Hugh Fearnley-Whittingstall Kasza, kapa fakanál műsorában láttam annak idején ezt a jamaicai ételt, és tulajdonképpen ez adta a végső lökést a kecskeügyek elindításához, még ha közben el is telt vagy fél év. A finom zsenge húsokat megsütöttem, a csontokból leves készült, egy csomagom maradt már csak, kifejezetten erre a célra: a húsos-csontos, inasabb húsok /pl. lapocka/ és a belsőségek kiválóan alkalmasak a ragukészítésre. Csak nagy vonalakban emlékeztem a currykészítés menetére, de nem is terveztem a recept egy az egyben történő átvételét, amit az is indokolt, hogy fiatal kecskegidáról van szó. Így nem láttam értelmét a pácolásnak sem, hiszen ez a zsenge hús pont fel fog venni annyi fűszert a szaftból, amennyi kell neki.
Hozzávalók
- kb. 1.5 kg kecskehús /belsőségek is lehetnek benne, kecske híján pedig jó a bárány is/
- 1 tk feketebors
- 1 tk egész koriander
- 1 rúd fahéj
- 8-10 szem kardamon magja
- 1 kk lepkeszegmag
- 1 tk kurkuma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- kis darab gyömbér
- 1 dozoz hámozott paradicsomkonzerv
- fél csili
- 5 deka vaj
- 2 ek olívaolaj
- 1 deci fehérbor
- frissen vágott kakukkfű
köret
- 15 deka vadrizs
- 25 deka barnarizs
- só, fokhagyma
- 1 liter csirke- vagy zöldség alaplé
- 2 deka vaj
Az olívaolajat és a vajat megolvasztottam, lehaboztam, és ebben nem túl magas hőmérsékleten megfuttattam a curry-fűszereket (bors, koriander, fahéj, kardamon, lepkeszegmag). Amikor megpirult, és már szépen pattogott, akkor leszűrtem, és mozsárban megtörtem /a fahéj kivételével, ez egészben ment vissza/. A visszamaradt szűrt fűszeres zsiradékon minden oldalukon megpirítottam a húsokat, majd rászórtam a felaprított hagymát, fokhagymát és lereszelt gyömbért. Pár perc alatt összepirítottam, majd hozzáadtam a frissen őrölt fűszereket, valamint a sót, kurkumát és egy kimagozott fél csilit apróra vágva. Felöntöttem egy deci rizlinggel és annyi vízzel, hogy épp csak ellepje és 30 perc alatt fedő alatt csendesen pároltam. Ekkor felaprítottam a hámozott paradicsomot, és azt is hozzáadtam (a levét másra hasznosítottam) és további 10 percig hagytam csendesen rotyogni. A legvégén megszórtam frissen vágott kakukkfűvel. Köretként párolt vad- és barnarizs keveréke készült: vajon megfuttattam egy kis aprított fokhagymával, csirke alaplével felöntöttem és 35-40 perc alatt puhára pároltam, tulajdonképpen pont a kecskével egy időben lett kész.
Asszony pajtás nem kifejezetten kecskerajongó (sőt!), így örültem, hogy még neki is nagyon ízlik. Másik hasznos tapasztalat, hogy ezentúl semmilyen előre csomagolt curry-keveréket nem fogok venni, azoknak soha nem lesz ilyen intenzív zamata, mint amit magam pirítok és mozsárban török frissen, ráadásul harmadannyi fűszerrel is elég.
Utolsó kommentek