Cserke múltkorjában hiányolta a csigákat, hát íme egy újabb kísérlet. Ha pénteken délután időm engedi, akkor mindig készítek valamilyen kelt dolgot. Most kissé megzakkant hangulatban értem haza, és csak úgy céltalanul nekikezdtem, és begyúrtam egy egyszerű kalácstésztát. Amíg kelt, kortyolgattam egy keveset Huba bácsi szürkebarátjából, és kitaláltam, hogy nekem most csigára van szükségem. Na de mivel töltsük? Tartottam egy gyorsleltárt a hűtőben, ahol felfedeztem egy nyitott szilvalekvárt, és egy tábla 85%-os Lindtet, valamint egy liter tejet. Tovább már gondolkozni sem kell, megvannak az alapanyagok, illetve, hogy mihez kezdek velük. Még egy jó kis forró kakaó is kerül a csigák mellé :)
Hozzávalók:
- 50 deka liszt (60% tönkölybúza finomliszt, 40% graham liszt)
- 2.25 deka (fél cs.) élesztő
- 3 tojás sárgája
- 3 deci tejszín
- kb. 1 deci tej (liszttől függően)
- 2 csomag bourbon vaníliás cukor
- 3 evőkanál rum
- 3 ek. gyümölcscukor, csipet só
töltelékhez
- kb. fél üveg (720 ml-es fele) házi szilvalekvár
- 3-4 deka 70% feletti étcsokoládé
- fahéj
- a tepsi kikenéséhez kb. 1 deka vaj
Szokásos ügymenet szerint bedagasztottam a kalácstésztát, 1 órát kelesztettem, majd kinyújtottam 2-3 mm vastagságú téglalappá. Az egyik hosszabbik szélétől eltekintve egyenlesen megkentem szilvalekvárral, mindenütt megszórtam őrölt fahéjjal, és ráreszeltem a csokoládét. Feltekertem, majd az így nyert tekercset 8 egyenlő részre vágtam, az alját becsippentettem, és kivajazott magas falú kerámiatepsibe helyeztem, egymástól egyenlő távolságot tartva. Bő 20 percig meleg helyen kelesztettem, majd 40 perc alatt 200 fokos sütőben megsütöttem. Mire kisült, elkészült a tömény forró kakaó is, fejenként fél liter. Ja, igen a csigának nem ártana 10 perc pihentetés. Mondanom sem kell, nem tudtuk kivárni :)
Utolsó kommentek