó ötlet volt, így is tett. De akkor már, részben a lustaság, részben az időhiánytól vezérelve úgy döntöttem, hogy inkább vele daráltatom a húst, nem vagdalom, az én darálom úgyis gyengélkedik. Közel négy kiló késsel történő felvagdalása legalább két és fél-három óra, ennyi időt nem tudtam betervezni. Amint ezzel megvoltunk, kértem tőle a hiányzó mangalicatarjákat. Csodálkozó szemekkel rámnéz, és közli, hogy azt most daráltuk le, már csak a rostélyos van benn a kamrában. Én marha! Meglágyult az agyam, de hiába vertem a fejem a hentesüzlet csempézett falába. Mert hát az érlelt mangalicatarja valóban hasonló színárnyalatú, mint a rostélyos, de azért méretben és színben sem azonosak, csak hát a hamburgerről történő eszmecsere során annyira elterelődött a figyelmem elment az eszem, hogy ezt benéztem. Alaposan. Most már akkor valóban jöhetett a rostélyos darálása. Mentő ötletként pedig azt találtam ki, hogy a mangalicából -nem szabványos- csevap fog készülni. Pirost pedig részben tudtam kárpótolni egy kis sült tarjával, illetve valami hasonlóval, mert ugyanennek a bodrimalacnak a karaj részét is jómagam zsákmányoltam még a hétvégén, amelyből rántott szelet készült, bónuszként pedig volt 3 szép átmeneti szelet, amely még nem tarja,  de már nem karaj, rántani pedig már nem igazán alkalmas. Legalábbis az nekem túl zsíros erre a célra.

Ilyen előzményekkel vágtunk neki az idei Szentiván-éji "ünnepségnek". Viszonylag korán, egy óra felé -bár a munkahelyi dolgok miatt a tervezettnél egy órával később- értem haza. Addigra Piros már berakta sülni a kenyeret, és már a hamburgerekhez való bucik dagasztásához készülődött. A receptjét Cserkétől oroztam el, és egy kis módosítással valósult meg: több folyadék került bele, Piros egy kicsit lágyabb tésztát szerett volna. Jómagam pedig bekevertem a hamburgert, illetve a csevapot, felszabdaltam a hagymát, zöldségeket, illetve  egy jó adag paradicsomsalátát gyártottam felkockázott paradicsomból, bazsalikomból és két citrom levéből. Amelybe az éjszaka folyamán a telefonom is landolt, jelenleg a párkányon szárad, remélem életre kel. A hamburger húspogácsák alapjául szolgáló keverékbe tettem szódabikarbónát is, gondolván, ha a csevapnál jól beválik, akkor a hamburger húspogácsáját is lazábbá teszi süléskor. Nem tévedtem, tényleg jól működik itt is.

hamburger hozzávalói /22 db, egyenként kb. 18 dekás húspogácsák/
- 4 kg rostélyos /vagy zsírosabb marhahús, pl. nyak, tarja/
- 1 evőkanál feketebors, 1 evőkanál fehérbors frissen törve
- 1-1.5 kk szódabikarbóna
- 2 ek. só

buci /20 db/
- 550-600 ml tej
- 15 deka vaj
- 1 pohár joghurt
- 9 ek. cukor
- 4.5 kk só
- 1300 g liszt /ebből 200 g teljes kiőrlésű/
- 75 g friss élesztő
- 3 tojás kenéshez

 

A tervezetthez képest fél órát csúszott a tűzrakás, de ez még jó is volt, hogy így alakult, mert szinte mindenki ugyanennyivel később érkezett. Miután gyakorlott esőcsináló vagyok, - különös tekintettel az utazásokra és szabad téri rendezvényekre - most is néhány komolyabb zivatarzóna gyülekezett körülöttünk. A vendégek egy része célzásokat is tett, és javasolták, hogy töltsem el a lakásban az est hátralévő részét, legfeljebb az ablakból integethetek néha. A tanácsot természetesen nem fogadtam meg, és szerencsére csak a zápor legszéle érintett bennünk, szinte csak néhány csepp esővel. Sikerült szereznem egy jó kis masszív, kb 12 cm átmérőjú műanyag tálkát, amelyben kiválóan meg lehet formázni a húspogácsát. Fent a konyhában készítettem néhány gyakorló darabot, mérleggel kimérve a kb. 18 dekát, így aztán már élesben is aránylag egyenletes méretű darabokat tudtam készíteni. Formázáskor érdemes a húspogácsa közepét egy árnyalattal vékonyabbra nyomogatni, így egyenletesebb lesz a vastagsága süléskor. Rögtönzött közvéleménykutatást tartottam, senki nem akarta a bucik belsejét pirítani. Az éhség nagy úr. Így viszont gyors ütemben tudtam a grillen készíteni a húspogácsákat. Amint jónak ítéltem,  érkezett rá a jelentkező, és a különböző mustárokból, kecsapból /mivel nálunk nem fogy, nem készítek, ha véletlen kell, a Heinz egészen vállalható, nincs benn semmi más, csak ami egyébként is kell bele/, lilahagymakarikákból, salátalevélből, uborkaszeletekből, paradicsomkarikákból ízlés szerint saját maga állította össze a hamburgerét. Amint a hamburgernek való elfogyott, átálltam a csevapok sütésére. Készült néhány pljeskavica is. Ugyanaz a keverék kell hozzá, mint a csevaphoz, ez a hamburgerhez hasonló, de annál valamivel vékonyabb húspogácsa. A tarja miatt kissé zsírosabb volt a keverék, a kiolvadó zsír rendszerint lángra kapott, amelyet a szódáspalack használatával fékeztem meg.

Közben megérkezett egy rendőrautó is, mondván hogy a közterületfelügyelők jelezték, hogy tüzet raktunk. Miután közöltük, hogy ahol vagyunk, az a társasház magánterülete, a rendőr udvariasan elnézést kért, jó szórakozást kívánt, és elment. Az invitálást a csevapra nem fogadta el. Bánhatja.

Amikor mindenki jóllakott, újra megraktuk a tüzet, hogy megfelelő parázs a legyen a kürtős kalács sütéséhez. Piros most 5 adagra valót dagasztott be, de szokás szerint csak négyet tudott megfelelően kiszolgálni a parazsunk. Az ötödik elem beugrott a sütőbe, hogy majd kalácsmorzsaként végezze, hiszen az idei meggyesrétes szezon javában tart, már minden kalácsmorzsát elhasználtunk. Jó másfél-két óra múlva jutott csak eszünkbe, addigra már a tűzugráson is rég túl voltunk, és már csak hármasban ücsörögtünk a pislákoló tűz melett. A szenes kalács a tűzben végezte, áldozatul. Elpakoltunk, felcihelődtünk, Pirosnál még elkortyoltuk a maradék martinit, és fél három felé feltámolyogtam a harmadikra. Reggel volt egy kis macskajajj, de sebaj, szép este volt.

13 komment

Címkék: életmód recept gasztronómia grill hamburger szentiván éj csevap

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr201207805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dynax 7 · http://spotter.blog.hu 2009.06.25. 15:11:18

A hamburgerek a régi időket (rendszerváltás utáni évek) idézték, mikor sorra nyíltak a kis hamburgerezők, házi eredetű alapanyagokkal dolgoztak, nagy méretben, nem kispórolva belőle az anyagot. Aztán persze ez is megváltozott, nem előnyére... Márciusban a nagy víz túloldalán módomban volt egy igazi, western hamburgerezőben "eredeti" amerikai hamburgert fogyasztani, ez hasonló élményt nyújtott. lorien ismét magasra tette a lécet :)

rainy_day_coffee 2009.06.25. 16:06:04

Szep burger, gratulalok.
Probald meg egyszer ketszer ilyen vastagra gyurni oket. Nem tudom, forgatod-e oket sutes kozben, de nem erdemes. Egy inches pogacsa eseten ketszer negy perc, es csokolom. Keverj bele egy potty marvanysajtot a masszaba, igazan kellemes izt ad neki. Es ne sozd.

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.06.25. 16:19:07

kérek egy klaviatúra törlést! :)

Zsuzsi főz 2009.06.25. 16:28:31

Én meg egy hamburgert kérek, de rögtön!

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2009.06.25. 17:53:46

Én is kérek, kellett nekem idejönnöm éhesen! :))

gabah 2009.06.26. 09:24:56

Tényleg annyira étvágygerjesztő már maga a leírás is, hgy szerintem nincs olyan ember, aki a nap bármelyik szakában ne utasítana vissza egy-két (három-négy) harapást ezekből a húsokból!

Papp Sanyi 2009.06.26. 16:01:21

Mi is sütöttünk úgy 3 hete. Én vastagabbra hagytam, de ez ízlés kérdése, mivel van aki nem szereti rózsaszínűn a közepét. Ugyanígy csináld magad akció volt, mindenki azt tett rá amit akart. Annyi a különbség még, hogy mi tárcsán sütöttük, utána még még készült hagymás krumplis hús is, így adott volt a tárcsa.
Természetesen gratula hozzá!

RogerNyul 2009.06.26. 20:55:51

Alighanem megvan a jövőheti kerti party étke. Köszönöm!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.06.26. 21:20:38

@Dynax 7:
Igen, régen még Kecskeméten is több kiváló hamburgeres volt, de már évek óta nincs olyan, ahol legalább csak ehető lenne. A tengerentúl ez intézmény, ott lehetne tapasztalatokat gyűjteni :)

@rainy_day_coffee:
Ez sem volt ám vékony, jó másfél-két centis szeletek lettek, így is volt, akinek már túl vastag volt. Sokan esküsznek arra, hogy a világ legjobb hamburgerei kéksajtosak, én is szeretnék ilyet készíteni, de csak majd akkor, ha kevesebben leszünk.

@chilii: @Zsuzsi főz: @Limara: @gabah:
:)) Én is úgy érzem, hogy hamarosan újra hamburgerezés lesz :)

@Papp Sanyi:
Tárcsán is nagyon jó lehet. A rács nekem annyiban jobban tetszik, hogy mintát lehet rásütni, illetve egy kicsit füstösebb ízt kap a pogácsa.

@RogerNyul:
Jó bulizást és jó sütést!

Csajszi74 2009.06.29. 16:38:41

Annyira sajnálom, hogy nem tudtunk ott lenni! Hátha majd jövőre, ha a Panna már nagyobb lesz. Hallottam voltak események is. :) Most megint bűnös maradtam.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.06.29. 16:41:31

@Csajszi74:
Bizony, nektek is lenne mit leugrálni, az a sok bűn csak folyton halmozódik :))

Piros = Kırmızı 2009.07.04. 22:47:45

Milyen csalós a kép: mintha a buci csak egy normál zsemle méret lenne, pedig láttunk olyat a kisebbektől, hogy két kézzel nem tudták összenyomni annyira, hogy beleharapjanak :)

-Csak az a szép szelet tarja. Csak az hiányzik...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.07.06. 10:31:23

@Piros, a tanú:
Úgy látom, ez a darált tarja örökké szememre lesz hányva :)
süti beállítások módosítása