Utóbbi időben kísérleti jellegű lett a konyhám, amiből aztán jól-rosszabbul sikerült dolgok is származnak. A birsalmás-diós rétes ebben a formában inkább a sikeresek közé tartozik, habár valószínűleg nem leszek függő, bár még fogok ezen dolgozni. Igaz a birsalmák tekintetében egyfajta készlet-elhasználási szempontok is szerepet játszottak, illetve azok nyersen sem voltak olyan intenzív, meggyőző ízűek, mint az elvárható lenne. A legnagyobb problémát maga a tészta jelentette, most egy kiskunfélegyházi 8 lapos terméket használtam. Ennek minősége meg sem közelíti a Spar sajátcimkését (pedig az is csak stabil középkategória), ez már akkor látszott, amikor kiszedtem a csomagolásból, kissé nagyon is szárazabbnak tűnt az ideálisnál. A tészta hibáját alátámasztja a pár nappal előtte sütött tökös-mákos rétes is.
Hozzávalók (2 rúd)
- 6-7 birsalma (kisebb fajták voltak)
- 15 deka dió
- 3-4 e.k. gyümölcscukor
- 8 deka vaj
- 1 tojássárgája, 2-3 ek. tejföl
- 1 cs. réteslap
- 1 tk fahéj
A birsalmákat lereszeltem, de csak addig, amíg a húsuk egyenletesen puha volt, az ikrás részt inkább kihagyva. Alaposan kinyomkodtam, a levét azon nyomban megittuk (már ezért megérte az egész macera). A diót mozsárban megtörtem. Szándékosan nem daráltam, hogy vegyesen legyenek benne apróbb és nagyobb diódarabok egyaránt (legközelebb lehet, hogy előtte egy kicsit megpirítom). A birsreszeléket a dióval. fahéjjal és a cukorral eldolgoztam. A réteslapokat megfeleztem, egy rúd 4 lapot kapott. Vizes konyharuhára terítettem, alaposan megkentem olvasztott vajjal, a tölteléket az egyik szélétől 10 centire felhalmoztam, a konyharuha segítségével felhajtottam. Óvatosan a kivajazott tepsire helyeztem, mindenhol megkentem először olvasztott vajjal, majd jó alaposan a tojásos-tejfölös keverékkel. 210 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütöttem. Szeletelés előtt nem árt negyed órát pihentetni. Ebben a formában nem lett túl édes, de pont az lett benne a jó. A maradék birsalmák kiváló felhasználási módja :) Igazából akkor lenne tökéletes, ha a diók kevésbé áznának el, erre kéne valamit kitalálni...
Utolsó kommentek