A maratoni karácsonyi trakta után valami könnyedebbre vágytam. Erre a célra kiválóan alkalmas a paella, főleg, hogy voltunk is rá elegen, mert ezt kis adagban tényleg nagyon nehéz elkészíteni, visszamelegítve pedig nem az igazi. Szinte minden volt hozzá otthon, csak a fekete kagyló hiányzott. Nos, ez utóbbit sehol sem sikerült kapni, a kecskeméti hipermarketek kínálata ennyire szánalmas. /Sőt, még ennél ennél is siralmasabbak, az utóbbi időben például már rendes, jó minőségű, olasz hámozott paradicsomkonzervet sem árulnak, egyedül a Kaisers` tart ilyet - aranyárban. Hiába, a paradicsom úgy tűnik, hiánycikk./ Mindegy, végül sikerült héj nélkülit szerezni, még ha ez nem is az igazi.
Hozzávalók (4-6 adag)
- 500 g kerekszemű rizs /pl SOS/
- 1.1-1.2 liter csirke- vagy zöldség alaplé /kb. 2.5-szerese a rizsnek/
- 3 szép húsos paprika
- 1 chili
- 300 g csirkemell
- 500 g tigrisrák-farok
- 200 g vegyes tengeri herkentyű
- 200 g fekete kagylóhús /vagy 500 g héjastól/
- 3-4 sonkahagyma
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 doboz paradicsomkonzerv lé nélkül
- csipet sáfrány, só
- petrezselyemzöld, snidling
Sajnos nincs paella-serpenyőm, sem kerti grillem /na ez még akadna, de nem -5 fokban/, mindezek szerves részét képeznék egy authentikus paellának. Sőt mi több, tengerünk sincs friss alapanyagokhoz. De ez mind nem tartott vissza, és végül a nagy 32 cm-es Ikea serpenyőm kifejezetten megfelelt erre a célra. Igaz akkora, hogy nincs fedele, de ezt grillfóliával pótoltam. Előző este a fagyasztóból kivettem a rákot, kagylót, egyéb tengeri herkentyűket, és a rendes hűtő részbe tettem, hogy lassan olvadjon ki. Másnap délre használható is volt, így a legkevesebb a léveszteség.
A hagymát és a fokhagymát finomra vágtam, és megpirítottam az olívaolajon. Amikor kezdett színe lenni, hozzáadtam a szintén finomra vágott kimagozott chilit, majd a vékony, két centis csíkokra vágott paprikákat, a felkockázott csirkemellet és a rizst. Kicsit összepirítottam, felöntöttem alaplével, rászórtam a sáfrányt, enyhén sóztam, hozzáadtam a feldarabolt, kimagozott hámozott paradicsomot. A levét megittam :), ez most nem kell hozzá. Lefedve, kis lángon pároltam, időnként óvatosan megkevergetve. Természetesen más zöldségeket is lehet bele tenni, sőt mindenféle húst vagy halat is, épp aminek szezonja van. A spanyoloknál minden tájegységnek megvan a saját paella verziója, ráadásul idénytől függően. Ahány ház, annyi szokás, mint ahogy az lenni szokott. A lényeg, valamilyen tengeri előlény kell bele. A kagylók, rákok pedig a legvégén kerüljenek bele, ezeknek pár perc tényleg elég. Ha valaki idegenkedik a tengeri előlényektől, első lépésként javaslom a tigrisrákot, nagyon jó bevezetőnek, nem mellesleg nagyon finom. Amint elkészült, késztetést éreztem egy kis zöldfűszerezésre, ezért tálalás előtt egy kis finomra vágott snidlig-petrezselyemzöld keverékkel szórtam meg, óvatosan beleforgatva. Jó volt hozzá.
Utolsó kommentek