Ismét egy olyan étel, amelyet tovább tart megírni, mint elkészíteni. Nemrégiben nagyobb mennyiségű gorgonzolára tettem szert, de olyan gyorsan fogyott, hogy kénytelen voltam utánpótlás beszerezni. Ebből végre már sikerült ételt készíteni, természetesen az egyszerűség jegyében. Eredetileg úgy terveztem, hogy nem olvasztom meg teljesen a sajtot, de végül egy rossz mozdulattal mind beleszaladt a mártásba. Sebaj, az olvadás semmi komolyat nem változtatott, a lényeg, hogy fergeteges ízorgia született.
Hozzávalók (2 adag)
- 30 deka farfalle
- 1 sonkahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek. olívaolaj
- 15 deka gorgonzola
- 1 deci tejszín
- 3 púpos evőkanálnyi magozott, de nem töltött olívabogyó
- 1-2 ág kakukkfű levelei (ha nincs friss, inkább ne használjunk szárítottat)
- 2 deka frissen reszelt parmezán
A legtöbb időt a tésztafőzés viszi el. Előírás szerint (1 liter víz/10 deka tészta, sózni csak forráskor) főzzük al dentére a farfallét. Főzés ideje a dobozon (T). T-3 perckor futtasunk meg egy nagyobb serpenyőben egy kis olívaolajat, pirítsuk meg rajta a jól felaprított sonkahagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá két kakukkfűág leveleit elmorzsolva, valamint az olívabogyókat, esetleg annak levéből egy evőkanálnyit, így a további sózás is megoldja. Öntsünk hozzá 1 deci tejszínt, forraljuk meg. Szűrjük le a tésztát (T). Óvatosan kevergetve adjuk a mártáshoz a felkockázott gorgonzolát, amely villámgyorsan olvadni kezd (T+15 mp). Adjuk hozzá a tésztát, forgassuk bele a márátásba és tálaljuk (T+25 mp). A hedonisták még frissen reszelt parmezánnal szórják meg, könnyű rozéval, vörösborral vagy lambruscoval öblítsük.
Utolsó kommentek