A hétvégi libaügyek mellett az egyik jércém is kilövésre került. Afféle nemecsek ernő lehetett, állandóan őt bántották a többiek, így aztán nem is fejlődött sokra. De egy töltött csirkének pont beillett. Az erkélyen még tartják magukat a zöldfűszerek így szinte a bőség zavarában voltam a fűszerezést illetően. Úgy döntöttem, hogy nem vacakolok sokat, együtt megsütök mindent. Nos, ehhez képest pontosan egy órát tartottak az előkészületek. Mi van, ha kissé elbonyolítom? :) Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az úszás és a szauna után jól esett elszöszmötölni a konyhában, és enyhén fogalmazva, nem is siettem.
Hozzávalók:
- 1 egész csirke
- 1 db zsemle
- 0.5-1 deci tej
- a csirke mája (most még másik kettőét is felhasználtam)
- 1 tojás
- zöldfűszerek: fodros petrezselyem, koriander, kakukkfüvek, oregánó, rozmaring
- só, bors
- 8-9 közepes krumpli
- 1-2 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
A csirkét kívül-belül sóztam, borsoztam. A töltelékhez való zsemle is a szombati szárításból származott. Felaprítottam, serpenyőben libazsíron megpirítottam, majd a tejjel meglocsolgattam, közben párszor átforgatva. Amint kihűlt a zsemle, összedolgoztam a tojással, bő fél centis kockára vágott májakkal, a -rozmaring kivételével- jól felaprított zöldfűszerekkel, 4-5 gerezd jól felaprított fokhagymával, kevés sóval. Pont annyit sikerült készíteni, amennyit sikerült betölteni a csirke hasába. Szóltam Singer doktornak is, aki most nem jelentkezett, így magam ejtettem meg a csirke bevarrását. A tepsi aljára helyeztem a csirkék háját, rá középre a megtöltött madarat, köré a lecsutakolt, félbevágott, sózótt krumplikat, hagymákat. A maradék fokhagymákat félbevágtam, és egyenletesen beleszórtam. Egyet-kettőt a csirke szárnyai közé is sikerült szorítani. Négy szál rozmaringot végtam, azokat a krumplik közé dugtam. Lefóliáztam, 200 fokos sütőben kb 70 percig sütöttem, majd a fóliát levéve 4-5 percenként locsolgatva további 20-25 percig pirítottam.
Érdekes fűszerkombinációnak sikeredett, a csirke külső részein a rozmaring dominélt, ám beljebb haladva inkább a koriander, és a kakukkfüvek.
Ja igen, megjegyzem, hogy töltés előtt elfelejtettem kivenni a csirke villacsontját (a mell elején, éles, hajlékony pengéjű késsel könnyedén kivehető), pedig jó lett vona, mert ezesetben sokkal könnyebb tálaláskor feldarabolni!
Utolsó kommentek