Régen volt már hal, legalábbis a blogon, éppen időszerű. Különben a hal mindig időszerű. A jövő hetet a tengernél töltjük, ott pedig különösen aktuális lesz, remélhetőleg néhány tengeri halas poszt születik majd belőle:). Addig viszont marad az édesvízi hal, a hétköznapokra és természetesen a szombatokra. Legutóbb pontyot szereztem, igazán szép nyurgásat, amelynek már az alapíze is egészen jó volt, és az elkészítéssel sem rontottam rajta. Mert néha előfordul, mint például az előző hétvégén a kecsegével. Kissé sótlanra sikerült, a sütés inkább párolás lett, köszönhetően a csapnivaló Bosch gázsütőnek - egyszer még hirtelen haragomban ki fogom hajítani. Erre különben erősen hajlamos vagyok. Ha egy használati tárgy - pl. a profitmaximalizálási célok miatt /és egyéb tisztességtelen dolgokat ne is említsek!/ - használhatatlan tárgy, de facto szemét, akkor indulatosan, rituális keretek között, luddista módon hamar megválok tőle. Magyarán: összetöröm és repül. Szívem szerint egészen Kínáig /vagy a gyártási helyig, amely már leginkább Kína/, de ebben a gravitáció és a közegellenállás megakadályoz. Jobban nem is szeretném magam belelovallni, maradok inkább csak a gasztroblog keretein belül. A békésebb vizekre visszaevezve, a bébisárgarépa- és cukkini már nem sokáig lesz szezonális. Addig is ki kell azonban használni a lehetőséget, úgy gondoltam, ha a vajon karamellizált sárgarépa megállja a helyét, akkor kicsit átvariálva sem lehet rossz. Fő a változatosság. A pár centis cukkini szintén a gyengéim közé tartozik, egy kis karamelles-vajas pirítás pedig nem tesz rosszat neki. Ezzel a köretet kérdése is rendeződött. Nem is akartam nehezebbet, mert helyet kellett hagyni egy nagyobb adag szamócafagylaltnak. Egészen pontosan szorbetnek, mert szamócán és mézen kívül nem is raktam bele mást. Amíg szamócabőség van, kár elrontani bármi mással, bár egy kis bazsalikom még nem árt neki :)
Hozzávalók /2-3 adag/
- 1 nyurga ponty (1.5-2 kg elősúlyban)
- só, bors
- vaj, olívaolaj
- 4-5 csokor bébisárgarépa
- 6-8 bébicukkini
- 2 deka vaj
- fél ek. barnacukor
- só, bors, 2-3 babérlevél
- negyed citrom fejenként
A halat megtisztítottam, úszóit leválasztottam, szárazra töröltem. A gerinc mellett elindulva éles kés segítségével lefejtettem a hús róla. A filéket bőrével vágódászkára fektettem, a gerinc fölötti részt 2-3 mm-ként beirdaltam, a hasüreg mögötti pedig teljes mértékben, itt már alul is szálkás. Ha néhol bevágjuk a bőrt, nem probléma, így kevésbé hajlamos sütéskor összehúzódni. Mivel a két filé igen nagy méretű, célszerű megfelezni, annál is inkább, mert annyi az alapadag egy főre /nekem inkább 2/. Alaposan megszórtam sóval és frissen tört borssal mindkét oldalon, és egy órát állni hagytam. Mivel előtte a ponty hűtőben volt, nem is raktam vissza, így mire sütésre került a sor, pont szobahőmérsékletű lett, ami igen előnyös.
Először a zöldségeket készítettem elő. A répákon rajta hagytam 1 centit a zöldből, így mutatós is, és a szára is ízletes ilyenkor még. A cukkiniket csak félbe vágtam. Serpenyőben vajat olvasztottam, cukrot olvasztottam benne, rádobtam a répát és a cukkinit, 6-7 perc alatt megpirítottam. A végén megszórtam durva szemű tengeri sóval és frissen tört borssal, rázogatva még egy percet pirítottam, és tálra szedtem. A serpenyőt harcképes alapállapotra hoztam, 50-50% vajat és olívaolajat hevítettem benne. Annyit, hogy egy picit álljon a zsiradék a serpenyő alján, de éppen csak. A halfiléket közepesen nagy lángon megpirítottam, először a bőrös felét szinte ropogósra, majd óvatosan megfordítottam, és a másik felét is. Tálaláskor negyed citrommal kínáljuk. Friss, gyümölcsös, könnyed száraz fehérbor jól illik hozzá. Pl. a Frittman Irsai Olivér vagy Cserszegi Fűszeres 1000 Ft alatt biztos befutó.
Utolsó kommentek