Cserke epersültje annyira lenyűgözött, hogy azonnal ki kellett próbálnom. Tényleg nagyon nehéz neki ellenállni, ezért rögtön üvegekbe és szárazdunsztba került a jó része, hátha sikerül télig kihúznia. :)
Hozzávalók
- 3-3.5 kg szamóca
- 200 g gyümölcscukor
Cserke módszerén nem variáltam, a megmosott szamócák négybe vágva kerültek a kacsasütő edénybe. 190 fokos sütőben kb. 40-50 perc alatt elég levet eresztett, ezt leöntöttem róla (nagyobb mennyiség esetén a balesetveszélyt elkerülve lehet merőkanállal is leszedni). A szamóca tetejére szórtam egy kis gyümölcscukrot, és ment vissza sütőbe. A leszedett szamócalevet folyamatosan kavargatva alaposan besűrítettem, kb. másfél-két liter volt az alapmennyiség, és kb. 2.5-3 deci lett belőle. A végén hozzáadtam kb. 15 deka gyümölcscukrot. Ekkor derült ki, hogy a szamóca újabb adag levet eresztett, amennyit tudtam, leöntöttem belőle és még forraltam pár percig, de tovább nem akartam kínozni, így visszaöntöttem a besűrített levet, 240 fokra emeltem a hőfokot, és még kapott 15 percet, hogy minél jobban karamellizálódjon a teteje. A javát tisztára mosott üvegekbe töltöttem, így került pár napra szárazdunsztba. Zárolva.
A leve különben cseles, amint kihűl, szépen besűrűsödik.
Kiegészítés (2009. május): Az idén egészben hagytam a szamócaszemeket, úgy még jobb lesz a végeredmény. Dupla mennyiséget készítettem, sötét muscovado nádcukorot felhasználva. A nagyobb mennyiség és az egészben maradt gyümölcsök miatt a levet csak bő másfél óra elmúltával szedtem le /3-3.5 liter/ és közepesen erős lángon harmadára besűrítettem kb. 40 perc alatt. Közben a sütőben a szamóca még újabb levet ad ki magából, azt hozzá lehet szedni a sűrítenivalóhoz. Tisztára mosott üvegben fejreállítva 1 nap szárazdunszt, tartósítószer nélkül eláll, a következő szezonig biztosan /ha lenne rá ideje/.
Utolsó kommentek