Először is köszönetet kell mondanom Gabojszának, nélküle nem jöhetett volna létre a péntek esti vacsoránk. A múltkorjában ugyanis szóba került a blogjában a román juhtúró (brînza de burduf), és volt olyan kedves, hozott nekem belőle. Mostanában sajnos ritkán járok délkeleti szomszédaink felé. Azt ajánlotta, hogy vágjam ketté, és a felét fagyasszam le, de ezt a tanácsot nem fogadtam meg, mert annyira jófajta, hogy már a fele sincs meg, a maradékot pedig a héten elhasználom :) A másik lényeges alapanyag a medvehagyma, amelyet március utolsó hétvégéjén arattunk a Mecsekben /ezért is volt kevesebb poszt a múlt héten/. Akkor még nagyon a szezon eleje mutatkozott, de a rohamosan javuló időjárás valószínleg azóta meghozta eredményét, és még 1-2 hétig biztosan lehet szedni. Az eredeti tervem Piros ötlete alapján egy medvehagymás gnocchi volt, de sajnos hétközben elég kevés időm van főzni, ezért maradtam a sztrapacskánál, amely jóval egyszerűbb és gyorsabb, viszont legalább olyan finom.
Hozzávalók /3-4 adag/
- 4-5 közepesen nagy krumpli
- 5 tojás
- kb. 30-35 deka liszt /30% teljes kiőrlésű nyugodtan mehet bele/
- 1 ek olívaolaj
- só
- 40 deka juhtúró
- 300-350 g tejföl
- nagy csokor medvehagyma
Feltettem egy nagyobb edényben vizet forrni. A krumplikat lereszeltem, hozzáadtam a felvert tojást és egy kevés sót, majd annyi lisztet dolgoztam el benne, hogy a nokedlitésztánál egy kicsit lágyabb legyen. Mielőtt kiszaggattam volna, serpenyőben felolvasztottam a juhtúrót, hozzáadtam a tejfölt, hagytam egyet rottyanni, majd hozzáadtam a felaprított medvahagymát, és lehúztam a tűzről. A tésztafőző vizet sóztam, két menetben kiszaggattam és kifőztem a sztrapacskát. Ennek végeztével visszatettem a gázra a juhtúrós mártást, beleforgattam a sztrapacskát és a serpenyőből tálaltam.
Utolsó kommentek