lorien

Gasztronómiai beszámolóim. A konyhában és környékén elkövetett akciók, sikerek , kudarcok.

A recepteknél kérem figyelembe venni, hogy egy elátkozott, hőfokszabályozós, nem légkeverős gázsütőt használok.

A blog.hu megszüntette a regisztráció nélküli kommentelést. Szívesen várok visszajelzést e-mailben a lorien.hu kukac gmail.com címre azoktól, akik megosztanák velem véleményük, de ehhez nem szeretnének itt regisztrálni.

Utolsó kommentek

Google translate

Kávékorzó - független kávémagazin


Címkék

áfonya (1) afrika harcsa (1) ajánló (4) ajvár (1) alacsony hőfokon (2) alapanyag (2) alaplé (1) alapok (3) alma (6) almaszósz (1) almás kalácspuding (1) almás rétes (1) amandine (1) ananászos mascarpone krém (1) anansz (1) angelo kávézó (2) aszalt paradicsom (1) aszalt szilva (2) aszalt szilvás nyúl (1) ázsia (3) bab (10) bab; (1) bableves (1) badacsony (2) baki (3) balzsamecet (2) barack (2) baracklekvár (3) baracklekváros (1) bárány (5) báránycsülök; (1) bárányleves (1) báránymáj (1) bárányvese (1) barnarizs (1) baromfiudvar (3) barramundi (2) basmati rizs (1) bavette (2) bazsalikom (3) bébicukkini (1) bébisárgarépa (4) becsinált (1) bécsi krumplisaláta (1) bécsi szelet (1) belga (1) belsőség (3) bélszín (1) bélszín budapest módra (1) beszámoló (6) birka (2) birkapörkölt (1) birs (6) birsalma (3) birsalmamártás (1) birsalmás kalácspuding (1) birsalmás mákos rétes (1) birsmártás (3) birspüré (1) blogkóstoló (8) bodzaszörp (2) bodzavirág (1) bogrács (3) böjt (1) bolognese (1) bonchidai (1) boocafe (1) bor (13) bordáskel (1) bordelaise mártás (1) börek (2) borjú (5) borjúkaraj (2) borjúlapocka zöldborsóval (1) borjúpofa (1) bormártás (2) bőrös karaj (1) Bőrös malackaraj (1) bőrös malackaraj sült (1) bors (1) borscs (1) borsos tonhal meggyszósszal (1) brancin (1) breton palacsinta (1) briós (1) brokkli (1) brokkoli (4) brokkolipüré (1) brokkoli krémleves (1) bukta (2) bulgur (5) bulgursaláta (2) bundázott (1) burek (2) burgonyagombóc (1) burgonya gratin (1) busa (1) bussay (1) cafe frei (1) cannelloni (1) cápa (1) cápaharcsa (1) cápaharcsa zöldbabfőzelékkel (1) cápa spenóttal (1) capunti (1) carbonara (2) casa moro (1) cassoulet (2) cékla (14) céklaleves (2) céklasaláta (1) céklás marhafarok (1) ceruzabab (3) cézár (1) chili (3) chili con carne (1) chutney (3) cikksorozat (1) Címkék (1) cipal (1) citrom (5) citromfű mártás (1) citromos fűszeres karaj (1) citromos fűszres tarja (1) citromos zöldfűszeres vaj (1) citromszorbet (1) citrus (3) citrusmártás (1) clafoutis (1) Cocido montañé (1) comb (1) comté (1) conchiglie rigate kolbásszal (1) coq au vin (1) Coq à la bière (1) créme brulée (1) crème fraîche (1) csacsihal (1) császárhús (1) cseh (1) cserép; (1) cseresznye (2) cserke (1) csevap (2) csevapcsicsa (1) csicseriborsó (2) csicsóka gratin (1) csiga (8) csikemell sült zöldségekkel (1) csili (1) csilis bab (1) csilis citromos szójás szósz (1) csilis pontyfilé (1) csilis ropogós pontyfilé cukkinifőzelékkel (1) csipkebogyó (1) csipkebogyó mártás (1) csípős csirkemell (1) csirke (17) csirkecomb (3) csirkemáj (1) csirkemell (4) csirkepörkölt (1) csirke curry (1) csirke sörtésztában (1) csőben sült kelkáposzta (1) csokoládé (4) csokoládépuding (1) csokoládés (1) csokoládészofflé (1) csokoládétorta (1) csorba (1) csuka (13) csuka szalonnával hagymával (1) csuka turbolyával (1) csülkös bab (1) csülök (6) cukkini (21) cukkinifőzelék (2) cukrászat (6) curry (3) currys kecske (1) dalmácia (1) darázsfészek (1) desszert (37) diéta (34) diéta megszorításokkal (2) dió (1) diós rizs (2) disznótor (1) disznótoros (1) disznóvágás (1) dödöle (1) dolgok (1) duma (4) durbincs (1) édeskömény (6) édesköménygumó (1) édesköményleves gyöngybabbal kiflikrumplival (1) édesség (1) édes savanyú csípős (1) egészben sült liba töltve (1) egészben sült tarja (1) egyben sült barramumdi (1) egyben sült rostélyos (1) egyszerű (11) egytál (31) egytálétel (4) élesztő mentes (1) életmód (4) elmélkedés (3) előétel (20) előtel (1) elzászi rizlinges kakas (1) eper (1) erdei gombás (1) erdei gombás kakas (1) erdőbénye (3) erdőbénye pincefesztivál (3) eredei gomba (1) eritritol (1) és (1) észak afrika (3) észak afrika marharagu (1) étterem (8) étteremkritika (1) fácán (2) fácáncomb vajbabbal (1) fagylalt (4) fahéj (1) fánk (1) farfalle (1) fehérborban párolt marhalábszár (1) fehér marharagu (1) fejtett bab (3) fejtett bab paradicsomszószban (1) feketeretek (1) fekete kardamom (1) felfújt (1) felhívás (9) felsál (2) felvágott (1) fesztivál (1) ficelle picard (1) figlmüller (1) filé (1) filei (1) filézés (1) flekken (1) főétel (162) fogas (2) fogasfilé (1) fokhagyma (4) fokhagymás csilis capellini (1) fokhagymás csilis feketekagyló (1) fokhagymás spenót (1) fokhagyma krémleves (1) fondü (1) főtel (1) főtt füstölt marhanyelv (1) főtt hús (1) főzelék (6) fő az egészség (1) francia (11) francia hagymaleves (1) francine (2) fratin (1) fréginat (1) fúétel (1) füge (2) füge gorgonzolával (1) fürj (1) furmint (1) furmintos marharagu (1) furmintos tyúk mezei gombákkal (1) fusilli (4) fusilli sonkás (1) füstölt (1) füstölt marhanyelv (1) füstölt sonka (1) füstölt tarjás csirkés paella (1) fűszeres csirke újkrumplival (1) fúziós (1) fúziós csirkeleves vargányával (1) gabona (1) galamb (1) galette comtoise (1) garbure (1) garnéla (1) gascogne (1) gasztrnómia (4) gasztró (1) gasztrobűnök (1) gasztronauta (1) gasztronómai (1) gasztronómia (517) gasztronómia; (1) gerinc töltve (1) gersli (2) gesztenye (1) gesztenyekrémleves (1) gesztenyepüré (1) gida (1) Giro (3) gnocchi (3) gomba (7) gombamártás (1) gombóc (6) göngyölt karaj (1) göngyölt szalonna (1) gorgonzola (3) gorgonzola cukkini paradicsom (1) görög joghurt (1) gőzölt pirított (1) gőzölt spárga (1) gratin dauphinois (1) grill (4) grillezett patisszon (1) grillezett szardínia (1) grillkolbász (1) grízgombóc (1) gulyás (3) gyömbér (4) gyömbéres halleves (1) gyöngyhagyma (1) gyöngytyúk (2) gyors (19) gyros (1) gyümölcs (2) gyümölcskenyér (1) gyümölcsleves (4) gyümölcsös (1) hagyma (6) hagymalekvár (1) hajdina (1) hajdinakása (2) hajdinasaláta (1) hal (91) halászlé (1) halleves (4) hamburger (1) harcsa (5) harcsafilé spárgával sabayonnal (1) harcsapörkölt (1) harcsfilé (1) határeset (1) hátszín (2) havanna kávézó és teaház (1) házitészta (1) házi tészta (1) hegyalja (2) hegyi ragu (1) hegymagas (1) hekk (1) hellókarácsony (1) helyrehozatal (1) hétdolog (1) hidegkonyha (3) hirtelen sütés (1) hollandi mártás (2) homár (1) horvátország (1) humor (1) hurka (1) húsleves (2) húsmentes (38) húsos (1) húspogácsa (2) húsvét (1) idei liba (1) india (1) indiai (1) ínyesmester (5) jamaica (1) jégsaláta (1) jérce (1) joghurt (2) joghurtos kapros öntet (1) jótékonyság (1) juhtúró (13) juhturó (1) juhtúrós paradicsomos cékla (1) juhtúrós szalonnas farfalline (1) juhtúrós töltött paprika (1) juliska (1) juliska bab (2) kacsa (9) kacsaaprólék leves (1) kacsacomb (1) kacsagombóc leves (1) kacsamell (1) kacsasült (1) kagyló (4) kagylótészta (1) kagylótészta és karfiol (1) kairói (1) kakaó (1) kakas (4) kakaspörkölt (1) kakukkfüves citromos csilis pisztráng (1) kakukkfüves süllőfilé (1) kalács (2) kapor (2) káposzta (4) káposztás börek (1) káposztás rétes (1) kapros (1) kaprós túrógombóc (1) karaj (8) karalábé (1) karamell (2) karamellben pirított zöldségek (1) karamellizált almatorta (1) karamellkrém gyümölcskenyérrel (1) karamelltorta (1) kárász (1) kardamom (2) kardamomos málnás joghurtos öntet (1) kardhal fűszeres vajjal (1) karfiol (8) karfiolfasírt (1) karfiolleves (1) karfiol juhtúróval gnocchival (1) karfiol krémleves (1) karhal (1) karmonádli céklával (1) karmonádli krumpligombóccal (1) kávé (15) kávéház (3) kávéházi teszt (12) kávéteszt (3) kávézó (13) kecsege (6) kecsege citrommártásban (1) kecske (4) kecskemét (1) kecskeragu (1) kedvenc növények (1) kelbimbó (1) keleties serpenyős csirke (1) kelfújt (1) kelkáposzta (4) kelt (3) kenwood (1) kenyér (10) képek (2) keszeg paprikás lisztben (1) kicsi vú (1) kiflikrumpi (1) kiflikrumpli (7) kifordított kalács (1) kiírás (1) kivi (1) knédli (5) kocsonya (2) kocsonyázott csülök (1) kökény (1) koktélparadicsom (1) kókusz (1) kókusztej (1) kolbász (4) köles (1) köleskása (2) komplementer (1) konfiált császárhús (1) konfitálás (5) konfitált császárhús (1) konfitált liba (1) konfitált liba és birsalma (1) konfitalt mangalicatarja (1) konfitált oldalas (1) könnyű (1) könyvek (1) kora nyári zöldségleves (1) kördés (12) köret (2) korhelyleves (2) körmös pacal (1) körte (3) körteöntet (1) köszméte (1) köszmétés bárány (1) koszorú (1) kougins (1) kouign amman facile (1) kovász (4) kovászos kenyér (1) kovászos uborka (7) kovászos uborkalé szósz (1) közel kelet (1) közvélemény kutatás (1) krém (1) krémes (1) krémleves (3) kritika (21) krumpli (10) krumplifőzelék (1) krumpligombóc (2) krumplileves (1) krumplisaláta (1) kucsmagomba (2) kudarc (1) kuglóf (1) kukorica (1) kukoricakenyér (1) kultikus (1) kürtős kalács (1) kuszkusz (2) lacikonyha (1) lapocka (1) lasagne (4) laskagomba (1) lassan sütött sertéslapocka (1) lassú főzés (1) lassú sütés (2) Lastet (1) lazac (5) lazacburger (2) lazacfilé wokos zöldségekkel (1) la pogne (1) lebuj (1) lecsó (1) lekvár (6) lencse (3) lencsefőzelék (1) leves (57) Le Tour de Serpenyő (30) liba (10) libaleves kelkáposztával (1) libamell (2) liguria (1) lilabab (2) lilahagyma (1) lilahagymás sárgarépás kuszkusz (1) lilakáposzta (1) lime mártás (1) lordok caffé (1) ludaskása (1) lúdrizottó (1) maasdamer (1) maccheroni rigati (1) mád (1) máglyarakás (1) magyaros (3) máj (1) májgombóc leves (1) majomfogó (3) majoránnás húspogácsa (1) mák (3) mákos guba (1) mákos gubó (1) malac (3) malacfül; (1) malacleves (1) malacpofa; (1) malacsült (1) málna (2) málnafagylalt (1) málnaöntet (1) málnaszufflé (1) málnával töltött túrógombóc (1) mandarinos vegyes zöldsaláta (1) mandula (1) mangalica (4) mangalicacomb (1) mangalicacombos egytál (1) mangalicaszűz (2) mangalicaszűz vargányamártással (1) mangalicaszű fügével (1) marha (9) marhafarok (1) marhahús (1) marhahúsleves (1) marhalábszár (2) marhamáj (2) marhamáj tökfőzelékkel (1) marhanyelv (1) marhapofa (2) marhapofa zöldségekkel (2) marhatarja (1) márna (3) marokkó (1) mártás (13) márton (1) mascarpone (1) mascarpone krém (2) mediterrán (1) mediterrán cukkinilecsó (1) medvahagymás pizza (1) medvahagyma pesto (1) medvehagyma (14) medvehagymás csigák (1) medvehagymás galuska (1) medvehagymás juhtúrós laskagomba (1) medvehagymás juhtúrós sztrapacska (1) medvehagymás juhtúró gombóc (1) medvehagymás krumpli (1) medvehagymás lasagne (1) medvehagymás nokedli (1) medvehagymás szalonnás márna (1) medvehagymás tekercs (1) medvehagymás törtkrumpli (1) medvehagymás vöröslencse (1) medvehagyma krémleves (1) meggy (8) meggyes mákos (1) meggyes rétes (1) meggyfagylalt (1) meggylekvár (2) meggyleves (1) meggyszósz (1) mélna (1) menta (1) mentás rumos citromsorbet (1) menyhal (1) mezei csiperke (1) mezei gomba (1) mézesmustáros pulyaka (1) minestrone (1) mini (1) Molise (1) morgás (10) mór csicseriborsó leves spenóttal (1) muskotályos borecet (1) mustár (1) mustáros (1) mustáros tarja knédlivel (1) narancs (2) narancsmártás (1) navarrai pisztráng (1) nokedli (1) nudli (1) nyak (1) nyak és zúzapörkölt (1) nyári (1) nyúl (9) nyúlleves (1) nyúlpaprikás (1) nyúlragu (1) nyúlragu spárgával basmati rizzsel (1) ököruszály (1) olasz (14) olcsó (1) olimpia étterem (1) olívabogyó (1) olívaolaj (1) omlett (1) orada (1) orecchiette (4) öregtészta (1) óriás pöfeteg (2) oroszlános borvendéglő (1) őrség (2) ossobuco (1) összefoglaló (1) őszibarack (1) őszibarackos pontyfilé (1) ős kaján (1) őz (1) őzgerinc (1) pácolt (2) padlizsán (4) padlizsán étterem (1) padlizsán zöldbab cukkini paradicsomos szószban (1) paella (3) pak choi (1) palacsinta (1) pálma (1) pangasius (1) panír (1) pappardelle (1) paprikás krumpli (1) paprikás lisztben (1) paradicsom (25) paradicsommártás (3) paradicsomos bab (1) paradicsomos csilis cékla zöldbabbal (1) paradicsomos marhafarok (1) paradicsomos pirított zöldségtál (1) paradicsomos zöldbabos újkrumpli (1) paradicsomsaláta (2) paradicsomsalátával (1) parmezán (2) párolt (2) párolt káposzta (2) párolt rizs (1) párolt spárga (1) párolt zöldségek (1) pasta (42) pâte brisée (3) patisszon (1) pecorino (3) pékség (28) penne (5) penne és cukkini (1) penne karfiollal (1) pesto (2) pesztó (2) pezsgő (1) pezsgős csirke (1) pikáns halleves (1) pireneusok (1) pirított (1) pirított apróhús (1) pirított édeskömény (1) pirított kalácsszeletek (1) pirított spárga (1) pirított zöldbab krumpli cukkini (1) piros (1) piszke (3) piszkefagylalt (1) piszkeszósz (1) piszketorta (1) pisztácia (1) pisztáciás tésztabatyu (1) pisztráng (6) pisztráng pirított sárgarépával vajbabbal (1) pisztráng sütőtökpürével (1) pite (3) pizza (1) pohárkrém (1) polenta (2) ponty (5) pontyfilé (2) pontyfilé cukkinivel sárgarépával (1) pontyfilé meggyszósszal bazsalikomos krumplipürével (1) póréhagyma (4) póréhagymás szélesmetélt (1) póréhagyma mártás (1) pörkölt (5) portói mártás (1) Poularde au champagne (1) primo (1) próbafőzés (1) programajánló (1) provánszi sült paradicsom (1) puding (1) puglia (1) puliszka (1) pulyka (1) pulykamell (1) puy-i lencse (1) puy i lencse kacsával (1) raclette (1) rácos (1) ragu (13) ragu della nonna (1) ragu leves (1) rajnai rizling (1) rák (2) rakott (3) rakott kel (1) rakott krumpli (2) rakott rántott csirke (1) rakott spárga (1) rakott zöldbab (1) rántott (2) rántotta (2) rántott csirke (1) rántott harcsa (1) rántott szelet (1) ravioli gyöngytyúkkal (1) recep (2) recept (505) reggeli (2) régi magyar konyha (1) rendezvény (10) répa (2) retek (1) reteksaláta (1) rétes (8) rétes húzás (1) ricotta (1) ricottás krumplis gombóc (1) ricottatorta (1) rizibizi (1) rizling (3) rizlinges borjúláb (1) rizlinges vaddisznóragu (1) rizottó (6) rizottógombóc (1) rizs (7) rizses csirke (1) rizses kacsa (1) rizspuding (1) rizspuding vérnarancssziruppal (1) rókagomba (4) rombuszhal (1) rontott (1) ropogós (1) ropogós csípős csirkecomb (1) ropogós csirke (1) ropogós csülök (1) ropogós fogasfilé (1) rote grütze (1) rozmaring (3) rozmaringos aprópecsenye (1) rozmaringos kacsacomb (1) rozmaringos szilvás mascarpone krém (2) rozmaringos zöldborsos szilvaleves (1) rózsabors (2) rózsaborsos birsmártás (1) rózsavíz (1) rózsavizes sült (1) rozskenyér (1) rozsos kenyér (1) rukola (2) rukola pesztó (1) rum (1) sabayon (1) sacher torta (1) sáfrányos sajtmártás (1) saját őrlés (1) sajt (3) sajtmártás (4) sajtmártásban (1) sajtos rakott padlizsán (1) saláta (4) Salmorejo Cordobés (1) san daniele (1) sárgabarack (1) sárgabaracklekvár (1) sárgabarck (1) sárgarépa (5) savanyú (3) savanyúkáposzta leves (1) savanyú káposzta (1) savanyú krumplileves (1) savanyú tüdőleves csicsókával (1) secondi (1) serepenyős (1) serpenyőben (1) serpenyős csirke vegyes sült zöldségekkel (1) serrano sonka (1) sertés (3) sertéscomb (2) sertéscomb alacsony hőfokon (1) sertéskarbonádli (1) sertésoldalas (1) sertésszűz (6) setréskaraj (1) shepherds pie (1) shiitake (1) skorpióhal (1) sóban sütés (2) sok kicsi (9) sólet (1) sonka (3) sör (1) sorbet (1) sörfőző nyúlpecsenyéje (1) sótészta (1) sótésztában sütés (1) sous vide (4) sous vide; (1) spagetti (6) spagetti alla chitarra (1) spaghetti alla carbonara (1) spaghetti alla genovese (1) spanyol (8) spárga (27) spárgakrémleves (1) spárgaszósz (1) spárgás pecorinós tortiglioni (1) spárgás újkrumpli (1) spárga pirított kiflikrumplival (1) spárga sajtmártással (2) spárga terrin (1) spenót (13) spenótos ráksaláta (1) spenótsaláta (1) spenót törökösen (1) stoemp (1) sugo (1) süllö (1) süllő (5) süllőfesztivál (1) süllő vargányamártással (1) sült (33) sült csirke (1) sült pisztráng (2) sült rizs (1) sült szamóca (2) sült tarja (1) sütemény (3) sütőtök (4) sütőtökpöré (1) sütve (1) svájc (3) szabolcsi töltött káposzta (1) szalag szendvics és kéváház (1) szalonna (3) szamóca (6) szamócafagylalt (1) szamócalekvár (1) szamócaszörp (1) szamócatorta (1) szamócával töltött túrógombóc (1) szamóca chutney (2) szardínia (2) szarvasgerinc (1) szarvasgomba (2) szarvasgombas bavette (1) szárzeller (1) szászi (1) szászi szürkebarát (1) szegfűgomba (6) szegfűgombás zöldségleves krumpligombóccal (1) szegletes lednek (1) szélesmetélt (1) szentiván éj (2) Szent György-hegy (1) szepsy (1) szerb (1) szicíliai töltött barack (1) szigliget (1) szilva (5) szilvalekvár (2) szilvás (1) szilvás rétes (1) szilveszter (1) színesborsos kecskesajt (1) szirén (1) szójaszósz (1) szolgközl (1) szőlő (2) szorbet (1) szörp (2) sztrapacska (3) szufflé (1) szüret (1) szürkebarát (1) szürkemarha (1) szűzpecsenye (3) tábori (1) tábori koszt (2) taboulleh (1) táfelspicc (1) tagliatelle (1) tállya (1) tarhonya (1) tarja (8) tárkony (1) társadalom (1) tartalomjegyzék (2) tarte tatin (1) tartósítás (2) tavasz (2) tavaszi (1) tavaszi paradicsomos csirkeleves (1) tavaszi zöldségek (1) technika (1) tejben sült karaj (1) tejes pite (1) tejföl (2) tejfölös céklás fürjleves (1) tejfölös gyöngytyúkleves (1) tejszín (2) tejszínes (1) tekercs (1) temesvári csirke (1) tengeriherkentyű (5) tengeri sügér (1) tengeri sügér fóliában sütve (1) terrin (1) tészta (12) tésztagép (1) tigrisgarnéla (1) tigrisrák (3) tilápia (1) tintahal (2) tiroli rétes (1) tisztított vaj (1) tiszti klub (1) tojás (4) tojásos (1) tojással töltött vagdalt (2) tök (3) tokaj (3) tőkehal (1) tökfőzelék (4) tökmagolaj (1) tökös mákos (1) töltött (3) töltött csirke (3) töltött cukkini (2) töltött gyöngyös (1) töltött kakas (1) töltött káposzta (3) töltött karaj (2) töltött liba (1) töltött libanyak (1) töltött paprika (2) töltött szőlőlevél (1) töltött tök (1) tonhal (5) tonhal sült paprikával paradicsomszósszal (1) tönköly (1) tönkölybukta (1) tönkölybúza (1) tönkölycsiga (1) torma (2) tormás birspüré (1) tormás törtkrumpli (1) török (2) törpeharcsa (2) torta (3) tortiglioni (1) törtkrumpli (3) toszkán fehérbabos paradicsomleves (1) toulouse (2) toulouse i kolbász (1) Trentino (1) tribujn (1) trieszt (1) tüdő (1) tükörtojás (1) turbolya (6) turbolyapesztó (1) turbolyás bárányragu (1) turbolyás kucsmagomba szósz (1) túrógombóc (3) túrós (1) túrós börek (1) túrós csusza (1) túrós rétes (1) tűzugrás (1) tyúk (1) tyúkhúsleves (2) uborkasaláta (3) újév (1) újfokhagyma (2) újfokhagymás cukkinis juhtúrós conchiglie rigate (1) újfokhagymás rizs (1) újkrumpli (8) ünnepi ajánló (1) ünnepi menü (1) uránia kávéház (1) utazás (1) vacsora (3) vad (5) vadkacsa (1) vadkacsa leves (1) vadlazac (1) vadrizs (1) vagdalt (3) vaj (3) vajas hajtott csiga (1) vajbab (7) vajon pirított vargánya (1) vajrépa (1) Valencia (1) vargánya (8) vargányamártás (1) vargányás nyúlragu (1) vargányás rizottó (2) vargányás tönkölycsiga (1) vargánya paradicsommal pirítóssal (1) vasi pecsenye (1) vega (7) vegyes savanyú zöldségleves (1) vegyes zöldsaláta (1) vendégposzt (8) véres hurka (1) vérnarancs (1) vérnarancsszirup (1) verseny (1) vinaigrette (1) vincent (1) vinegrette (1) virtuális vendéglő (1) vkf (25) vkf12 (1) vkf13 (1) vkf14 (3) vkf22 (1) vkf26 (1) vkf28 (1) vkf33 (2) vkf6 (1) vkf7 (1) vkf 13 (1) vkf 20 (2) vkf 6 (1) vkf 9 (1) vörösbor (1) vörösboros kakas (1) vöröslencs (1) vöröslencse (2) vörösrizs (1) vörös tonhal (2) whittingstall (1) wok (11) wok; (1) wokos cékla (1) wokos tigirsrák (1) xantana (3) zellepüré (1) zeller (1) zellerpüré (1) zeller krémleves (1) zilahy ágnes (1) zöldbab (9) zöldbabos újkrumpli (1) zöldbabos zöldborsós krumpli (1) zöldbab lágytojással (1) zöldbors (1) zöldborsó (7) zöldborsóleves (1) zöldborsos tonhal spenóttal (1) zöldborsós újkrumpli (1) zöldborsos vadlazac kardamomos körtével (1) zöldbors mártás (1) zöldésges lasagne (1) zöldfűszeres paradicsomos húsleves (1) zöldsaláta (1) zöldség (5) zöldségágyon sült nyúl (1) zöldségek (4) zöldséges (7) zöldséges lasagne (2) zöldséges tarjás füstölt marhanyelves egytál (1) zöldséges tejszínes pappardelle (1) zöldségleves (6) zöldségleves juhtúrós gombóccal (2) zöldségleves nokedlivel (1) zöldspárga (3) zöldspárga medvehagymával pennével (1) zsálya (1) zsemlegombóc (1) zsemlyegombóc (2) zsízny (1) zúza (1) cékla (1) sörben főtt kakas (1) Címkefelhő

Felhasználási feltételek

A blogban található tartalom tartalom a szerző szellemi tulajdona. A szerző előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a blog egészének vagy részeinek feldolgozása, újraközlése, értékesítése, továbbadása, kereskedelmi célra történő hasznosítása. Kivételt képeznek azon gyűjtőportálok, ahol nem közlik a teljes írást, csak annak címét, első néhány sorát, a folytatásért a blogra kattint a felhasználó.

Gesztenyepüré

2009.01.07. 16:43 lorien

A gesztenyepüré volt gyerekkorom egyik nagy kedvence, talán a legnagyobb sláger. Valamiért úgy emlékszem, hogy azon voltak az igazán finomak. Csodálkozni persze nincs mit rajta, valószínűleg a cukrászdák akkor még maguk végezték a készítés összes munkafázisát, akkor még nem voltak mindenféle gyári gyorsfagyasztott szörnyűségek, a növényi habról nem is beszélve. Ezért aztán az utóbbi időben le is szoktam róla. Mivel téli időszakban szinte heti rendszerességgel járok a nagybani piacra, ezért hamar kiszúrtam, hogy elég jó minőségű gesztenyét árulnak. Nagybani piac lévén, a minimális elhozható mennyiség 5 kiló, de nem haboztam, hősiesen felvásároltam egy kis zsákkal. És mi más készülhetne belőle elsőre, mint gesztenyepüré?! Elkészítése egy közepesen erős program, rengeteg mosogatással, de ezek a nehézségek nem riasztják vissza a hozzám hasonló versenyzőket, a kihívás ereje mozgósítja az igazi energiákat. Csapjunk bele!

 

Hozzávalók /5 adag, plusz majdnem ugyanennyit lefagyasztottam/
- kb. 2 kg gesztenye
- 1 rúd vanília
- kb. 3-4 deci tej
- 2.5 dl tejszín
- méz

- tejszínhab

- türelem

Megvoltak a saját elképzeléseim, de azért a neten több forrást is áttekintettem, talán leginkább Chili&Vanilia módszere állt a legközelebb az elképzeléseimhez, illetve innen el is lestem néhány dolgot. Legnehezebb ügy a pucolás, majd a későbbiek folyamán a mosogatás, sajnos ehhez kicsi a gépem. C&V azt javasolja, hogy a gesztenyék domború felét éles késsel keresztben vágjuk be, egy kevés vízzel sütőben alacsony hőfokon süssük meg 40 perc alatt. Nem rossz megoldás, ám elég jó gesztenyét sikerült vásárolnom, és azt figyeltem meg, hogy meg tudom hámozni kézzel: kereszt alakú bevágás mindkét oldalon, határozottan, erősen megcsavargattam, és máris lejön a belső héja is. Megspóroltam a sütést. Érdemes óvatosan bevágni, ha belemegy a gesztenye húsába a kés, a belső héját is belenyomja. Volt azért olyan is, ahol nagyon rátapadt a belső héj, ezekről lekapargattam, de 1-2 perce forró vízbe is lehet dobni, akkor könnyen lejön. Ha nem ilyen a gesztenye, akkor marad a sütős megoldás. Kivételesen elég jó volt a kihozatali arány is, ebből a mennyiségből alig néhány darabot kellett eldobni. Ha rosszabb az arány, több alapanyag szükséges. Mire lement a nap, meg is voltam /vö.: megtörök egy véka diót és egy véka mogyorót/, és még akkor is sok melóval jár, ha Újév tájékán ez elég korán megtörténik. Ezek után lábasba tettem a gesztenyét, felesben felöntöttem tejjel és vízzel, hogy ellepje, illetve egy vaníliarudat kikapartam, a magját és a rudat is hozzáadtam. A legkisebb lángon nagyjából forrástól számítva kb. egy óra alatt puhára pároltam. Ekkor leöntöttem róla a levet, és Lord Kenwood apró lyukú passzírozójában pürésítettem. Ami végül nem ment át rajta, azt a turmixépbe tettem, felöntöttem a megmaradt főzőlével /nem sok marad/, egy zacskó tejszínnel és kb. egy-másfél deci mézzel. Nagy nehezen simára turmixoltam, majd a két masszát összedolgoztam. Akinek nem elég édes, egy kis mézet még ilyenkor eldolgozhat benne. Én úgy vagyok édesszájú, hogy közben nem, ezért nálam mindig jóval kevesebb is elég az átlagnál. Kár elfedni az ízeket a cukorral. Kb. két-három órára kivittem az erkélyre hűlni, a lényeg, hogy rendesen kihűljön, és egy kicsit "megkössön", ehhez idő kell. Sajnos nincs krumplinyomóm, ezért a tálaláshoz Őlordsága nagyobbik lyukú passzirozóján átküldtem az elfogyasztani kívánt mennyiséget. De tervezem egy profi spätzle-nyomó beszerzését, ez megfelelő lesz majd ilyen célokra is.

Óvatosan kis tálkákba szedtem, a tetejére tejszínhabot nyomtam, és tálaltam. Ez tényleg olyan, mint amit gyerekkoromban ettem, megéri a fáradtságot! Össze sem lehet hasonlítani a mirelit gesztenyemasszával. A rumot C&V-hoz hasonlóan én is kihagytam, ez így jó, ahogy van.

32 komment

Címkék: recept gasztronómia gesztenye desszert gesztenyepüré

A bejegyzés trackback címe:

https://lorien.blog.hu/api/trackback/id/tr87863804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi főz 2009.01.07. 17:13:35

Az a vicc, hogy én egész nap gesztenyepürét ettem volna, jó sok habbal. Erre meg jön ez a poszt...

John Deer 2009.01.07. 19:07:15

a francba de megkívántam....

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.07. 19:21:42

De kívánósak vagytok :) A végén még is az leszek, hazamegyek és felfeszítem a fagyasztót a maradékért :)

John Deer 2009.01.07. 20:08:16

na jó, megyek Kecskemétre :) ha ma beütötted a könyököd, tudd az miattam volt :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.07. 21:31:48

Lassan sorban állás lesz? :)

rainy_day_coffee 2009.01.07. 21:46:56

A "kis tal" azert eleg eros eufemizmus arra a lavorra... :)

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2009.01.08. 03:40:34

a kanál úgy áll a tál szélén, hogy először azt hittem, egy serpenyőben van a cucc :)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.08. 09:14:14

Olyanok vagytok...! Ez most tényleg kis tálka, tenyeremben elfér, bár egy ekkora adag azért tényleg kiadós :)

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.08. 09:36:33

ez merénylet így korán reggel! pedig én nem is szeretem olyan nagyon. hogyért adnak manapság egy zsák gesztenyét? én azt vettem észre, hogy erre felé megháromszorozódott az ára két év alatt :(

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.08. 17:37:40

Ha jól emlékszem, 800 Huf körül lehet kilója.

John Deer 2009.01.08. 19:13:36

Én ma lementem a cukrászhoz és betoltam egy gépipürét, tegnap úgy rácuppantam. Jól esett, de az az igazság, nekem nincsen viszonyítási alapom, mert soha nem ettem még igazi (nem mirelit) gpürét. Bkulcs :))

Cserke 2009.01.09. 09:09:31

Nem ismételem magam szívesen, de nem végzel félmunkát, az tuti:)

Jöhetne igazán egy adag lencse és utána egy ilyen lenge kis püré, bár habot kicsit többet kérek!

Nem tudom, mivel lehetne még egyszer rávenni a gesztenyepucolásra, de az így készült pürének nincs párja, tudsz élni:)
Bár én azért egy kis rumot löttyentettem volna bele:)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.09. 09:35:06

@John Deer:
Nosza rajta, még kapni gesztenyét, áldozd be a szombat délutánod egy részét :) Persze nem kell ilyen heroikus mennyiséggel indítani, egy kilónyi gesztenyéből is elég sok lesz.

@Cserke:
Ez csak a látszat, van félmunka is :)
Ha több habot teszek rá, akkor nincs mit fotózni :) Én is tettem még rá utána.

John Deer 2009.01.09. 11:04:58

@lorien: Győztél hallod. Hazafele a melóból veszek 2 kilót és holnap megcsinálom. (1 kilót csináljon a Paudits Béla:))

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.09. 11:09:39

@John Deer:
Teljesen igazad van, ha lúd, legyen kövér! Különben is, micsoda dolog az, amikor többe kerül a felvonulás, mint a munka?! :))))

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.09. 14:38:38

no akkor nekem is a ti piacotokon kellene vásárolni, mifelén 1500.- huf :/

John Deer 2009.01.09. 17:56:19

Na akkor elmondom, hogy az ürömi zöldségesnél 2000 HUF volt kilója!!!!!!! De már annyira rákattantam, hogy vettem 2 kilót. Holnap délután megcsinálom ha a fene fenét eszik akkor is. Törjön el a fakanalam én biza teszek bele egy korty rumot is..

John Deer 2009.01.09. 17:57:34

Van is itthon jó kis Stroh rum, kb 5 éve megvan és még van az alján.. :))

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.09. 19:06:12

@John Deer:
Ez már majdnem a rablás kategória! Remélem megéri az árát.

Hát rendben, legyen benne rum, elrontani nem fogja :)

John Deer 2009.01.11. 11:06:54

Jelentem megcsináltam és finom lett, mit finom, csodálatos. Ott követtem el talán hibát, hogy egy kicsit hígra csináltam, de így is ki lehet nyomni, meg ízre is tökéletes, de legközelebb egy kicsit sűrübbre készítem. Köszi, az ötletet és nem volt annyira drámai a tisztítás, mint ahogy azt gondoltam. Ketten nekiugrottunk a feleségemmel és jött a Tom Sawyer effektus, mert úgy csináltunk, mintha élveznénk és azonnal besegített a kissebbik fiunk is :) " kilóval így kb 20-30 perc alatt végeztünk. :) Ma kelkáposzta főzelék lesz ebédre és utána: GESZTENYEPÜRÉ :))
(ja és egyetlen tanács, a tejszínből szerintem Magyarországon csak a zacskós OKÉ tejszín a használható én mindig azt veszem, ha kapok)

Cserke 2009.01.12. 09:05:05

Lorien, ne szerénykedj:) Szóval ez csak a nemigazi állapot, utána meg eltemetted a habok alá?:)

John Deer, nemám, az egyetlen jó tejszín a Lidlben kapható poharas. Szerintem:) Igazából a Millié jobb volt, de elég régóta nem látok olyat.
Próbáld ki egyszer, érdemes.

John Deer 2009.01.12. 13:12:04

@Cserke: Köszi, bár én még életemben nem jártam a Lidlben, de kipróbálom. Esküszöm nem hittem, hogy árulnk ott emberi élelmezésre alkalmas dolgot. Tejszín.. ki hitte volna... köszi

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.12. 13:27:05

John Deer! Meglepődnél, mi minden jó van a Lidlben! Persze ügyesen kell szelektálni!

Cserke 2009.01.12. 13:48:32

John Deer, ha arra járok, kifejezetten a tejszín miatt szoktam bemenni. Jó ezen kívül az élesztőjük, a friss leveles tészta és az étcsokik. Aztán a habzóbort szokták még dicsérni, egyebekhez nemigen tudok hozzászólni.

chilii · http://chilii.blog.hu 2009.01.12. 14:08:19

a Cserke által felsoroltakon kívül nálam az olasz durumbúzás spagetti és a mascarpone szintén favorit!

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.12. 14:22:28

@John Deer:
Örülük, hogy sikerült :)
Az OKÉ tényleg nem annyira rossz, általában ezt használom én is, igaz másfélét ritkán látok, amerre járok.

@Cserke:
Hát persze, hogy nyomtam még rá tejszínhabot, még legalább ugyanennyit. És mégegyszer, hmm nem is emlékszem... :)

@chilii:
A Lidi nekem kellemes meglepetés volt, bár hozzáteszem, hogy negatív elvárásaim voltak. Bár én nem rajongok a lidis csokikért, de a tészták aránylag tisztességesek, meg tényleg van egynéhány termék, ami nem is rossz. De azért nem lettem rajongó, legutóbb októberben jártam arra:)

John Deer 2009.01.12. 18:36:31

@lorien, @ Cserke @ chilii

Köszi az infókat, én a hétvégén végül csak, dobozos (brr) Parmalat tejszínt kaptak és biza az volt a leggyengébb láncszem a pürén. Nem is lenne hülyeség, egyszer az ilyen alapkajákról egy gigantikus, független összehasonlító tesztet készíteni a nagy bloggereknek. Én használnám, mert pl. soha nem gondolnám, hogy élesztő és élesztő között van különbség. Pl melyik a jó tejfől, túró, liszt stb. Mindenesetre, holnap veszek jófajta tejszínt és kiolvasztom az első adagocska lefagyasztott pürémet:)) (amúgy tegnap az intersparban, a fagyasztóban láttam előfőzött egész gesztenyét, próbálta már valaki??)

lorien · http://lorien.blog.hu 2009.01.12. 19:24:20

@John Deer:
Az összehasonlító tesztek bizony nagyon hasznosak lennének, csak kivitelezni nehéz, ehhez több blogger összefogása kellene. Minél több ember véleménye lenne benne vakteszt alapján, annál megbízhatóbb lenne, de tudom, ez szinte kivitelezhetetlen. Addig egymás tapasztalataira tudunk hagyatkozni, amelyek mondjuk általában bejönnek. Tavaly Fűszeres eszter is próbálkozott egy gyűjtéssel, a blogján sajnos ez abbamaradt, nem tudom, hogy azóta vannak-e újabb információi. Mindenesetre ami megvan, az is hasznos: fuszereslelek.blogspot.com/2008/06/itt-kaphat-legjobb.html

Chez Christine 2009.01.12. 19:43:49

Én szívesen csatlakoznék egy összehasonlító tesztsorozathoz :D
Én most éppen az Aldis és a Lidlis kenyérliszteket próbáltam ki, és nagy sikere lett.
Ja, az 1 éves lányomnál meg a Lidlis kukoricapufi vált be nasiként (na meg nálunk is) :)
süti beállítások módosítása