Khmm, izé... Szóval igen eseménydús két héten vagyok túl, ez minden mentségem, hogy a blogot nem műveltem. Elnézést kérek, sajnos nem csupa móka és kacagás volt osztályrészem, munka ügyben kissé elszaladt a táltos. Mindenesetre a konyhában azért valamennyit sikerült muszáj volt dolgoznom, így most egy csomó anyag várja, hogy megírjam. Már fizikailag is jobban fog menni, mert közben sikerült alaposan bénázom is, és jól levágtam a balos mutatóujjam hegyét. Ennek használata pedig intenzíven szükséges a billentyűzet püfölésekor. Már legalább nem fáj:). Pedig már több, mint egy éve, hogy egy karcolást sem ejtettem magamon, ezúttal egy vasárnap=két komolyabb sebesülés. Mondhatni, rám járt a rúd, pokol több felvonásban.
Hogy főzésről, avagy sütésről is szó essék, nemrégiben az Ikeában lőttem egy igazi jó öntöttvas grillezőt. Ez olyan fajta, amit fel kell tolni a gázra, hagyni, hogy magába szívja a hőt, és utána lehet rajta szépen grillezni. /A tisztán tartása külön fejezet, inkább nem ecsetelném./ Éppen úgy alakult, hogy valamilyen húspogácsa(-szerűségre) támadt gusztusom, Sok időm nem volt, ezért a hentessel daráltattam le a húst, és az összetevőket kb. 10 perc alatt összedobtam, egyszóval nem túl bonyolult az elkészítése.
Hozzávalók /3-4 fő részére, kb. 8-10 db/
- 0.9-1 kg darált mangalica- vagy sertéslapocka
- 1 kisebb fej lilahagyma /vagy egy nagyobb fele/
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, frissen tört bors
- sok frissen vágott majoránna, néhány szál petrezselyemzöld
- 1 ek. libazsír /vagy kacsa, disznó, stb/
A lilahagymát finomra vágtam, forró zsíron megfuttam. A majoránna leveleit lehúztam a szárról, és a néhány szál petrezselyemzölddel együtt finomra vágtam. A fokhagymát szintén. Az összes hozzávalót öszedolgoztam, és 35-40 percet pihentettem. A grillt feltettem a gázra /hagyományos szabad tűzön még jobb lenne/, és hagytam felmelegedni. A masszából gombócokat formáztam, kézzel jól lelapítgattam enyhén hosszúkásra, és a grillre tettem. Kb. 6-7perc után szépen megpirult az alja, óvatosan megfordítottam, és a másik felét is megpirítottam. Legjobb hozzá valamilyen friss zöld(ség)saláta, és egy szelet kenyér vagy bagett.
Utolsó kommentek