Újabban csillapíthatalan mákéhségem van. Ahogy valaki találóan megfogalmazta, a harmincon túli férfiaknál ez tipikus kórkép. Igaz, ezt a formulát ugyanilyen könnyen rá lehetne húzni a harmincon aluliakra, valamint a szebbik nemre is, de valóban megfigyeltem magamon, hogy az utóbbi években egyre több mákos ételt veszek magamhoz. A mák egyik legjobb megjelenési formája pedig a rétesben van (mégpedig a tökös-mákosban). Régóta terveztetem már a rétessütést, ám kissé tartottam a bolti tésztától, arra pedig nincs sem megfelelő konyhám, sem elég rutinom, hogy magam húzzak rétestésztát. Eleddig tehát erősen jegeltem magamban a témát, ám Chillivel többször értekeztünk rétestészta ügyben, és az ő biztatására végül ledőltek bennem a gyári rétestésztával kapcsolatos falak. Chilii javaslatára a Spar által forgalmazottat próbáltam ki, és végül nem is bántam meg. Sőt. A rétes mértékegysége a méter, de még ilyen mennyiségben is igen hamar elfogyott, ha finoman akarok fogalmazni, akkor úgy mondanám, hogy nem volt ideje kiszáradni. Sőt, a nagyjának igazán kihűlni sem:) Mivel erősen tökszezon is van, így a kedvenc rétesem, a tökös-mákos változat mellett határoztam. Kiindulópontként az Őrségi Teleház honlapján lévő recepttel próbálkoztam, ám ott néhány anyagmennyiség pontatlanul van feltüntetve, ez már olvasáskor világos volt számomra, így más arányokat használtam. De az ott lévő három deci tejföl két tojás, mint kenőanyag is erős túlzás.
Hozzávalók /4 rúd/
- 1 cs. réteslap (12 db)
- 10 deka vaj
- 40 deka mák
- 1.2-1.5 kg sütőtök (egy közepes nagydobosi tök felét használtam el)
- két marék mazsola
- rum
- 1 citrom
- só
- kb. 15 deka gyümölcscukor
- 1 deci házi tejföl
- 1 tojás
Azzal kezdtem, hogy a tököt meghámoztam, lereszeltem, és enyhén megsózva közel egy órát állni hagytam. A mazsolát rumba (Havanna Club) áztattam, és néhányszor átforgattam, míg beitta majdnem az összeset (a maradékot jól megittam). A tök levét erősen kinyomkodtam, majd hozzákevertem a darált mákot, cukrot, mazsolát, ráreszeltem a citrom héját, és belefacsartam a levét. Egy konyharuhát vízbe mártottam, kicsavartam, és az asztalra terítettem. A 10 deka vajat mind megolvasztottam. Egyszerre három réteslapot terítettem a konyharuhára, jól megvajaztam mindenhol, és egy fél arasznyira a szélétől ráhalmoztam a töltelék negyedét, szépen megformázva. A két végétől 5-5 centit kihagytam. A konyharuhával feltekertem a rétest, a végeit aláhajtottam, lapos fakanalakat alácsúsztatva óvatosan a kivajazott tepsire helyeztem. Ezt még három alkalommal eljátszottam, így elfogyott az összes lap és töltelék is, és pont ráfért a sütőhöz adott széles tepsire. Vajjal megkentem mindegyik tetejét, oldalát, majd megkentem a tejföllel elkevert tojással. 210 fokra előmelegített sütöben szép pirosra sütöttem (kb. 25 perc). Nem árt legalább 20 percet pihentetni. Ekkor deszkára tettem, és ferdén felszeleteltem, csak a kés súlyától fogva, hogy ne nagyon repedezzen szét. Tányérra szedtem, enyhén megszórtam porcukorral, de csak a dizájn kedvéért, mert nem szertetm ha túl édes.
Sajnos a kép másodjára is pocsék lett, mégegyszer nekifutok majd.
Utolsó kommentek