Szomat reggel a piacra menet benéztam a spájzba, ahol megakadt a szemem a kölesen. Rögtön rájöttem, hogy vadra vágyom, amelyhez majd jól illene a köleskása, ezért a piacon első teendőm volt felkeresni kezelőorvosom, gyógyszerészem a halast, remélve, hogy találok kedvemre valót. Nem is csalódtam, akciósan volt nála "vaddisznóragu", az állat mindenféle alkatrészeiből összeállítva. Ez pontosan egyezett az elképzeléseimmel, ezért be is vásároltam két kilónyit, és már össze is állt a fejemben, miként fogom elkészíteni. Mindehhez még sikerült szereznem egy tálka cseh kucsmagombát a piaci gombászoknál, csak hogy teljes legyen az élvezet:) /a fele azonnal rántottában végezte/.
Hozzávalók
- 2 kg vaddisznóhús /comb, lapocka, nyakrész, stb/
- 2 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. liba- vagy sertészsír
- 1 kk szecsuáni bors, 1 tk feketebors, 1 tk pirosbors, 1 tk fűszerkömény, 1/2 kk római kömény
- 2-3 tk zöldbors
- 1/2 palack Szeremley Rizling /legyen benne rajnai/
- 4 dl sertés-, tyúk- vagy zöldség alaplé
- 2 nagy sárgarépa
- 2 kisebb zeller
- 10-15 deka cseh kucsmagomba
- 1 csokor korianderzöld
- fél üveg (kb. 80-100g) dijoni mustár /Beaufor vagy ezzel egyenmértékű E-mentes/
- 400 g köles
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 deka vaj
- só, 2.5-3-szoros mennyiségű víz
A vaddisznót aránylag nagyobb darabokra felkockáztam, és serpenyőben magas hőfokon kis adagokban libazsíron megpirítottam. A hús sovány volt, ezért a visszamaradt zsiradék nem volt elegendő, adtam még hozzá egy keveset, majd ezen megpirítottam az apróra vágott hagymákat. A fűszereket a zöldbors kivételével mozsárban nagy szemű tengeri sóval vegyítve összetörtem, hozzáadtam a piruló hagymához, a zöldborsot pedig egészben szórtam bele. Kisvártatva felöntöttem másfél deci rizlinggel, felkapargattam a pörzsanyagokat, majd az ráborítottam a vaddisznóra. Felöntöttem további két deci rizlinggel, hozzáadtam a hasábokra vágott répát és zellert, az alaplét is, és forrástól számítva jó egy és háromnegyed órát hagytam csendes lángon pöszörögni. Közben lehet ellenőrizni a sózást. Nem volt öreg a jószág, ezért hamar megpuhulta húsa. Az utolsó 10-15 perce belekerült a kucsmagomba is. Legvégül óvatosan eldolgoztam benne a dijoni mustárt, megszórtam frissen vágott korianderzölddel.
A köleskása készítése egyszerű, vajon üvegesre pirítottam a hagymát, hozzáadtam a megmosott és lecsepegtetett kölest, sóztam, felöntöttem térfogatra kb. 2.5-szeres mennyiségű vízzel, és lefedve megpároltam.
Természetesen rizlinget kotyolgattunk hozzá.
Utolsó kommentek