Az ünnepek elmúltával végre kicsit könnyebb vizekre eveztünk. A sok jótól eltelve kicsit ötlethiányban szenvedtem, ezért közvéleménykutatást rögtönöztem, amelynek eredménye a krumplifőzelék lett. Ez pedig együtt jár egy jófajta vagdalttal is. Ehhez hasonló már szerepelt a blogon, a Stefánia egyfajta változataként, de ez másképp készült, ezért megérdemel egy újabb bejegyzést. Hűtőben néhány napig kiválóan eltartható, maga a vagdalt pedig hidegen is nagyon jó. Sőt, hidegen kötelező megkóstolni, ilyenkor annyira mások az ízek. Akár szendvicsbe is felhasználható.
Hozzávalók /9-10 adag/
- 1.4-1.5 kg sertéstarja
- 5 deka kolozsvári szalonna
- 2 tojás
- 1-1.5 dl tej
- 2 száraz zsemle
- 100-120 g kuszkusz /ez árpából/
- 2 fej sonkahagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 2 ek. libazsír
- 2 tk pirospaprika
- só, 1 tk feketebors, 1/2 tk fűszerkömény, 6-8 szem római kömény, 1/2 tk koriander
- 1 cs. finomra vágott petrezselyemzöld
- 50 ml fehérbor vagy rozé
- 6 főtt tojás
- 2.5 kg kiflikrumpli
- víz, só
- 3-4 nagyobb babérlevél
- 400 ml kovászos uborka-lé
- 300 g tejföl
- 1 kk xantana
Amennyiben vagdaltról esik szó, nem árt, ha ragaszkodunk az elnevezéshez. A lustábbak természetesen kihagyhatják ezt a részt és darálják le a húst. Ha vállajuk a vagdalással járó vesződséget, a végeredmény mindenképpen meghálálja, ízre is jobb lesz, és állagra is. A tarját vékony szeletekre /3-5 mm/ vágtam, néhányat egymásra helyeztem, 3-5 mm-esre csíkoztam, majd apróra vágtam. Ehhez a művelethez a szakácskés nem igazán megfelelő, egy kevésbé magas, de nagyjából hasonló hosszú "húsos" kés az igazi. Nagyon fontos, hogy éles legyen, és közben sem árt újraélezni. A konyhai balesetek jelentős része az életlen kés miatt történik. Lassan kezdek jó gyakorlatot szerezni a vagdalásban, ezúttal 45-50 perc alatt végeztem, eleinte tartott volna akár akár másfél órát is. A vagdalás előtt tejben beáztattam az apró kockákra vágott zsemlét. Ennyi zsemle azonban nem elég, valaminek ugyanis nem árt felfognia a húsből távozó szaftot is. Most egy kis kuszkuszt vetettem be erre a célra, igazán jó eredményt hozott. Nagyjából 10 deka elég belőle, de előre be sem áztassuk. Elég épp felhasználás előtt, különben keményre összeáll, nehezebb vele dolgozni. Az előkészületek során még serpenyőben megpirítottam a fűszereket, és hagytam kihűlni, illetve egy másikban libazsíron kiolvasztottam és megpirítottam az apróra vágott szalonnát, majd ezen az apróra vágott hagymákat. Mozsárban finomra törtem a fúszereket.
Egy kis tejjel felöntöttem a kuszkuszt, megvártam, hogy magába szívja, és most már alaposan összedolgoztam minden hozzávalót. Egy nagyobb tepsit vékonyan megzsíroztam, és kb. 10-12 cm szélesen leraktam egy 2-3 cm magas "alapot" a vagdalt húsból. Közepén egy kisebb vájatot formáztam, majd ebben egymás után szorosan elhelyeztem a megtisztított egész főtt tojásokat. Ráhalmoztam a maradék húst, habkanál segítségével szépen megformáztam. Tetejére vékonyan kevés libazsírt kentem, lefóliáztam, és egy órára 200 fokos sütőbe tettem, majd végül 20 perc alatt nagyobb lángon aranybarnbára sütöttem.
A krumplifőzelék ebben a formában az egyik kedvencem. Legfontosabb összetevője a kovászos uborka leve, ez savanyítja, és jó ízt ad neki. Szerencsére még vannak készleteim a fagyasztóban :).A krumplit meghámoztan, 2-3 centis kockákra vágtam, sós vízben felraktam főni /épp ne lepje el/. Amikor kezdett puhulni, a száránál fogva cérnával összekötöttem néhány babérlevelet, és a közepébe dugtam, majd mielőtt kész lett, hozzáadtam a kovászos uborka levét. Pár perc alatt összeforraltam, a babérlevelet eldobtam, és turmixgépbe leöntöttem a levét. Hozzáadtam kb. 3-4 dl-nyi térfogatú krumplit, illetve a tejfölt, a turmixgépben simára eldolgoztam, majd végül egy kávéskanálnyi xantanával fixáltam. Ez utóbbi egy jó púpos teáskanálnyi keményítővel helyettesíthető, bár a xantana sokkal jobb textúrát ad. Visszöntöttem a turmix tartalmát a krumplira és egy jó fél percre visszatettem a tűzhelyre, közben néhányszor óvatosan megkevertem.
Utolsó kommentek