Olyan régen volt már csiga, hogy idejére sem emlékszem. Talán az idén egyszer neki is indultam egy édes változatnak, de abba végül annyi tölteléket sikerült beleraknom, hogy koszorúként végezte. A medvehagyma-pestó különböző felhasználási területei is rendkívüli módon izgatták a fantáziám, ezért a medvehagyma-sokk elmúltával máris elérkezettnek láttam az időt, hogy két dolgot összehangoljam.
Hozzávalók
- 400 g tönkölybúza fehérliszt
- 100 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 2.5 deci tejszín
- 3 tojássárgája
- 1 ek cukor
- 1/3 szerecsendió reszelve
- 1 ek só
- 2.5 deka élesztő
töltelék
- 160-170 ml medvehagyma-pestó
- 2 ek sült libazsír
- 60-80 g római pecorinó
- 120 g éven túli érlelésú gouda
A kézmeleg tejszínben elkevertem a sót és a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, hagytam 8-10 percig dolgozni. Addig leszitáltam a lisztet, belereszeltem kb. harmadnyi szerecsendiót, elválasztottam a tojássárgáját a fehérjétől. Húsz perc alatt bedagasztottam a tésztát, amelyet egy órát kelesztettem. Kb. 2-3 mm vastag téglalap alakúra kinyújtottam, megkentem olvasztott libazsírral, elterítettem rajta a medvehagymát, és megszórtam kétfajta reszelt sajttal. Fontos a sajt minősége, hogy elérjük a kívánt ízhatást: a római pecorinó és a jól érlelt gouda párosa kellő mértékben ellenpontozza a medvehagyma erőteljes aromáit. A tésztát lazán feltekertem, éles késsel hétbe vágtam /8-ba akartam, így sikerült/, a csigák alját összecsippentve libazsírral kikent mázas cseréptálba tettem, és fél óra további kelesztés után ment a 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 40 perc alatt készült el, további 10 perc pihentetést kellett már csak kivárni. Ez utóbbi a legnehezebb.
Utolsó kommentek