Eljött az időzített posztok ideje. Lesz még ilyen:) Mostanában nemigen voltak kreatív dolgaim a konyhában, illetve régi, már ismertetett kedvenceket készítettem. Ezek a tekercsek valamelyest kivételek, a tavasszal készített medvehagyma-pestó adta hozzá az alapot. Igaz, csak egy medvehagymást akartam eredetileg, de kissé elszámítottam magam, így a másik két tekercset vékonyan megkentem a maradékkal. Nem rontott rajta.
Hozzávalók /3 rúd, 6 adag/
- 600 g tönkölyliszt /25% teljes kiőrlésű/
- 30 g élesztő
- 3 tojássárgája
- 300 ml tej
- 2 tk cukor
- 1 csapott ek. só
a kenéshez
- 1 tojás
töltelék
- 4 ek medvehagyma-pestó
- 250 g juhtúró
- 1 kis fej finomra vágott hagyma
- 100 g vékonyra szelt pulykakakas vastagkolbász /enyhén csípős/
- 150 g frissen reszelt érlelt gouda
- 60 g vörös vagy fekete olívabogyó magozva, negyedelve
- 2 szál csemegehagyma vékonyra karikázva
- 150-180 g szardínia /2 konzerv, natúr olajos/
- 60 g vörös vagy fekete olívabogyó magozva, negyedelve
- tepsi kikenéséhez vaj
A tejet a cukorral együtt kb. 40 fokosra melegítettem, elmorzsoltam benne az élesztőt, és 10 percet hagytam dolgozni. Addig előkészítettem a tészta többi hozzávalóját, amelyet végül 15 percig dagasztott a gép. Konyharuhával letakarva 1 órát kelesztettem, addig összeraktam a töltelékeket. A szardíniákról amennyire tudtam, leszedtem a csontokat, "szálkákat" és lecsepegtettem, majd körömnyi darabokra tépkedtem. Az olajbogyót kimagoztam, negyedeltem, a juhtúrót pedig összedolgoztam a medvehagymával, kolbászt vékonyra szeltem.
A kelesztés után a tésztát három egyenlő részre osztottam. Mindegyiket téglalap alakúra nyújtottam, vékonyra és olyan szélesre, hogy épp beférjen a tepsibe. A tölteléket úgy raktam, hogy a végén, ahol feltekerem, az utolsó 7-8 centire, illetve a két szélén 2-3 centire ne jusson, így nem folyik ki sülés közben. A medvehagymásra ráhalmoztam a töltelék javát. Egy része így is megmaradt, azzal a többit kentem meg vékonyan. Megszórtam apróra vágott hagymával, feltekertem. a végit visszahajtottam, és a kivajazott tepsibe helyeztem. A másik kettőt is megtöltöttem a szardíniával és olajbogyóval, illetve kolbásszal, sajttal és olajbogyóval. Egymástól egyenlő távolságot hagyva ezeket is a tepsibe helyztem és letakarva további 20-25 percet kelesztettem. Egy tojást össszedolgoztam, és ezzel megkentem a tekercsek tetejét, 200 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc megsütöttem. Szeletelés előtt 15-20 perc pihentetés kell neki. Melegen a legjobb.
Utolsó kommentek