Azaz tigrisrák farok. Múltkorjában már kszúrtam a Csillagánizsban, hogy tartanak néhány jobb minőségű fagyasztott tengeri herkentyűt, és mivel Kecskeméten és környékén frisset nem kapni, ezért néha kompromisszumot kell kötni. Vettem tehát egy csomaggal a rákból. Szombat=halnap, nos, ezen most egy kicsit módosítottam, talán nem nagy a csalás. Eleinte kissé ötlettelen voltam az elkészítéssel kapcsoltaban, annyit tudtam mindösszesen, hogy wokban fogom elkészíteni, és lesz benne chili. Így is lett, sőt nem is bonyolítottam túl, az nem baj, ha hagyjuk érvényesülni az alapanyagok ízét.
Hozzávalók
- 500 g tigirsrák
- 1 szál sárgarépa
- 2+1 fej sonkahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 1/2 szál póréhagyma
- 200 g basmati vagy más hosszúszemű rizs
- 2-3 ek szójaszósz
- 1 chili
- 100-150 ml száraz fehérbor
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
- só
- olívaolaj
A rákot a hűtőben lassan kiolvasztottam, a vizet leöntöttem róla. A rizst olívaolajon megfuttattam, és kétszeres mennyiségű vízben puhára pároltam. A zöldségeket és a hagymákat hosszú, vékony szálakra vágtam, és fajtánként külön választottam. Egy sonkahagymát, a fokhagymagerezdeket és a nagyjából kimagozott chilit finomra vágtam.
A wokot felforrósítottam, egy kevés olajat öntöttem az aljába, a szálakra vágott zöldségeket fajtánként megpirítottam benne, enyhén sóztam, és tálba szedtem. Nagyjábol fél-egy perc kell nekik, az újhagymának kevesebb,a répának több. Az a jó, ha a belsejük kissé roppanós marad. A végén olívaolajon megfuttattam a finomra vágott hagymát, fokhagymát és chilit, majd rádobtam tigrisrákokat, kb. egy-két percet pirítottam őket, majd enyhén sóztam, felöntöttem fehérborral, amelynek gyorsan elforr az alkoholtartalma. A chili annyira jófajta, hogy az orromban és a tüdőmben is éreztem, hogy csíp, amint beszippantottam a wokból áradó gőzöket. Lefedve bő egy percet pároltam, majd meglocsoltam szójaszósszal, és szórtam rá finomra vágott petrezselyemzöldet. Hozzáadtam a zöldségeket illetve a rizst, óvatosan átforgatva gyorsan összepirítottam, és tálaltam.
Utolsó kommentek