Nagy bajban voltam a névadással, míg végül ezt a nem túl fantáziadús, de a lényeget nagyjából jól fedő elnevezést találtam neki. Igazából találni kéne neki egy frappáns nevet, de a fantáziám nehezebben szárnyal ebben a dögmelegben. Maga a leves arról szól, hogy a nyári melegben is jóleső, közepesen tartalmas fogást lehessen tálalni, és ennek maradéktalanul megy is felel. Szingte mindegy, milyen zöldségek vannak benne, amit épp frissen meglát, és megkíván az ember a piacon vagy a kertben, minden mehet bele. Egyedül a paradicsommal voltam úgy, hogy ugyan lassan már használható lenne a piaci is, de mivel jelentős készletek birtokában vagyok, inkább abból használtam.
Hozzávalók /4-5 l/
- 1 cs petrezselyemgyökér
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 kisebb patisszon
- 2 fej lilahagyma
- 1+1 fej főzőhagyma
- 2 fej újfokhagyma
- 10-15 szál zsenge sárgarépa
- 60-80 deka csontos sertéstarja /ez épp a tarja és karaj találkozása volt/
- 3-4 deka kevésbé húsos kolozsvári szalonna
- 2 zellerszár
- kakukkfű, bazsalikom, petrezselyemzöld, zellerzöld, kapor
- só, bors
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv /vagy 4-5 közepes paradicsom hámozva, és ugyanennyi passzírozva/
A hús kicsontoztam, és 2-3 centis kockákra vágtam. A szalonnát alaposan felaprítottam, kiolvasztottam, majd megpirítottam. Hozzáadtam a húst a csonntal együtt, ekkor már nagy lángon pirítva. Ha kicsit odakap, az sem baj, csak ne égjen meg. Amikor már egy kis színe lett, hozzáadtam egy fej apróra vágott főzőhagymát, pár percig együtt pirítva a hússal. Sóztam, borsoztam, majd felöntöttem vízzel, úgy számolva, hogy a zöldségek hozzáadásakor már ne nagyon kelljen /kb. az edény kétharmadáig érjen/. Amíg szükséges volt, lehaboztam, közben leszedve a zsírjából is, majd 70-75 perc csendes fövés után hozzáadtam a hasonló méretűre vágott zöldségeket, a hagyma, patisszon és a zellerszár kivételével, ezek csak negyed óra múlva csatlakoztak. Ekkor adtam hozzá a feldarabolt paradicsomot is, a levével együtt. A paradicsom hozzáadása után érdemes csak véglegesíteni a sózást. Újabb 10 perc csendes bugyborékolás után apróra vágtam egy kisebb csokor kaprot, 5-6 szál petrezselyemzöldet, 2 zellerszár leveleit, 4-5 bazsalikomlevelet, 2-3 ág apró levelű bazsalikomot, 5-6 ág kakukkfüvet, beleszórtam a levesbe és tálaltam. Kiváló nyári leves, annyira tartalmas is, hogy ha nem vagyunk túl éhesek, akkor magában is elég legyen némi bagettel és egy kis desszerttel rásegítve, de egy komplett nyári ételsorban is megállja a helyét.
Utolsó kommentek