Gombócot enni márpedig történelmi szükségszerűség. Jómagam ezt nem is bánom, igen nagy rajongója vagyok. A gombóc -többek között- a hajdani Habsburg Birodalom, majd később az Osztrák-Magyar Monarchia területén élő népek által rendszeresen fogyasztott ételek egyike volt, felhasználása igen sokoldalúan történt. Ették magában, köretként, levesbetétként, ki tudja még milyen formában. Nyilvan ez hatással volt a magyar konyhára is, bár mi azért jóval kevesebbet szerepeltetjük az étlapunkon. A mai rohanó világban egyre kevesebben állnak neki elkészíteni, mondván sok munkával jár. Vagy megveszik a mirelit ipari vackokat, sok helyen még az éttermekben is ezekkel találkozni. Annak ellenére, hogy mégsem olyan bonyolult dolog az a gombóckészítés, a tárgyban szereplő pedig igazán pofonegyszerű, a végeredmény igazán finom, puha és omlós. Levesbetétként, leves fő alkotóelemként, köretként, főételként egyaránt alkalmas. Aki nem szereti a juhtúró karakteresebb ízét vagy nem jut hozzá megfelelő minőségben, használhat hozzá bryndzát.
Hozzávalók /10 adag/
- 3 liter zöldség alaplé
- 6-8 sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 2 kisebb zeller
- 1 karalábé
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 4-5 fej apró hagyma
- 1 fej fokhagyma
- kapor, orgánó /télen jó a szárított is/
- 2-3 ek olívaolaj
- só
- 30 deka juhtúró vagy bryndza
- 4 tojás
- zsemlemorzsa /kb. 4 zsemléből/
- 1/4 szerecsendió frissen reszelve
A zöldségeket megtisztítottam, 3-4 centis hasábokra vágtam. Olívaolajon megfuttattam a finomra vágott fokhagymát, majd amikor kezdett színe lenni, hozzáadtam a zöldségeket, és 6-8 percet tovább pirítottam, időnként átforgatva. Sóztam, felöntöttem zöldség alaplével és egy liter vízzel, csendes tűzön kb. fél óra alatt majdnem puhára főztem a zöldségeket. Addig elkészültek a gombócok: a juhtúrót villával összzetörtem, eldolgoztam benne a tojásokat, reszeltem bele szerecsendiót, majd hozzáadtam kb. 4 zsemléből készült zsemlemorzsát. Érzésre, amennyit felvesz. Nem szabad, hogy kemény legyen, akkor az igazi, ha 5-6 perc pihentetés után épp csak formázható. A juhtúró miatt sózni nem kell. Vizes kézzel 2-3 centis gombócokat formáztam belőlük, felhasználásig félretettem. Amikor a levesben lévő zöldségek kezdtek puhulni, hozzáadtam a paradicsomkonzerveket, a benne lévő paradicsomokat harmadolva, és óvatosan beledobáltam a gombócokat is, a kondérban egyenletesen elosztva. Ilyenkor jöhetnek a szárított zöldfűszerek, ha van friss, akkor az a végén. Amint feljöttek a gombócok a tetejére, még kb. 3-4 percet kell főzni, egyet kivehetünk, és félbevágva ellenőrizhetjük, hogy rendesen megfőtt-e a közepe.
Utolsó kommentek