Valamikor pár éve a Terebess-en olvastam ezt a receptet, és ez lett egyik kedvenc padlizsán ételem a muszaka mellett, amelyről dibbuk értekezett nemrégiben. A két étel máskülönben igen sok hasonlóságot mutat, de nem is csoda, hiszen a mediterrán népek sokszor alakítják egymás ételeit a saját ízlésük szerint. Van is aztán ebből sértődés, hogy melyik az igazi. Azt nem tudom, hogy mennyire authentikus egyiptomi fogás ez, ebben a formában nem találkoztam vele egyik egyiptomi utamon sem, de a hozzávalók és az elkészítés módja alapján bőven lehet az. De most nem feladatunk a kérdés eldöntése, inkább lássuk a teendőket. Lesz bőven, pár órát rá kell száni.
Hozzávalók (8-10 adag):
- 4 padlizsán
- 1-1.2 kg marhacomb (a bátrabbak használhatnak akár birkacombot is)
- 1-2 fej vöröshagyma
- 8-10 szem krumpli
- 1-1.3 kg paradicsom
- 8 deci tej
- 10 deka vaj
- kb. 4-5 ek. liszt
- 1 csokor petrezselyemzöld
- zöldfűszerek: kakukkfüvek, majoránna
- só, bors
- őrölt szerencsendió, őrölt szegfűbors, őrölt fahéj
- kacsa- vagy libazsír (olaj is jó)
Első feladatunk, hogy a megmosott, végeitől megszabadított padlizsánt felkarikázzuk. Az ujjnyi vastagságnál egy kicsit vékonyabb az ideális. Egyenletesen sózzuk meg, és hagyjuk pihenni kb. 45-60 percet, ahogy sikerül. Folytassuk a húsdarálással. A legtöbb helyen a hentes nem tart két darálót, így szinte lehetetlen feladat darált marhát kapni, sőt találkoztam már olyan elvetemültekkel is, ahol a disznóhúsos darálóban akarták ledarálni a marhahúst, persze jó 10 deka jött volna még az előző, harmadannyiba kerülő disznólapockából, természetesen felsál árban. Nos, az ilyen helyeken lengessünk be egy jó nagy hazait, és a továbbiakban kerüljük messziről.
Így már évek óta otthon darálom a húst (vagy szükség esetén késsel vagdalom), nem történt ez másképp most sem. Ezt követően két diónyi kacsazsírt hevítettem, ebben üvegesre pirítottam a felaprított vöröshagymát, és hozzáadtam a húst. Ezt nem árt szaporán kevergetni, míg mindenhol ki nem fehéredik, mert utána már csákánnyal sem lehet szétbombázni. Szóval kifehéredett a hús, amit ekkor ráadásként egy deci Huba bácsi-féle szürkebaráttal is megjutalmaztam (jómagam is). Elforraltam a levét, hozzáadtam 1 teáskanálnyi örölt szerecsendiót, frissen őrölt borsot, 1 kávéskanálnyi őrölt szegfűborsot és pár csipetnyi fahéjat, majd a petrezselyem kivételével az apróra vágott zöldfűszereket. 1-2 percig még kavargatva pirítottam, hogy a fűszerek egyenletesen hassanak.
Ezt követően megpucoltam a krumplit, vékonyra felkarikáztam, és a serpenyőben 1 dinyónyi kacsazsíron félkészre pirítottam. Ha egy kicsit valóban megpirul, az az igazi.
Amíg a krupli hűlt, nekiláttam a besamelmártás elkészítéséhez. Megolvasztottam kb. 8-10 deka vajat, csomómentesre elkevertem benne kb. 4 evőkanálnyi lisztet. Igazából forró tejjel kéne felönteni, de addigra már így sem fértem az edényekkel, így hidegen, a dobozból (illetve most valami zacskóféléből) lassan hozzáadagoltam a tejet, miközben szorgosan, folyamatosan kevergettem, hogy ne csomósodjon. Az a jó, ha beforralás után közepesen sűrű mártást kapunk. Ha ennél sűrűbb, akkor már nem folyik jól, kevés tej hozzáadásával lehet hígítani (a túl híg mártást forralással lehet még sűríteni). Ekkor adtam hozzá 1 teáskanálnyi őrölt szerecsendiót és pár csipet őrölt fahéjat, illetve elkevertem benne a felaprított petrezselyemzöldet.
Nincs más hátra, mint előre, össze kell rakni az egészet. Legalább két emeletet kell készíteni, de a három még jobb jobb, ha van alkalmas edény (most jutott eszembe, hogy a nagy kacsasütő milyen jó lett volna). Kezdjük egy sor padlizsánnal, a lyukakba a kisebb szeleteket rakva, esetleg fel lehet 1-2 karikát negyedelni is erre a célra. Erre egy réteg krumpli jöhet, ez nem biztos, hogy mindenhol fedni fog. Következik egy vékony réteg darált hús, amit megöntözök a mártással (és késsel kissé el is terítem), a végén pedig jön a vékonyra felkarikázott paradicsom. Ebből kell tehát legalább még egy emelet. 210 fokos sütőben kb. 65-75 perc alatt sül meg, szemrevételezéssel lehet ellőnőrizni, esetleg egy hústűt beleszúrva, hogy minden kellőképp megpuhult-e. Tálalás előtt kell neki legalább 15-20 perc pihentetés, csak utána lehet jól felszeletelni és kiemelni a tepsiből.
Utolsó kommentek