Kissé mintha kezdene túltengeni a pasta a blogon, de ez nem baj, különben is ez jellemzi leginkább most az életem. Egyrészt az átlagosnál kevesebb időt tudok a konyhában tölteni, ezzel szemben hétről-hétre újabb zöldségek jelennek meg, amelyeket legalább egy gyors esti tésztás vacsorában szeretnék kiélvezni. Egy tésztaétel pedig gyorsan elkészül, nem kell bonyolítani. Egyébként sem árt, ha az ember legalább a nyári félévben átáll a mediterrán kosztra, bár ebbe néha azért becsúszik egy kis libamáj vagy épp egy csülkös bableves:). A rendszeres olvasók tudják, hogy az újfokhagyma az egyik gyengém, amelynek hivatalosan is elindult a szezonja. Ennek jegyében tegnap reggel meglehetősen kiérlelt tervekkel érkeztem a piacra, felvásároltam az egyik árus teljes újfokhagyma-készletét, jelentős árengedményt kieszközölve ezzel. Reményeimnek megfelelően sikerült zsenge cukkinit is vadászni, a kedvenc termelőmnél ez is néhány nappal ezelőtt jelent meg. A fél arasznyiakat kedvelem a legjobban, és pont ilyenek voltak neki. Nem mellesleg gyönyörű kaporra is sikerült szert tennem.
Hozzávalók (3 adag)
- 7 fej újfokhagyma
- 5-6 db zsenge, fél arasznyi cukkini
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 1 cs. kapor
- 2-3 ek. olívaolaj
- 50-60 g juhtúró vagy bryndza
- 100 g római pecorino
- 500 g conchiglie rigate
Bla-bla-bla, tésztafőző víz feltesz, míg felforr, elő lehet készülni. Fajtától-kortól függően az újfokhagyma szárát is fel lehet használni, és érdemes is. Ezt levágtam, külön felaprítottam, majd a fokhagymát félbevágtam, és utána vékony cikkekre. A cukkinit hosszában félbe, majd fél-karikákra. Amint a víz felforrt, sóztam, bedöntöttem a tésztát, és kifőztem előírás szerint. Közben serpenyőben olajat hevítettem. Ha valaki nem szereti, ha az újfokhagyma a kelleténél egy fokkal ropogósabb nyersebb, -bár én így is kedvelem- akkor 2-3 perccel a cukkini előtt is el lehet kezdeni pirítani, különben együtt is mehetnek a serpenyőbe. Amikor kissé megpirultak, sóztam, hozzáadtam egy doboz hámozott paradicsomkonzervet. Az egész paradicsomokat nemes egyszerűséggel a fakanálra vadásztam, és azon háromba-négybe vágtam. Miközben párolódik a lében, érdemes szedni hozzá jónéhány kanállal a tésztafőző vízből is, illetve beledobhatjuk a juhtúrót is, hogy elolvadjon. Végül a finomra vágott kaporral együtt óvatosan beleforgattam a kifőtt tésztát, és frissen reszelt pecorinóval tálaltam. A rengeteg fokhagyma miatt szeles időjárás előfordulhat :)
Utolsó kommentek