Abban is van valami jó, hogy közeleg a tél: ismét nagy bizonyossággal lehet csukát kapni, illetve aki úgy szereti, fogni eská. Ezúttal egy kicsit hagyományosabb vizekre eveztem. Ehhez persze az is kellett, hogy a Garabonciásban gyönyörű kolozsvári szalonnát szerezzek be, pont megfelelő a hús és a szalonna aránya, nincs túlsózva, túlfüstölve, szinte tökéletes, így a csuka szinte erre várt. Avagy a szalonna a csukára.
Hozzávalók /3 adag/
- 1 csuka /1-1.5 kg/
- 5-7 deka kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kis rozmaringágacska
- 6-8 alma
- 1 ek méz
- 2.5 dl tejszín
- 1 kk étkezési keményítő
- 1-1.5 dl száraz fehérbor /Frittman Irsai Olivér/
- csipet só, frissen őrölt tarkabors, szegfűbors
A megtisztított csukát besóztam, borsoztam, és hűvös helyen állni hagytam. A szalonna felét vékony szeletekre vágtem /5-6 db elég/, a másik felét pedig kb. négyszeres gyufaszál vastagságúra felaprítottam. Ha halba szalonna- vagy hagymaféléket töltünk, előzetesen mindig pirítsuk meg, mert pl. mire a hagymák átsülnek, addigra a hal már régen túlkészül, esetleg szét is esik. Ráadásul a hal belsejében Jónás a hagyma meg sem pirul, ami pedig felettébb kellemes ízű. Tehát a fokhagymát durvára vágtam, a hagymát negyed karikákra. Serpenyőben közepes lángon kiolvasztottam a felaprított szalonnát, kicsit meg is pirítottam, majd ekkor rádobtam a hagymákat, és összepirítottam. Mikor szép színe lett, rádobtam a rozmaring leveleit, és egy picit sóztam /ez nagyban függ a szalonnától/. A szalonnás keveréket betöltöttem a csuka hasába. A csukánál hosszabb alufóliát téptem, meglocsoltam a szalonna kiolvadt zsírjával, csuka hátára terítettem a szalonnaszeleteket és légmentesen lezártam a fóliával, 40 perce 200 fokra előmelegített sütőbe tettem.
Az almákat meghámoztam, felkozkáztam. Lábasban mézet karamellizáltam, rádobtam az almákat, egy picit még tovább pirítottam, felöntöttem egy kevés fehérborral, és az almát pár perc alatt puhára pároltam. Amint elkészült, a bort leöntöttem róla, ezt összeforraltam keményítővel elkevert tejszínnel, egy csipetnyi sóval, kevés frissen őrölt tarkaborssal és szegfűborssal fűszereztem, majd ráöntöttem az almára /így az almadarabok épen maradnak/.
A csukát tálon kicsomagoltam, a pecsenyelevet egy tálkába öntöttem, és 5-6 perc pihentetés után éles késsel adagokra szelve tálaltam. Mivel nincs kifilézve, egy kicsit macerásabb a szálkákat kivadászni, de ezesetben megéri, a hagymás-szalonnás töltelékkel nagyon finom lesz.
Utolsó kommentek