Ha létezik első látásra szerelem, ez az. Amint megláttam kicsi Vú karfiolfasírtkáit, máris láttam előre sorsom. Túl sokat nem variáltam rajta, mert logikusan minden a helyén van benne, csak a mennyiséget szoroztam fel, illetve egy kicsit bátrabban fűszereztem.
Hozzávalók /6-8 adag/
- 2 közepes karfiol
- só, 2-3 babérlevél, 1-1.5 tk. koriander
- 3 tojás
- 1 cs. ricotta /250 g/
- 5 ek. liszt /ebből 2 ek. teljes kiőrlésű/
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só, bors, 1/2 szerecsendió frissen reszelve
- 1 kisebb cs. petrezselyemzöld
- szölőmagolaj a sütéshez
A karfiolokat megfőztem sós, korianders, babérleveles vízben. Amint kihűlt, a koriandereket kivadásztam, a karfiolokat rózsáira szedtem, és a felét /a nagyobbakat/ krumplitörövel jól öszzetörtem. A fokhagymát és a petrezselyemzöldet finomra vágtam, és hozzáadtam a tojásokkal, ricottával egyetemben. Belereszeltem fél szerecsendiót, borsot törtem bele, megszórtam liszttel, és összedolgoztam. A végén még hozzáadtam az apró rózsáira szedett karfiolokat is. Viszonylag lágy, épp csak formázható masszát kaptam. Vastag falú serpenyőt üzemi hőfokra melegítettem, bő fél evőkanálnyi szőlőmagolajat locsoltam bele, a masszából gombócokat formáztam, és jól ellapítva a serpenyőbe tettem /a serpenyőben is lehet még lapítani rajta, hogy egyenletesebb legyen/, amennyi egyszerre csak fért. Mindkét oldalukat megpirítottam. Köretként rizottót készítettem és egy egyszerű kapros-metélőhagymás citromlével nyakonöntött uborka-paradicsomsalátát. Tálaláskor tejfölt szedtünk a fasírtok tetejére.
Utolsó kommentek