A múlt szombati piacoláskor szinte nem hittem a szememnek, annyiféle csodás árut láttam, hogy alaposan beindultam, mint az a bizonyos pap szamara a katonazenétől. Megjelent az újfokhagyma, ezért szinte bármilyen aljas tettre is képes lennék. Vettem kovászolni való uborkát, újkrumplit, újrépát, újpetrezselymet, spárgát, főzőhagymát, szamócát és még ki tudja mi mindent. És természetesen újfokhagymát, majdnem egy vagonnal. Baromfi ügyekben egyelőre nincs még stabil jó beszállítóm, így jobb híján kénytelen voltam megvenni a Metroban árusított szabadban, szemes takarmányon nevelt jércét. Erős a gyanúm, hogy átverés van a dologban, az ilyen jércének sokkal finomabbnak kellene lennie ennél, valószínűleg csak az utolsó 1-2 hétben állítják át rendesen természetes étkezésre. Összességében azért nem rossz, szükségmegoldásnak megfelel.
Hozzávalók /4 adag/
- 1 fő jérce
- só, bors
- 1 ek libazsír
- 1 fej fokhagyma
-1 kg újkrumpli
- só
- 4 fej újfokhagyma
- 8-10 db ujjnyi vastagságú új sárgarépa
- 1 nagy csomónyi új petrezselyem zölddel
- 3-4 szál csemege lilahagyma
- 2 fej főzőhagyma
- 1-2 ek libazsír
- só
A csirkét részegységeire bontjuk /alsó-felső combokat is válasszuk külön/, alaposan szórjuk meg frissen őrölt tarkaborssal /ha van benne egy kis szecsuáni bors, még jobb/, és hagyjuk állni legalább egy órát. Hevítsünk libazsírt, és a mellek kivételével pirítsuk meg először a bőrös felét, majd megfordítva is, sózzuk, és libazsírral vékonyan kikent tepsibe helyezzük bőrös felével felfelé. Szórjuk meg egy fej fokhagyma félbevágott gerezdjeivel, és tegyük 200 fokos sütőbe. Az újkrumplit csutakoljuk le, ha ettől még nem jött le a héja, húzzuk le. Karikázzuk fel, és 1 diónyi olvasztott libazsíron kissé kapassuk meg mindkét oldalát, sózzuk, esetleg borsozzuk, és öntsük a csirke mellé a tepsibe /ekkor 25 perce legyen benn a csirke/. Pár perc múlva pirítsuk meg a melleket, sózzuk, és tegyük a tepsibe azokat is. További 20 perc alatt minden elkészük, esetleg, ha a krumpli véletlen még nem puhult volna meg, kaphat további pár percet. Tálalásig meleg helyen tartsuk.
A fennmaradó 20 perc pontosan elég arra, hogy előbányásszuk a wokot, felhevítsük. A zöldségeket tisztítsuk meg, és kínai módra vágjuk fel szálasra. Tehát pl. a répát hosszában felezzük meg, és a tengelyére 10-15 fokot bezáróan kezdjük el vékony csíkokra aprítani. Ugyanígy a főzőhagymát, gyökeret, lilahagymát, és az újfokhagymát. Az újfokhagyma az elkövetkezendő néhány hétben teljesen mértékben fogyasztható mindenestől, még a szára is, csak húzzuk le a külső réteget róla /azért nem árt ellenőrizni/. Optimális esetben mindenból 5-6 centi hosszú, pár mm vastag szálakat kapunk. A wokban kevés libazsíron zöldségfajtánként külön-külön pár perc alatt pirítsuk meg a felvágott zöldségeket, majd mielőtt kivennénk, szórjuk meg 1-2 csipet sóval, és 1-1 nagy adag finomra vágott petrezselyemzölddel, forgassuk át, szedjük ki, és jöhet a következő adag. Más fűszerezés felesleges, élvezzük a zöldségek friss, üde természetes ízét! Egy Légli Blanc vagy hozzá hasonlóan légiesen könnyed fehérbor nagyszerűen kiegészíti
Utolsó kommentek