Horasz kolléga kördést intézett hozzám, miszerint mi jelzi a gasztronómiai tavasz beköszöntét? Esetleg van-e olyan étel amit ilyenkor mindenképpen elkészítek?
Nos, erre nem is olyan egyszerű a válasz. Tulajdonképpen már február elején közepén megérzi ezt az ember, amikor a piacon járva néhol látni -igaz fólia alatt termelt- újhagymát, retket, spenótot. Ilyenkor már ismét szebb és finomabb a petrezselyem és a zeller zöldje is. Mindezen jól fel lehet is lehet buzdulni, ám néhány hideg nap még könnyen lehűtheti a lelkesedést. Aztán, lassan már évek óta szokásosan ilyenkorra teszem évi rendes diétámat, hiszen ez az az időszak, amikor igazából nincs semmiféle csábítás. Na jó, a vérnarancs, abból több is belefér, de a farsangi fánkon kívül tényleg semmiféle kihívás nincs. De ahogy egyre inkább hosszabbodnak a nappalok, és közeleg a Húsvét, a diéta is egyre jobban szorít, és elkezdődik a tervezgetés. Wellington-bélszín, mindenféle tésztában sült finomságok, pirogok, cassoulet, rántott csirke, zsenge gyümölcsök, zöldségek csak hogy mást ne is említsek. A nagy tervezgetésben a Húsvét elérkezte már egyértelműen tavaszt jelez. Ez könnyen észrevehető arról is, hogy egyre több és -mi a lényeg- finomabb spenótot látni. Ilyenkor aztán lehet is belőle tobzódni, salátaként, párölva, betöltve, mártásként, mindenhogy. Na és persze a bárány, a nagy kedvencem, kihagyhatatlan. Az nálunk hagyományos már évek óta, az idén sem hagynám ki semmi pénzért sem. Finom báránygerinc, báránycomb, töltve, sütve, elég csak rágondolni, tiszta idegbaj, emnnyi idő még addig :). Aztán elérkezik április, május, az események felgyorsulnak, dömpingszerűen, szinte egyszerre érkezik minden, hétről-hétre van valami újdonság. A piacon járva ilyenkor szinte megrészegül az ember, mindent felvásárolna, amit szépet csak meglát. Majd elérkezik a tavasz fénypontja, érik a szamóca, megjelenik a friss, rántani való idei csirke, illetve van kb. két-három hét, amikor az újfokhagyma kapható. Igen, nálam ez a tavasz csúcspontja, és egyben vége is, innentől kezdve már egyértelmű a nyár beköszönte. De az már egy másik történet.
De addig is, még sok idő van, használjuk ki, készüljünk, tervezgessünk! Halló, chilii, Mamma és phzs, nálatok mi a helyzet?
Utolsó kommentek