lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllő (5) süllö (1) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Cápa spenóttal, basmati rizzsel

2009.04.07. 08:20 lorien

A cápa kevésbé veszélyes állat, mint gondolnánk, sokkal több cápa kerül az ember konyhájára, mint fordítva. Fagyasztva, darabolt állapotában pedig kifejezetten békés természetű. Életemben először Dahabban, a Sínai-félszigeten ettem cápát. Volt a városka közepén egy szimpatikus kis étterem, ahol az ember rámutatott a szomszédos halasnál a neki tetsző tengeri herkentyűre vagy halra, és azon nyomban el is készítették. Mindehhez igény szerint hordták az átellenben lévő teázóból a teát vagy a limonádét. A limonádé annyira finom volt, hogy a mai napig emlegetjük, azóta sem tudtam olyan jót készíteni, pedig próbáltam reprodukálni. Így éltek hát az ottaniak szimbiózisban, mindenki tette a maga dolgát, megtalálva a számítását. Esténként alig lehetett nemhogy szabad asztalt, de egyáltalán szabad széket találni. Még a helyiek is nagy számban jártak oda, mivel az árak nem voltak magasak egyiptomi viszonylatban sem, az itthoniak töredéke csupán. Azóta is visszasírom azokat a szép napokat. Visszakanyarodva a cápához, ebből kifolyólag szeretjük nagyon, és ez volt az első halak egyike, amelyre életem párja azt mondta, hogy tetszik neki. Nagy dolog! Vásárolnék sűrűbben, ha éppen kapnék, lehetőleg megfelelőt. Ez utóbbi még nehezebb, sajnos a kapható tengeri halsteak-ek jó része túl vékony, és elég nehéz jól elkészíteni, hogy a külső réteg szépen aranybarnára megsüljön, de ki se száradjon. Most azonban majdnem minden összejött, igaz 1-2 cápadarab a csomagból sajnos nem igazán sütésre való volt.

Hozzávalók /2 adag/
- 500 g cápafilé
- só, bors
- 2 deka vaj
- 300 g spenót
- olívaolaj, 1 citrom leve
- 80 g basmati rizs

Úgy döntöttem, hogy idényszerűen egyszerű leszek. Kaptam a piacon szép spenótot, ebből készítettem egy pofonegyszerű salátát, illetve főztem mellé só kivételével minden ízesítéstől mentes basmati rizst. Minimálprogrammal is fenséges vacsora kerekedett belőle, mindösszesen 20 perc alatt kész voltam.

A cápát előző este kivettem a fagyasztóból, és hűtőben kiolvasztottam, majd sütés előtt egy órával kivettem, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen, ekkor fog "jól viselkedni sütéskor". A rizst megmostam, lecsepegtettem, kevés olívaolajon megfuttattam, sóztam, felöntöttem majdnem kétszeres mennyiségű vízzel, és lefedve épp csak pöszörögve megpároltam. A spenótot megtisztítottam, csak úgy nagyjából felaprítottam. Meglocsoltam egy citrom levével, kb. egy bő evőkanálnyi olívaolajjal, ezzel készen is volt. A cápát sóztam, borsoztam, forró serpenyőben a vajat habzásig hevítettem, és a vajon gyorsan kisütöttem. Szerencsére kellően vastag cápadarabok voltak, így lehetett nagyjából félangolosra sütni. Ekkor sem lesz nyers vagy rágós, viszont belül puha, omlós és szaftos marad, illetve mivel szobahőmérsékletű volt sütés előtt, nem marad hideg a közepe. A tányérokra kiszedtem a spenótot, erre az "ágyra" ráhelyeztem a cápadarabokat, mellé pedig kiszedtem a rizst. Egy könnyedebb, száraz fehérbort nyissunk hozzá.

20 komment

Címkék: spenót hal recept gasztronómia cápa főétel cápa spenóttal basmati rizs

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr941050162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gbsz · http://www.gabojsza.hu/ 2009.04.07. 09:09:53

Lorien, hól vetted a cápafilét? Sokkal szimpatikusabb kinézetű darabok, mint az én Temesvári származású cápaszeletkéim:-)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.07. 09:46:17

@gbsz:
A Csillagánizsban szereztem :) Viszonylag kisebb darabok, viszont a nagyja kellően vastag. 1-2 db sajnos kissé szíjas-jellegű volt, de azt mondom, még így is megérte, mert a többi meg nagyon jó volt.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.07. 11:31:52

Én még nem találkoztam finom cápasteakkel, mind olyan volt, mint a cipőtalp, még akkor is, ha 3 centiset sikerült választani. Még a legjobb a fagyasztottból főzött sima paprikás..:) Halsteaknek a barracuda baromi jó, meg az "igazi" tonhal. Ez utóbbiból amúgy, nem kell a baromi drága vöröshúsú, mert az a sushik hala. Csak Sváby András-féle sznobok vesznek vöröshúsú tonhalat steaknek, mert annak nincs halíze... :D De, hogy onoljak, a cápa nekem még sohasem jött be, pedig ettem Rodoszon, Thaiföldön két helyen és Marokkóban is. Még az utóbbi volt a legjobb, mert tajinban készítették, nem pedig roston.

Az arabok limonádéját szvsz azért nem tudod reprodukálni, mert itt sehol nem fogsz kapni olyan citromot. (Legfeljebb ha a narancspultnál keresed, bár az meg ízében nem lesz ugyanaz.) Az ottani citrom, legalábbis bizonyos fajtái mézédesek, továbbá szerintem mézet is tesznek a limonádéba.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.07. 11:34:50

@efes: ja és mégse lesz a limonádéjuk az amúgy klasszikusan ragadósan édes, hanem selymesen és fanyaran édes marad. De az is lehet, hogy imádkoznak hozzá...:)

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.07. 11:35:25

@efes: ja és mégse lesz a limonádéjuk az amúgy klasszikusan ragadósan édes, hanem selymesen és fanyaran édes marad. De az is lehet, hogy imádkoznak hozzá...:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.07. 13:25:58

@efes:
Nekem a dahabi cápával is szerencsém volt, de ott nagyon különben is nagyon értettek mindenféle halhoz. Itthon viszont már én is több rosszatt ettem, mint jót. Ebbe a csomgaban viszont voltak nagyon is értékelhető darabok, ezért is nem lázadozom, hogy nem mind volt ilyen.

Az araboknak szerintem is a citromjuk más, de szerintem bele is turmixolnak a citrom húsából, viszont a fehér kesernyés héj-részek meg nincsenek benne. A méz szintén biztos, de hogy milyen fajtát használnak, az már megint csak kérdéses.

Papp Sanyi 2009.04.07. 15:38:27

Egyébként melyik halhoz hasonlít legjobban a cápa ízben és textúrában? Bár elég hülye kérdés, de kíváncsi vagyok rá.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.07. 16:17:44

@Papp Sanyi:
Nehéz erre jó szavakat találni, de megpróbálom:). Talán a tonhal az, bár inkább csak állagra, mert van benne egy kis vadabb cápaíz:) meg termeszétesen a tenger íze is.Viszont nincs neki extrém halíze semmilyen irányban sem, ezért alkalmas lehet kezdő halfogyasztók szoktatására is.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.08. 10:01:44

@Papp Sanyi: engem meg inkább valami száraz disznósültre emlékeztet, a disznóaroma nélkül. :)Állagában, legalábbis amit én tapasztaltam, mindenképpen. De tényleg nincs erős halíze. Az azonban mindenképpen érdekes, hogy halakban elsősorban a ragadozók azok, amelyeknek ízletesebb a húsa, miközben a szárazföldi állatoknál a ragadozók gyakorlatilag ehetetlenek... Engem pl. egy növényevő busával, vagy balinnal a világból ki lehet zavarni, legfeljebb halászlében, de csakis akkor, ha van mellettük ponty, méghozzá bő többségben. Igen, talán a ponty az egyetlen növényevő hal, amit ismerek és még ehető.

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.08. 11:12:29

@efes:
LOL :) Ezek szerint böjti időszakban sem alkalmazható :) Úgy látszik nekem mákom volt a cápákkal.

A ragadozó hal tényleg érdekes, és így is van, bár a túloldalon a pontyot ki lehet terjeszteni az összes pontyfélére. De persze aműgy meg nem csak a ragadozó, hanem a fenéklakó, mindenevő, takarító halak is kiválóak, elég csak a kecsegére vagy a harcsára gondolni, de a forintban kifejezett érték szerint is a ragadozó halak vannak magasan felül.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 14:19:27

@lorien: o_O Én meg azt hittem a harcsa, meg a kecsege ragadozó...Mindig tanul az ember. Azok finomak tudnak lenni, bár kecsegét szerintem egyszer ettem csak, de az finom volt. Roston, natúr. Harcsából meg egyszer ettem rosszat, de az egy 25 kilós dög volt, míg élt, s próbából tettük csak a sovány részeit a halászlébe. De így is szétzsírozta az egészet...

Mi újság az angolnával? Az mi? Merthogy finom...:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.09. 15:53:09

@efes:
Igen, a nagyobb harcsáknál meg kell nézni, mit használsz fel belőle, és még akkor sem biztos. A kecsge nekem az egyik kedvenc édesvízi halam, sajnos az idén nem kaptam sehol.

Az angolna előhelytől függően ragadozó és/vagy mindenevő, szóval nem válogat :) Felénk nem kapható, pedig szeretem, egyszer-kétszer volt dolgom vele még régebben, amikor volt az "emlékezetes" balatoni vendégszereplése.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.09. 20:04:30

@lorien: ha Pesten jársz, jobb halasoknál lehet kapni olykor. Nagycsarnok, Fény utca... mi is onnan szoktunk néha. Paprikásnak turbós csuszával. Másképp még nem próbáltam, bár egyszer ezer éve voltam egy Tisza túrán, ahol az ukrán határtól kezdve végigraboltuk a varsákat -gyakorlatilag abból éltünk- és ott isteni vegyeshalászléket főztünk bogriban, na ott akadt kétszer is angolna, amit beletettünk a hallébe, de amúgy ez pazarlás lenne. Fogast se hallottam halászlébe tenni, bár mi ott azt is belevágtuk :)))

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2009.04.10. 22:51:27

Mint csúcsragadozóban, a cápában kumulálódik az összes, egyéb tengeri halakban fellelhető nehézfém úgymint higany és egyebek. Így fogyasztása ezen fizikai ok miatt nem ajánlott.

Másrészről a cápa kihalófélben lévő, védett állat, így fogyasztása ezen etikai okból nem ajánlott.

www.divecenter.hu/Hirek/1012/vedett-es-veszelyeztetett-capak

Én most itt senkit se minősítek, csak mondom, hátha van aki nem tudja. És persze mindenkinek a saját döntése.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.11. 12:02:46

@bluemoon: nekünk, mint legfőbb csúcs-csúcsragadozónak ezek a nehézfémek mit sem árthatnak, nincs az a cápa, amiben olyan sűrűségűre kulminálódott volna a higyany, meg a többi, mint pl. CBA-törzsvásárló Kovács néniben, innen a Hunyadi-térről. Az E-univerzum amúgy is mindentől megvéd. Amúgy, ha kihalófélben van, akkor hogy lehet csúcsragadozó? Egy csúcsragadozó akkor van kihalófélben, ha elfogyott alóla a táplálékpiramis talapzata. Ha védett állat, akkor mit keres a legnagyobb szupermarketektől a legpitibb tengerparti falusi halasokig mindenütt?

Eh, a libatömés-ellenzők és a vérszomjas húsevőirtó vegetáriánusok már egyszer kiverték nálam a biztosítékot....

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.11. 15:27:59

@bluemoon:
Az a gyanúm, hogy ezt egy kicsit szélsőségesen látod. Ilyen alapon ugyanis nagyjából az összes ragadozó halról kijelenthetjük ugyanezt, nem csak a cápáról. Már pedig többnyire ezek adják a kínálat javát. A másik dolog pedig, amelyet efes is említ, amit boltban kapni, az igencsak valószínű, hogy nem a védett, kipusztulás szélén lévő fajok egyedeiből származik.
Természetesen a nehézfém- és egyéb szennyezés reális veszély, de egyrészt nem jelenti azt, hogy mindben megtalálható, illetve az sem kevésbé jó, hogy a többi élelmiszeripari tömegáru lassan már csak E-számokból áll. Sőt, továbbmegzek, az a hús, amelyet a hentesnél vagy a baromfisnál árulnak, 95%-ban biztos, hogy agyon van nyomva antibiotikumokkal, hormonokkal és más egyéb gyógyszerekkel. Persze próbáljuk ezeket kerülni, de biztosra nem lehet menni, és teljesen kikerülni sem. Az élet csupa veszély ...

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.04.11. 15:29:20

@efes:
Elég ritkán járok székesfővárosunkban, és akkor sem biztos, hogy el tudok jutni ilyen helyekre, de azért köszi a tippet, hátha egyszer sikerül!

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2009.04.11. 22:20:30

Manapság már nehezebb lenne Dahabban cápát enni reményeim szerint, mert a cápahalászat egész Egyiptomban be van tiltva.
A cápákat elég sok veszély fenyegeti, és a halászatukban van néhány furcsa elem. Egyrészt sok azért pusztul el, mert a fűnyíró-szerű, barbár vonóhálós halászat során keverednek a kereskedelmileg értékes halak közé, és egyszerűen csak visszadobják. A másik meg az "uszonyozás", amikor csak az uszonyt vágják le, és a haldokló, uszony nélkül halálra ítélt cápát visszadobják a vízbe, mert a hús nem ér annyit. Ha erre még rájön a valós cápahalászat, nagyon le lehet csökkenteni az állományukat. Számos cápafaj ugyanis nagyon kevés utódot hoz a világba, tehát nagyon lassan reprodukálódik az állomány. Mellesleg lehet, hogy nem tűnik nagy gondnak a dolog, de az EU épp most hozott a cápák védelmének érdekében elég komoly szabályokat.
Egyébként Németországban már vontak vissza cápahúst a polcokról állatvédők tiltakozása miatt, és hasonló esetek az Egyesült Királyságban is előfordultak.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2009.04.11. 23:05:49

Hogy a cápahús valóban mérgező, arról folytak kutatások. A mainz-i egyetem vizsgálatának eredménye mindenesetre megrázó. A metil-higany 420 mikrogrammját mutatták ki egy 300 grammos kékcápa-steakben. Ez a mennyiség az EPA (Environmental Protection Agency) által megállapított annak a mennyiségnek a hatvanszorosa, amelyet egy 70 kilós ember naponta elfogyaszthatna. Az ennél nagyobb dózisnak hosszú távon komoly egészségügyi következményei lehetnek.
Hogy ezek a következmények pontosan melyek, hogyan hat ez a méreg és mi a szakértők véleménye, a Tauchen magazin egyéb számai taglalják, illetve a következő címen olvashatjátok: www.sharkproject.org

Nos erre lehet azt mondani, hogy ugyan már,meg elegünk van a környezetvédők fontoskodásaiból, de azért legalább álljunk meg egy percre gondolkodni.
Lehet, hogy a csirke is életveszélyes, meg Kovács néni is sugárzó egyéniség, vagy önmagában képes lázat mérni, de az azért az nem mérvadó, hogy hát ha cápát árulnak a boltban, akkor mégse annyira védett, vagy nem is mérgező...

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.04.12. 10:14:40

@bluemoon: Ezekkel a szakértőkkel az a baj, hogy mindig lehet hozni olyan szakértőket is, akik ennek tökéletesen ellenkezőjét bizonyítják be. A magukat állatvédőknek bemutató kampányozók mindig egy másik, ugyanolyan "gaz" lobbi érdekeit szolgálják. Féligazságok ezek, sosem nézi senki, mi van az érem másik oldalán. Ha félsz, ne egyél cápát, sőt semmit se, mert minden élelmiszerről, még a legdrágább biobogyóról is be tudom bizonyítani, hogy mérgező. Az élet is mérgező. Amúgy jeleztem, nem szeretem a cápát. De ha szeretném, gond nélkül enném, mert úgy gondolom, egy életet élünk, melynek szervezője az evolúció. Ha az evolúció arról szól, a cápának pusztulnia kell, akkor pusztuljon. Ha arról szól hogy metil-higany óverdózisban kell elpusztulnom, hát pusztuljak el abban. Nincs a világon azonban olyan ember, aki naponta, vagy akár hetente eszik cápát, így ez az egészségre káros higanykoncentrátumot mutató mutató is egyből másképpen néz ki. Amúgy meg nem tök mindegy, hogy ebben, vagy mosatlan biobogyómérgezésben döglünk meg? Mondjuk, bálnát és delfint sosem ennék (Viszlát, és kösz a halakat!), de a cápa, tonhal, kardhal, saját szarában tenyésztett lazac (amúgy az ugyanígy tenyésztett ponty, afrika harcsa, stb. mennyivel különb?) hidegen hagy ebből a szempontból, ha megkívánom, megeszem. Azt érjék el ezek a nagyon okos állatvédők, hogy tüntessék fel a csomagoláson, hogy: Ez a termék gyilkos, vonóhorgos halászati eljárással került a boltba! De azért ez megint egy olyan kampány, hogy hiába állatvédő az újrahasznosított műbőr dzseki, én szívesebben hordom a szarvasbőrből készítettet, mert jobb viselet.

Amúgy, miért nem mérvadó, ha a boltban árulják, akkor nem lehet védett? Ha védett lenne, csak egy telefon az állatorvoshoz, és rögtön bezárja a kócerájt. valamiért mégis lehet cápát kapni... Hogy van ez?

@ElChe: Igen ezeket a technológiákat kellene rednszabályozni, nem a cápafogyasztást. Lásd öreg halász és a tenger (bár az kardhal volt, ha jól emlékszem), de az így elejtett cápával nincs semmi baj. nyilván drágább lenne, de ez is az élet rendje, van ami drága, mint a kézi halászatos cápa és van , ami olcsó, a kuszkusz például. Jöhet a génmódosított kuszkusz szöveg..:D