Elég ritkán fordul elő nálunk hal ilyen módon elkészítve, de néha azért mégis megkívánjuk, és ilyenkor igazán jól esik. A keszeg nem sokra becsült hal, ennek megfelelően olcsó is, általában alaplében végzi. De nem bonyolult elkészíteni, egyik hagyományos módja paprikás lisztben megforgatva, és szép piros ropogósra - vagy ahogy még mondani szokás, kopogósra - sütve, a végeredmény pedig egyszerűen fenséges. Tulajdonképpen a gerinc kivételével teljes egészében elfogyasztható. Bár nem vagyok feltétlen híve, azért a "fish and chips" műfajhának is megvan a maga létjogosultsága. Annyit csavartam még rajta, hogy a krumpli mellé sütöttem ki két nagy szál sárgarépát is, az pedig legalabb olyan finom, mint a krumpli.
Hozzávalók /2 fő/
- 1 kg keszeg
- 6-7 deka liszt
- 1 tk pirospaprika
- só, bors
- 4-5 közepes krumpli
- 2 sárgarépa
- só
- 1-1.5l napraforgó vagy más jó hőtűrésű olaj
A megtisztított keszegeket másfél milliméterenként beirdaltam, a hasi résznél csak a gerinc középvonalág. Besóztam, megborsoztam, 5-6 órára hűtőbe tettem. Wokban olajat hevítettem, először a nyolcad "gerezdekbe" vágott krumplit és a hasonló méretűre vágott répát sütöttem ki, majd két menetben a hét halat. Megforgattam őket paprikás lisztben, lerázogattam, és rögtön ment a forró olajba. 8-9 perc kell neki, hogy jó kopogósra süljön. Félidőben megfordítottam, amikor kész lett lecsorgattam az olajat és papírtörlőn még 1-2 percet hagytam lecsepegni. Kovászos uborka jól illik hozzá.
Utolsó kommentek