Több helyen is olvastam, hogy pl. felesleges a tésztafőző vizet előzetesen sózni, mert a sós víz jóval magasabb hőmérsékleten, akár 107 fokon forr. Nemrégiben beszereztem egy maghőmérőt, és azóta mindent mérek, valószínűleg van bennem egy elveszett mérnök /na, jó, egy év alatt befejeztem a Műegyetemet :)/.
Szóval, azt tapasztaltam, hogy gyakorlatilag elhanyagolható a különbség. A konyhámban (kb. tengerszint feletti 130-140 m-es magasság) az erősen sós víz a hőmérő adatai szerint 99.8 C fokon forr. A csapvíz értéke kb. 99.6 C. Ma este el fogok végezni még egy kontroll-mérést, de nem hiszem, hogy jelentős eltérés lenne.
Akinek van hőmérője, kérem mérje meg, és számoljon be az eredményről, akár itt kommentben, akár mailben a lorien kukuc fidelio pont hu cimen. Az eredményeket összegezni fogom.
Utolsó kommentek