Lassan vége a tavasznak, és beköszönt a kora nyár. Többek között ezt jelzi a bodza tömeges virágzása is. Nem nagyon szoktunk szörpöket iszogatni, de a bodzaszörppel (és a málnával) szeretek kivételt tenni. Azon felül, hogy finom, a bodzaszörp házilag elkészíthető úgy is, hogy még valamennyire egészséges is legyen. Igaz ez a sok méz miatt drágább, és a vonalaknak ettől függetlenül akkor sem tesz jót, de néha tehetünk kivételt. /hehe, néha :)/
A hétvégét Szegeden töltöttük, és szembesülnöm kellett a ténnyel, hogy már mindenhol tömegével virágzik a bodza, ha tenni akarok valamit az ügy érdekében, akkor nincs sok időm. /1-2 hét persze még biztosan van, nálam ez tipikus pánikreakció/. Enyhén másnaposan szépen lassan kocsikáztunk hazafelé, és egyszer csak, az úttól kellő távolságban megpillantottam egy hatalmas bodzást. Természetesen -most sem okozva csalódást- azonnal becserkésztük, és megállapítottuk, hogy ebből bizony szüretelni kell. A csomagtartóban szerencsére mindig van egy összecsukható láda, abba kezdtük el szedni, jó negyedig megrakva. Így meg lett a vasárnap délutáni-esti program :).
Hozzávalók
- 1 db 5 literes dunsztos üveg
- 50-70 bodzavirág fej
- 500 g barna nádcukor
- 500 g "fehér" nádcukor - kb. 1.2 liter víz
- kb. 2.5 kg méz /ha van rá mód, a fele legyen akácméz/
- 5 citrom leve
- 5 citrom
- 12-15 g citromsav (szilárd)
Forraljunk vizet, oldjuk fel benne a cukrot, és hűtsük vissza kb. 30-35 fokosra. Addig a bodzafejeket óvatosan mossuk meg, úgy hogy a lehető legtöbb virágpor maradjon benne (ha biztos helyről van, el is hagyható a mosás), majd a virágokat vágjuk le az ernyő szárairól. Lehetőleg közvetlenül az üvegbe. Akkor már elegendő a virág, ha az üvegben kissé megnyomkodva legalább a feléig felér. A cukros vízből vegyünk ki egy keveset, oldjuk fel benne a citromsavat, öntsük vissza. Facsarjuk ki 5 citrom levét, ezt is adjuk hozzá, majd keverjünk el benne kb. 2 kg mézet. 5 alaposan megmosott citromot karikázzunk fel, és dobáljuk a bodzavirágok tetejére, majd öntsük fel a cukros-mézes sziruppal. Ha kevésnek bizonyul, öntsünk a tetejére még mézet. Külön tartósítószer nem szükséges, elegendő cukor és citromsav van a szörpben, az tartósít. A barna nádcukorral kapcsolatban kissé szkeptikus voltam, aggódtam, hogy túlzottan sötét lesz majd végül a szörp, de megérte kockáztatni, a citromnak és a citromsavnak köszönhetően gyönyörű aranysárga lett a végeredmény.
Az üveget fedjük le, helyezzük hűvös helyre, naponta néhány alkalommal alaposan keverjük meg. 3-4 nap elteltével szűrjük le, és azonnjal zárjuk palackba, lehetőleg légmentesen, azaz töltsük csurig az üvegeket.
Bodzaszörp máshol
http://dibbuk.blogter.hu/?post_id=165377
http://joliejulie.blogspot.com/2007/05/bodzaszrp-bodza-dicsrete.html
http://www.edenkert.hu/cikkek/elet-mod/bodzaszorp-recept-suritmeny/
http://www.boon.hu/engine.aspx/bodzaviragle/t/page/boon-article-detail-page/cn/boon-news-ed08-20051017-015057/dc/im:all:recipe-drinks/ag/im-mon
http://receptek.freeblog.hu/archives/2007/06/25/Bodzaszorp/
Utolsó kommentek